Η σφαγή στη Μέση Ανατολή, τα ψέματα στη Δύση και η ανάγκη για ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα

Κείμενο βασισμένο στο άρθρο της Σύνταξης του τεύχους του «Ξ» που κυκλοφορεί (τ. 602)

«Ολόκληρος ο πληθυσμός της βόρειας Γάζας κινδυνεύει να πεθάνει» σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τη βία του ισραηλινού στρατού, την πείνα ή από κάποια ασθένεια. Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή έχουν ενταθεί στα τέλη του Οκτώβρη και τις αρχές του Νοέμβρη, με βασικούς στόχους για άλλη μια φορά προσφυγικούς καταυλισμούς και νοσοκομεία. Ανάμεσα σε άλλα, στις αρχές Νοέμβρη το Ισραήλ επιτέθηκε στην παιδιατρική πτέρυγα και την πτέρυγα νεογνών του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν και σε ένα κέντρο εμβολιασμού για την πολιομυελίτιδα στην πόλη της Γάζας, τραυματίζοντας δεκάδες παιδιά.

Από τη δολοφονική μανία του ισραηλινού στρατού δεν γλιτώνουν ούτε εγκαταστάσεις και προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και επίσημα πλέον έχει απαγορευτεί η λειτουργία της UNRWA (βασικού προγράμματος του ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που το Ισραήλ έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει με το πρόσχημα ότι συνεργάζεται με την Χαμάς). Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι πλέον διατυπώνεται ανοιχτά το αίτημα της διαγραφής του Ισραήλ από μέλος του ΟΗΕ. Στο μεταξύ οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ξεπεράσει τους 43.700 από την έναρξη της σαρωτικής επίθεσης του Ισραήλ πριν από έναν χρόνο. 

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του (που θα αναλάβει από Γενάρη) και άλλους στενούς του συνεργάτες. Ο πρόεδρος που εκλέχτηκε με την υπόσχεση (ανάμεσα σε άλλα) να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, έχει επιλέξει για πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ την Ελίζ Στεφανίκ, μια σκληροπυρηνική λάτρη του Ισραήλ, που θεωρείται «δώρο στον Νετανιάχου». Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει Παλαιστίνη» και ότι πρόκειται για μια πολιτική επινόηση προκειμένου να αφαιρεθούν εδάφη από το Ισραήλ. Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις του επόμενου υπουργού εξωτερικών, Μαρκ Ρούμπιο, ο οποίος θεωρεί την Χαμάς «100% υπεύθυνη» για τους θανάτους των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια μαζική σφαγή και η αντιστροφή της πραγματικότητας

Όσο η σφαγή συνεχίζεται, τόσο οι πιο ακραίοι εκπρόσωποι του συστήματος ξεπερνούν κάθε όριο προκειμένου να την υπερασπιστούν. Μιλώντας στην ισραηλινή βουλή στις αρχές Νοέμβρη, η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γκαλίτ Ντιστέλ Αντμπαριάν, είπε ότι στην Γάζα δεν υπάρχουν αθώοι άνθρωποι και ότι ακόμη και τα παιδιά εκπαιδεύονται για να γίνουν δολοφόνοι από τριών και τεσσάρων χρονών. Και βέβαια εξακολουθούν να ενθαρρύνονται από το κατεστημένο των ΗΠΑ, του στενότερου συμμάχου τους (κάτι που ισχύει τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους). Μιλώντας πρόσφατα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της Καμάλα Χάρις, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το Ισραήλ αμύνεται και ότι είναι η Χαμάς αυτή που οχυρώνεται πίσω από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, «αναγκάζοντας» τον ισραηλινό στρατό να σκοτώνει παιδιά…

Οι πιο ακραίοι υποστηρικτές της σφαγής έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη. Στις 6 και στις 7 Νοέμβρη, εκατοντάδες οπαδοί της ισραηλινής Μακάμπι που βρίσκονταν στο Άμστερνταμ για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους με τον Άγιαξ, βγήκαν στους δρόμους της πόλης, έσκισαν παλαιστινιακές σημαίες που ήταν κρεμασμένες σε σπίτια και επιτέθηκαν σε ένα ταξί, ενώ υπάρχει βίντεο που δείχνει Ισραηλινούς οπαδούς να κυνηγάνε έναν Ολλανδό. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στους δρόμους του Άμστερνταμ, καταγράφηκαν να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα όπως «Στην Γάζα δεν υπάρχουν σχολεία γιατί σκοτώσαμε όλα τα παιδιά», «θάνατος στους Άραβες» κα. Μετά από όλα αυτά, απωθήθηκαν βίαια από ομάδες Ολλανδών (ανάμεσα στους οποίους ενδεχομένως βρίσκονταν και Άραβες) με αποτέλεσμα η ισραηλινή κυβέρνηση να στείλει τρία αεροσκάφη για να τους παραλάβει.

Αυτό που ακολούθησε ωστόσο, ήταν ακόμη πιο εξοργιστικό. Ολλανδικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί παρουσίασαν μια εντελώς αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας. Το βίντεο που δείχνει την επίθεση των οπαδών της Μακάμπι περιγράφηκε σαν να δείχνει επίθεση εναντίον τους (κατά δήλωση της φωτογράφου που το τράβηξε, η οποία κατηγόρησε τα μέσα που το αναπαρήγαγαν ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις). Ο Βασιλιάς της Ολλανδίας δήλωσε ότι «απογοητεύσαμε την εβραϊκή κοινότητα, όπως έκανε η χώρα μας και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Παρομοίασε δηλαδή τη βία που δέχτηκαν οι Ισραηλινοί ρατσιστές χούλιγκαν με τις διώξεις των Εβραίων από τους ναζί. Κάποια μέσα ενημέρωσης δεν δίστασαν να παρομοιάσουν τα γεγονότα στο Άμστερνταμ με τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία, τον Νοέμβρη του 1938. Αυτοί οι αδιανόητοι, προσβλητικοί πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας παραλληλισμοί, δεν εμφανίστηκαν μόνο σε μεγάλα διεθνή μέσα, αλλά και στην ίδια τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναφέρει:

«Στις 7 Νοεμβρίου, εκατοντάδες Εβραίοι οπαδοί δέχθηκαν επίθεση στο Άμστερνταμ από όχλο μασκοφόρων. Το πογκρόμ, το οποίο σημειώθηκε δύο ημέρες πριν από την επέτειο της «Νύχτας των Κρυστάλλων» … καταδικάστηκε έντονα, μεταξύ άλλων, από τον πρωθυπουργό Ντικ Σκουφ, τη δήμαρχο του Άμστερνταμ Φέμκε Χαλσέμα και τον βασιλιά της Ολλανδίας Γουίλεμ Αλεξάντερ…»

«Ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου»

Στο μέτωπο του Λιβάνου, ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 3.300, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να κατεδαφίζει ολόκληρα χωριά στα νότια σύνορα της χώρας. Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί στρατιώτες «βαθμολογούν» στο google τοποθεσίες του Νότιου Λιβάνου που έχουν καταστρέψει, βάζοντάς τους ένα αστέρι (με καλύτερη βαθμολογία τα πέντε) και προσθέτοντας σχόλια όπως τα παρακάτω (για ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο):

«Δεν υπάρχει τζαμί, μόνο ερείπια και μια μπλοκαρισμένη είσοδος τούνελ. Πήγα για το τίποτα. Δεν το συστήνω».

«Απλά απογοητευτικό. Λέει ότι ανοίγει το πρωί, αλλά πήγαμε και ήταν κλειστό … πολύ κακό σέρβις … κατά τα άλλα όμως υπήρχε πολλή φωτιά».

Ο «ηθικός» και «πολιτισμένος» ισραηλινός στρατός παρουσιάζει αντίστοιχη συμπεριφορά και στη Γάζα, όπου εδώ και μήνες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, μέλη του να καταγράφουν σε βίντεο και φωτογραφίες τα κατορθώματά τους σε σπίτια Παλαιστινίων, όπου φοράνε κοροϊδεύοντας τα ρούχα των παιδιών και των γυναικών, ή καταστρέφουν οικιακό εξοπλισμό, έπιπλα, κα, απλά για να διασκεδάσουν. 

Ανησυχία σε όλο τον κόσμο

Ταυτόχρονα, ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία την εξελισσόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, περιμένοντας το ενδεχόμενο νέας απάντησης από την πλευρά του Ιράν, μετά την εκτόξευση ισραηλινών πυραύλων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας στις 26/10. 

Η ανησυχία για το που οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι διάχυτη και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σε δημοσκόπηση σε επτά ευρωπαϊκές χώρες που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, οι ερωτηθέντες απαντάνε σε ποσοστά από 52% έως 65% ότι βλέπουν αρκετά, ή πολύ πιθανό το σενάριο ολοκληρωτικού πολέμου στην περιοχή, με τη συμμετοχή Ιράν και Ισραήλ. Στην ίδια δημοσκόπηση, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία σε όλες τις χώρες καταδικάζει την επίθεση της 7ης Οκτώβρη του περασμένου χρόνου, κατά την οποία η Χαμάς σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς αμάχους, υπάρχουν επίσης μεγάλα ποσοστά (σε κάποιες χώρες πλειοψηφικά) για την άποψη ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι επίσης αδικαιολόγητη: 43% στη Γερμανία, 46% στη Γαλλία, 47% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 57% στην Ιταλία, 65% στην Ισπανία. 

Αντιστάσεις

Αυτή η διάθεση αντανακλάται σε σημαντικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, οι οποίες βέβαια αντιμετωπίζονται με λάσπη από τα μέσα ενημέρωσης και σκληρή καταστολή από τις κυβερνήσεις. Στις αρχές Νοέμβρη, ο Ισραηλινός ακαδημαϊκός και κινηματογραφιστής Χάιμ Μπρέσιτ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία κατά τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Ο αστυνομικός που τον συνέλαβε, «εξήγησε» ότι η ομιλία του καθηγητή περιείχε «ρητορική μίσους», επειδή ο Μπρέσιτ ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει την Χαμάς και ότι δεν έχει πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους του, ούτε στην Γάζα, ούτε στον Λίβανο, το Ιράν, ή οπουδήποτε αλλού. 

Τις ημέρες που ακολούθησαν το υποτιθέμενο «αντισημιτικό πογκρόμ» στο Άμστερνταμ, διοργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στους δρόμους της πόλης. Αντιμετωπίστηκαν και αυτές, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με συλλήψεις και τραυματισμούς διαδηλωτών από την αστυνομία (κάτι βέβαια που δεν συνέβη με τους Ισραηλινούς χούλιγκαν που για δύο ημέρες προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν την ολλανδική πρωτεύουσα).

Παρά την καταστολή και τα ψέματα του συστήματος, οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με την έμπρακτη αντίσταση στα πολεμικά του σχέδια (π.χ. την παρεμπόδιση μεταφοράς πολεμικού υλικού στο Ισραήλ από το εργατικό κίνημα, όπως έχει συμβεί σε μια σειρά χώρες μέχρι στιγμής) είναι ο μόνος τρόπος να μπει φρένο στο ασταμάτητο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού και του λιβανέζικου λαού. Ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα με βάση τους εργαζόμενους και τη νεολαία στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τον τερματισμό της αστάθειας και την ειρήνη στην περιοχή. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα