Οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές ξανά στους δρόμους

Την Τρίτη 24/9 εργαζόμενοι διανομείς της Wolt στην Αθήνα πραγματοποίησαν μαζική μοτοπορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσα σε άλλα, οι εργαζόμενοι ζητάνε αυξήσεις στις αποδοχές τους, την κάλυψή τους σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, την παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τους λεγόμενους «free lancers», αυτούς δηλαδή που τυπικά είναι «συνεργάτες» της εταιρείας.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις (για το σύνολο αυτή τη φορά των εργαζομένων στον χώρο των ταχυμεταφορών) διοργανώνονται και στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα που το παρόν τεύχος του «Ξ» βρίσκεται στον δρόμο για το τυπογραφείο (25/9) προετοιμάζεται 24ωρη απεργία των διανομέων της πόλης και απεργιακή συγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι για το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη. Η απεργία για τους διανομείς έχει κηρυχθεί από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι πλατφόρμες διανομής έχουν τεράστια κέρδη. H efood κατέγραψε κέρδη άνω των 41 εκατομμυρίων, με τζίρο άνω των 163 εκ, ενώ η Wolt, που πρόσφατα εξαγοράστηκε με 7 δις ευρώ, καταγράφει κύκλο εργασιών περίπου 26 εκ ευρώ. Παράλληλα, με το καθεστώς freelancing έχουν καταφέρει να «γλιτώσουν» εργοδοτικές εισφορές, δώρα και επιδόματα…

Η κατάσταση στα καταστήματα είναι χειρότερη για τους διανομείς. Μαύρη και αδήλωτη εργασία, απληρωσιά, μισά ένσημα, εντατικοποίηση. Οι εργοδότες πατάνε και πάνω στο σμπαράλιασμα των ελεγκτικών μηχανισμών για να ξεζουμίζουν τους συναδέλφους μας. Δεν είναι σύγχρονο ένας διανομέας να εργάζεται 10ωρα για να τα βγάλει πέρα, να κινδυνεύει από ατύχημα, να αναγκάζεται μέχρι τα 67 του να είναι πάνω στο μηχανάκι…».

Ανάμεσα στα αιτήματα της απεργίας περιλαμβάνονται οι αυξήσεις των μισθών μέσα από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, παροχή μέσων ατομικής προστασίας, καυσίμων και συντήρησης της μοτοσυκλέτας από την εργοδοσία, την απαγόρευση πραγματοποίησης διανομών σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κα. 

Οι εργαζόμενοι διανομείς έχουν τα τελευταία χρόνια δώσει πολύ σημαντικούς (και πολλές φορές νικηφόρους) αγώνες, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών τους, σε έναν χώρο όπου οι συνδικαλιστικές παραδόσεις έχουν αρχίσει να χτίζονται σχετικά πρόσφατα. Πρόκειται για έναν κλάδο που αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους εργαζόμενους του (που δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, συχνά χωρίς δικαιώματα) να μπαίνουν στον δρόμο των μαχητικών κινητοποιήσεων με αντίστοιχη ταχύτητα. Κάθε νίκη που πετυχαίνουν είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.   

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
431ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα