Το μεσημέρι της 23/9 η ΓΣΕΕ ενημέρωσε με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ότι δεν είχε εξαγγείλει απεργία για την επόμενη μέρα 24/9 όπως «διέδιδαν» τις προηγούμενες μέρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, που είχαν κινητοποιήσει εργαζόμενους για συμμετοχή στην απεργία, καθώς και μερικές ομοσπονδίες, άρχισαν να «τρέχουν» ψάχνοντας τρόπο να καλύψουν τους εργαζόμενους που είχαν σχεδιάσει να απεργήσουν.
«Για πολλοστή φορά, εν μέσω της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης και της πιο βάρβαρης αντεργατικής επίθεσης που έχει γνωρίσει η χώρα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ "αδειάζει" τους εργαζόμενους και προδίδει τους αγώνες τους. […] όχι μόνο δεν μπαίνει μπροστά στον αγώνα, αλλά τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια όσων εργαζομένων και σωματείων έχουν βρει τις δυνάμεις να αγωνιστούν».
Αυτά γράφει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του σωματείου των μουσικών της φιλαρμονικής του Δήμου Αθήνας που βγήκε το ίδιο βράδυ και είναι χαρακτηριστική του αναβρασμού και της οργής που επικρατούσε ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Όσο πρωτότυπη και να είναι η «διάψευση» μιας απεργίας (το ζήσαμε και αυτό) δεν προκαλεί κανένα σοκ, καθώς από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, έχουμε συνηθίσει το ξεπούλημα. Το περιμένουμε κάθε φορά, σε κάθε αγώνα.
Αυτό που δυσκολευόμαστε να συνηθίσουμε είναι η στάση του ΠΑΜΕ.
«Δεν έχει προκύψει κανένα έκτακτο γεγονός»
«Συνεδριάζει σήμερα η ΕΕ της ΓΣΕΕ μετά από επιμονή της Αυτόνομης Παρέμβασης για να αποφασίσει απεργία για αύριο 24 Σεπτέμβρη χωρίς να έχει προκύψει ένα έκτακτο γεγονός.»*
Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την τοποθέτησή του το ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπή της ΓΣΕΕ στις 23/9.
«Δεν έχει προκύψει» λοιπόν «ένα έκτακτο γεγονός». Ούτε χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο απολύονται, ούτε προκηρύχθηκαν μεγάλες απεργίες από την ΟΛΜΕ, τους διοικητικούς υπάλληλους των πανεπιστημίων, τους εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ και στις κοινωνικές υπηρεσίες που να χρειάζεται τη στήριξη της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας στην Ελλάδα. Και βέβαια ούτε ΔΕΚΟ (που υπάγονται στη ΓΣΕΕ) βγαίνουν στο σφυρί. Άκουσε κανείς για ξεπούλημα του ΟΣΕ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, του φυσικού αερίου, του ΟΠΑΠ, κοκ;
«Δεν έχει προκύψει κανένα έκτακτο γεγονός». Η Χρυσή Αυγή δεν δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα αντιφασίστα μουσικό και εργάτη στη ναυπηγοπισκευαστική…
Αντί να κάνει εκστρατεία βδομάδες τώρα για να κηρυχτεί γενική απεργία, το ΠΑΜΕ τολμά να καταγγέλλει την επιμονή όσων ζητούσαν συνεδρίαση γι’ αυτό το λόγο… γιατί «δεν έχει προκύψει έκτακτο γεγονός».
Η παραπάνω φράση θα μπορούσε να ήταν μια ατυχής έκφραση αν δεν ταίριαζε «γάντι» στην πρακτική ή καλύτερα στην απραξία του ΠΑΜΕ την τελευταία περίοδο.
Μαζί με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και στη ΓΣΕΕ και στην ΟΛΜΕ και στην ΑΔΕΔΥ
Το ΠΑΜΕ δεν έκανε οποιαδήποτε προσπάθεια για να συνδεθούν οι αγώνες των εργαζομένων στο στενό Δημόσιο (ΑΔΕΔΥ) με τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα (ΓΣΕΕ) δεν έκανε εκστρατεία για να καλεστεί έστω και μια ημέρα γενικής απεργίας αυτές τις τόσο κρίσιμες μέρες.
Στη δε συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ στις 23/9 ψήφισε μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ενάντια στο να κηρυχθεί και επίσημα την επόμενη μέρα γενική απεργία. Είναι η πολλοστή φορά που το ΠΑΜΕ στηρίζει την ίδια πρόταση «δράσης» με τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τα ίδια έκανε και στην ΟΛΜΕ (συνεδρίαση προέδρων 9/9), τα ίδια και στο γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ (συνεδρίαση 30/8) κοκ (θα μπορούσαμε να πάμε πολύ πίσω…).
Η διαφορά είναι ότι το ΠΑΜΕ ντύνει τις προτάσεις «δράσης» του με «αγωνιστικό περιτύλιγμα» – μ’ ένα πολιτικό πλαίσιο που υπερασπίζεται υποτίθεται τους εργαζόμενους.
Αγωνιστικό περιτύλιγμα
Έτσι σύμφωνα με το ΠΑΜΕ η πρόταση για γενική απεργία στις 24/9 ήταν λανθασμένη γιατί δεν υπήρχε επαρκής χρόνος προετοιμασίας ώστε η απεργία να είναι επιτυχημένη.
Και για να δείξει τι σημαίνει επαρκής χρόνος για μια επιτυχημένη απεργία το ΠΑΜΕ πρότεινε γενική απεργία … στις 14 Οκτώβρη! Όταν, δηλαδή, όλοι οι αγώνες (καθηγητών, διοικητικών, εργαζομένων στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, κοκ) θα έχουν κλείσει – γιατί χωρίς στήριξη και πλάτεμα του απεργιακού μετώπου θα κλείσουν.
Τα συμπληρωματικά «επιχειρήματα» του ΠΑΜΕ ενάντια στην εξαγγελία απεργίας στις 24/9 ήταν καταγγελίες των μελών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) την οποία το ΠΑΜΕ βάζει στο ίδιο καλάθι με τις υπόλοιπες παρατάξεις.
«Δεν έχετε γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία. Είστε στην ίδια όχθη με τα αφεντικά, υπέρμαχοι της ανταγωνιστικότητας και των μειωμένων απαιτήσεων, των αγώνων εκτόνωσης.»
«Δεν παίρνετε μέτρα οργάνωσης των απεργιών, δεν μπαίνετε μπροστά στην οργάνωση των αγώνων. Δεν θέλετε Γενικές Συνελεύσεις, δε συμβάλλετε στη συζήτηση, στην οργάνωση και στον ξεσηκωμό των εργαζομένων.»
Πράγματι, όσον αφορά την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λέει το ΠΑΜΕ. Δεν είναι όμως αυτή η εικόνα σε όλες τις γενικές και άλλες απεργίες που καλούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια;
Ασφαλώς ήταν. Το ερώτημα επομένως είναι τι κάνουν οι πραγματικοί κομμουνιστές όταν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές αναγκάζονται κάτω από την πίεση του κινήματος να καλέσουν απεργίες.
Το σίγουρο είναι ότι δεν ψηφίζουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ! Το σίγουρο, επίσης, είναι ότι προσπαθούν να οργανώσουν τον αγώνα από τα κάτω! Να συντονίσουν το απεργιακό κίνημα, όπως έκαναν μια σειρά ομοσπονδίες μαζί με την ΟΛΜΕ τις προηγούμενες βδομάδες. Να συνεργαστούν με τα μαχητικά κομμάτια της βάσης, που ανήκουν στην υπόλοιπη Αριστερά, και που αγωνίζονται για τη νίκη των αγώνων!
Ούτε κατά διάνοια περνούν τέτοιες σκέψεις από την ηγεσία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ – το αποτέλεσμα είναι απογοήτευση και οργή ακόμα και στον κόσμο του ΚΚΕ. Η ηγεσία του ΚΚΕ «τρέμει» στην ιδέα να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ και να έρθει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που απεύχεται και δεν το κρύβει! Έτσι μετατρέπεται σε φρένο στους αγώνες και υποσκάπτει την ανάπτυξή τους, κι ας είναι τελικά ωφελημένη η κυβέρνηση, κι ας απογοητεύεται το κίνημα. Κι’ αν αυτό σημαίνει νέες απολύσεις, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέα χαράτσια, νέα Μνημόνια, το ΚΚΕ δεν φέρει καμία ευθύνη. Ευθύνη φέρουν μόνο όσοι δεν το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.