Του Τάκη Γιαννόπουλου
Η εξέγερση της νεολαίας διανύει ήδη τη 13η μέρα της. 800 σχολεία (σύμφωνα με την ΟΛΜΕ- NEA 19/12) και 177 σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ (σύμφωνα με το edopolytexneio.org) βρίσκονται σε κατάληψη. Οι πορείες μετά τις 6 Δεκέμβρη είναι εκατοντάδες πανελλαδικά ενώ οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών είναι καθημερινό φαινόμενο.
Το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ξεπέρασε τις 20.000 και το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν 2 μαζικά συλλαλητήρια στο Περιστέρι με συμμετοχή συνολικά 3000 με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στο μαθητή του 1ου ΕΛ Περιστερίου Γ. Παπλωματά. Χιλιάδες παίρνουν μέρος στις συναυλίες συμπαράστασης στην Αθήνα και αλλού.
Πολύ μαζικές είναι οι πορείες και σε άλλες πόλεις ( π.χ. Θεσ/νίκη, Βόλο, Πάτρα, Κρήτη ) ενώ κινητοποιήσεις γίνονται και σε μέρη που δεν έχουν ξαναγίνει (π.χ Μύκονος, Σαντορίνη κ.α)
Ο αντίκτυπος του κινήματος στην Ελλάδα προκαλεί διεργασίες σε όλη την Ευρώπη. Τα αστικά επιτελεία φοβούνται λόγω της οικονομικής κρίσης ξέσπασμα ανάλογων γεγονότων και σε άλλες χώρες. Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι έσπευσαν πανικόβλητοι να πάρουν πίσω μέρος των αντιδραστικών εκπαιδευτικών τους μεταρρυθμίσεων για να μη γίνει «της Ελλάδας» και στις χώρες τους. Διεθνή έντυπα μιλούν για «ένα νέο φάντασμα κοινωνικών εξεγέρσεων που πλανιέται στην Ευρώπη».
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Όλες οι δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν μετά το ξέσπασμα του κινήματος δείχνουν ότι η κοινωνία θεωρεί κοινωνική έκρηξη και εξέγερση τα γεγονότα, βλέπει με συμπάθεια το κίνημα της νεολαίας, θεωρεί υπεύθυνους αστυνομία και κυβέρνηση για τα όσα έγιναν.
Ακόμα και στο ζήτημα των επεισοδίων –ειδικά της τυφλής βίας και των καψιμάτων- στη γενικότερη αντίθεση της κοινωνίας υπάρχει διαβάθμιση. Δηλαδή όλοι βλέπουν αρνητικά τα καψίματα μαγαζιών, αυτοκινήτων κτλ, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό εγκρίνει την καταστροφή τραπεζών και ακόμα περισσότεροι τις καταλήψεις κτιρίων.
Στη δημοσκόπηση της VPRC συγκεκριμένα που δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ 18/12/08, 32% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 30% του ΚΚΕ, 11% του ΠΑΣΟΚ και 8% της ΝΔ εγκρίνει την καταστροφή τραπεζών ενώ για τις καταλήψεις σχολείων, πανεπιστημίων, υπουργείων τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 67% του ΣΥΡΙΖΑ, 57% του ΚΚΕ, 35% του ΠΑΣΟΚ και 11% της ΝΔ.
Στην πρόθεση ψήφου όλες οι δημοσκοπήσεις είναι καταπέλτης για τη ΝΔ που φτάνει να βρίσκεται μέχρι και 6,5% πίσω από το ΠΑΣΟΚ με συσπείρωση ψηφοφόρων μόλις στο 43%.
Στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις διαφέρουν. Σε αυτές της Κυριακής 14/12 εμφανίζεται να πέφτει στο 7-8% ενώ σε αυτή της VPRC στην ΑΥΓΗ ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 12%. Για τις δημοσκοπήσεις της Κυριακής ο Α. Αλαβάνος κατήγγειλε ότι ήταν επιλεκτικές καθώς υπήρχαν και άλλες με μεγαλύτερα ποσοστά για το ΣΥΡΙΖΑ που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει δημοσκοπικά την υποστήριξή του στο κίνημα. Ανεξάρτητα από το τι τελικά συνέβη το σίγουρο είναι η λυσσαλέα επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο κίνημα από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και το κατεστημένο.
Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, μεγαλοδημοσιογράφοι, Εκκλησία κτλ, εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ δήθεν ότι χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων και ότι αυτός υποκινεί τις καταλήψεις σε σχολεία και σχολές.
Ως προς τις κατηγορίες για «χάιδεμα των κουκουλοφόρων» οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ένα 14% συνολικά πείστηκε γι αυτό (PUBLIC ISSUE ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14.12.08) και πιο αναλυτικά θεωρούν «μη πειστική αυτή την άποψη» το 76% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 41% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 66% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (VPRC ο.π).
Το αίτημα για πτώση της κυβέρνησης των δολοφόνων αποτελεί πλέον πάγιο αίτημα ολόκληρου του κινήματος της νεολαίας. Ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά ως προς το πώς θα πέσει και κυρίως ποιος θα την αντικαταστήσει. Όσον αφορά το πώς, η άποψή μας είναι με συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μετά τις γιορτές. Με συνέχιση των καταλήψεων, των μαζικών πορειών, με καλά οργανωμένες γενικές απεργίες. Με τη δημιουργία ενός μαζικού μαχητικού πανεκπαιδευτικού μετώπου και τελικό στόχο τη σύνδεσή του με την κοινωνία και το εργατικό κίνημα
Προτάσεις του «Ξ» για τη συνέχιση του κινήματος
· Λειτουργία των συντονιστικών φοιτητών και μαθητών με εκλεγμένους από ΓΣ και ανακλητούς αντιπροσώπους για αποφυγή του μπάχαλου και των καπελωμάτων.
· Κοινές συσκέψεις των συντονιστικών φοιτητών-μαθητών μαζί με τις ομοσπονδίες των καθηγητών για συντονισμό της δράσης.
· Παρεμβάσεις-εξορμήσεις των κοινών συντονιστικών, για το χτίσιμο του πανεκπαιδευτικού μετώπου, σε όλες τις πόλεις.
· Συνελεύσεις, συνέχιση και επέκταση των καταλήψεων αμέσως μετά τις γιορτές από τις 5 Γενάρη.
· Καταλήψεις με λειτουργικό χαρακτήρα (εκδηλώσεις, αντι-μαθήματα, ανοικτές στην κοινωνία, εξορμήσεις στους γύρω χώρους κτλ) και περιφρουρημένες από τα μπάχαλα και τις καταστροφές.
· Μαζική συμμετοχή στα Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Παρασκευή 9 Γενάρη μέρα της δολοφονίας του εκπαιδευτικού Ν. Τεμπονέρα στην Πάτρα το 1991, όπως έχουν ήδη αποφασίσει το συντονιστικό των φοιτητών και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών.
· Συντονισμένη πίεση από κοινού με πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την κήρυξη πανελλαδικής γενικής απεργίας το Γενάρη.
· Πανελλαδικό συλλαλητήριο και κάθοδος από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα σύντομα μετά το άνοιγμα των σχολών και των σχολείων, γύρω στα μέσα Γενάρη.