Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στάχτη… μέσα στον Οκτώβρη

Από 80.000 ως 110.000 υπολογίζονται τα καμένα στρέμματα, όχι για το σύνολο της χώρας, ούτε για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά για μία μόλις δασική πυρκαγιά στον νομό Κορινθίας, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε στα τέλη του Σεπτέμβρη και ολοκλήρωσε το καταστροφικό της έργο μέσα στον Οκτώβρη! Κατά τη διάρκειά της σκοτώθηκαν δύο εθελοντές που προσπαθούσαν να βοηθήσουν το έργο της κατάσβεσης. Έτσι, το σύνολο των νεκρών σε δασικές πυρκαγιές για το φετινό καλοκαίρι φτάνει στους τρεις. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς της βορειοανατολικής Αττικής που έφτασε στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, μια εργαζόμενη εγκλωβίστηκε και κάηκε στον χώρο εργασίας της. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, που στην ουσία αρνείται να επενδύσει στη θωράκιση των δασών, την πρόληψη, τα έργα αντιπυρικής προστασίας, αλλά και τη δασοπυρόσβεση. Το βασικό της ενδιαφέρον είναι να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκριση με το Μάτι και τους πάνω από εκατό νεκρούς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το αν θα καούν δέκα, εκατό, ή εκατοντάδες χιλιάδες στρέματα κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού δεν φαίνεται να την απασχολεί. Μόνο που όταν εκδηλώνονται τόσο πολλές δασικές πυρκαγιές στις οποίες ο κρατικός μηχανισμός επιτρέπει να πάρουν ανεγέλεγκτες διαστάσεις, κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα έχουμε και νεκρούς, όπως απέδειξε το φετινό καλοκαίρι. 

Επιπλέον φέτος, τα τουλάχιστον 80.000 στρέμματα στην Κορινθία ήρθαν να προστεθούν στα πάνω από 100.000 της βορειοανατολικής Αττικής και στα χιλιάδες ακόμη μικρότερων δασικών πυρκαγιών, όπως αυτών στο Παγγαίο, στον Όρβηλο και σε άλλες περιοχές, όπου τα δασικά οικοσυστήματα στην ουσία εγκαταλήφθηκαν στην τύχη τους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και χωρίς εναέρια μέσα για μέρες.

Αυτή είναι πλέον η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης: εγκατάλειψη και μηνύματα από το 112 για εκκένωση. Κι αν κάποιος εγκλωβιστεί από τη φωτιά και καεί, αν δεν προλάβει, ή δεν θέλει να αφήσει το σπίτι και τον τόπο του, η ευθύνη είναι δική του. Το Υπουργείο προειδοποίησε… 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,269ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα