Καθημερινές εφημερίες: το επόμενο βήμα στη διάλυση του ΕΣΥ στην Αττική

Γιάννης Σκόρδος, νοσηλευτής στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Η λογική των «μπαλωμάτων» καλά κρατεί στο Υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό να σχεδιάζει τη θέσπιση μόνιμης, 24ωρης εφημερίας για όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής. Το σχέδιο, το οποίο υποτίθεται ότι θα αποσυμφορήσει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβρη. Το επιχείρημα του υπουργείου, είναι ότι το μέτρο θα μειώσει τον χρόνο αναμονής στα επείγοντα, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι φτάνει κατά μέσο όρο τις οκτώ ώρες. 

Αυτό που δεν λέει βέβαια, είναι ότι προκειμένου να εφημερεύουν μόνιμα όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, θα πρέπει να πάνε πίσω όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες τους, καθώς ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης. Έτσι, η φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών, οι προγραμματισμένες εξετάσεις και τα προγραμματισμένα χειρουργεία, όχι απλά θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα, αλλά στην πραγματικότητα θα καταρρεύσουν. 

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας, κάνοντας μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κάτι που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τόσο τα επείγοντα περιστατικά, όσο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες των νοσοκομείων. Την ίδια ώρα παριστάνει ότι λύνει τα προβλήματα, μεταφέροντας τα από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ή από το ένα τμήμα στο άλλο.

Θυμίζουμε, ότι προκειμένου υποτίθεται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις ελλείψεις γιατρών, η κυβέρνηση εφαρμόζει το μέτρο των υποχρεωτικών μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη, καλύπτει δηλαδή τρύπες δημιουργώντας νέες. Όσο για τις τεράστιες αναμονές στα προγραμματισμένα χειρουργεία, εφάρμοσε το μέτρο των απογευματινών (επί πληρωμή) χειρουργείων, που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν το σύστημα να ξεφρακάρει. Πάντως το μόνο που έχουν πετύχει μέχρι στιγμής, είναι να φορτώσουν το κόστος της διάλυσης της υγείας σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τα απογευματινά χειρουργεία. 

Τελευταίο μέτρο στην αλυσίδατης εμπορευματοποίησης και του «μπαλώματος» είναι η πρόθεση του υπουργείου υγείας να υποχρεώσει τα νοσοκομεία της Αττικής να εφημερεύουν καθημερινά. Αυτό το μέτρο θα οδηγήσει όπως καταγγέλλουν τα σωματεία εργαζομένων σε τέσσερα νοσοκομεία (Αττικό, Ασκληπιείο, Θριάσιο και Γ. Ν. Νίκαιας):

«Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή στη μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα…

Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων, αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων. 

Τα ήδη οριακά στη λειτουργία τους εργαστήρια, η Αιμοδοσία, το Τμήμα Ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Σε ένταση της πίεσης για ταχεία διεκπεραίωση των περιστατικών, ούτως ώστε να αδειάσουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο…

Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού, αλλαγές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.»

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, στο ήδη εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό, αλλά και στους ασθενείς, που όλο και πιο συχνά αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας ακριβά υπηρεσίες που δικαιούνται δωρεάν. Αν επιχειρηθεί να εφαρμοστεί το μέτρο στις σημερινές συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης και ελλιπών υποδομών, τα νοσοκομεία απλά θα καταρρεύσουν. Μόνο οι μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και ένα μεγάλο πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων για τη δραστική βελτίωση των υποδομών θα μπορούσαν να το κάνουν εφικτό, αλλά τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης.

Τα σωματεία εργαζομένων των τεσσάρων νοσοκομείων (Αττικό, Ασκληπιείο, Θριάσιο και Γ. Ν. Νίκαιας) προχωρούν σε δίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 25/9 και συγκέντρωση στις 12 στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ, τοπικές κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και συμμετέχουν στην πανελλαδική – πανυγειονομική απεργία στις 17/10. Οι μαζικές δράσεις ενημέρωσης, η σύνδεση των συνδικάτων εργαζομένων στον χώρο της δημόσιας υγείας με κοινωνικούς φορείς, συλλόγους ασθενών, κα, και η από κοινού κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της, είναι ο μόνος δρόμος αν θέλουμε να αναχαιτίσουμε την επίθεση. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα