Από τη δράση μας

Θεσ/νίκη: Να μην τσιμεντοποιηθεί οικόπεδο στο Πάρκο Γαλαξία!

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Γαλαξία Θεσσαλονίκης συνεχίζει τον αγώνα για να μην τσιμεντοποιηθεί ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο πυκνοκατοικημένο 5ο διαμέρισμα του Δ. Θεσσαλονίκης. 

Πρόκειται για οικόπεδο που εδώ και χρόνια προορίζονταν για κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, οι προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις δεν έκαναν τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση, το οικόπεδο επέστρεψε στους ιδιοκτήτες, πουλήθηκε σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και πλέον έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για κατασκευή πολυώροφης πολυτελούς οικοδομής – μεγαθηρίου.

Στα τέλη του Αυγούστου μπήκε στο οικόπεδο φαγάνα για να κόψει τα δέντρα και τους θάμνους, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η προχειρότητα και η βιασύνη του εργολάβου ήταν τέτοια που έκοψε και δέντρα που ανήκαν σε διπλανό δημοτικό οικόπεδο, με αποτέλεσμα να φάει πρόστιμα – τα οποία βέβαια μπροστά στα κέρδη που αναμένεται να έχει θα είναι «ψίχουλα».

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων της περιοχής εντείνει τη δράση της με ενημερωτικές παρεμβάσεις στις λαϊκές, με συναντήσεις για τον συντονισμό του αγώνα, αλλά κινείται και σε νομικό επίπεδο στην κατεύθυνση του να μπλοκαριστεί αυτό το καταστροφικό αυτό έργο.

Η στάση της δημοτικής διοίκησης Αγγελούδη είναι τουλάχιστον υποκριτική. Ενώ στα λόγια λέει ότι στηρίζει τους κατοίκους και είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα πίεζε άμεσα να κάνει προσφορά για ανταλλαγή οικοπέδων, ώστε να παραμείνει το επίμαχο οικόπεδο ως κοινόχρηστος χώρος, τελικά έκανε μια τρύπα στο νερό! Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εργολάβου, έστειλε απλά ένα e-mail ρωτώντας την εταιρεία εάν θα συζητούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο! 

Οι κάτοικοι, ανάμεσα σε άλλα απαιτούν να παύσει άμεσα η ισχύς της οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης και να επαναχαρακτηριστεί το οικόπεδο ως κοινόχρηστος χώρος – χώρος πρασίνου.

Αυτή τη στιγμή η μάχη βρίσκεται σε ένα δύσκολο και κρίσιμο σταυροδρόμι: πρέπει να δοθεί στη βάση της κοινωνίας και θα κριθεί στη μαζικότητα. Είναι άλλο πράγμα να βρίσκονται μια χούφτα κάτοικοι στο οικόπεδο που μπαίνουν οι μπουλντόζες και άλλο να βρίσκονται αρκετές δεκάδες ή ακόμα και 100!

Βόλος, 7/9: συνάντηση Antinazi Zone για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Φέτος συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ήταν η κορύφωση της φασιστικής βίας που ακολούθησε την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή το 2012. 

Το αντιφασιστικό κίνημα με τους πολύχρονους αγώνες του έστειλε την ηγεσία της ΧΑ στη φυλακή τον Οκτώβρη του 2020 και έσπασε την τρομοκρατία που ήθελαν να επιβάλλουν οι φασίστες σε ολόκληρες περιοχές της Αθήνας κα. Όμως, ο κίνδυνος της ακροδεξιάς έχει επιστρέψει με νέα μορφή. Ρατσιστικά και ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν μεγάλα ποσοστά στις εκλογές διεθνώς και σε κάποιες χώρες βρίσκονται στην κυβέρνηση. 

Η πάλη ενάντια στο φασισμό και την ακροδεξιά πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει, μαζί με τον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Για αυτό κάθε χρόνο οργανώνουμε μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις στις 18 Σεπτέμβρη, την μέρα που ο Παύλος έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι των ναζί της Χρυσής Αυγής. 

Στη συνάντηση θα συζητήσουμε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή. Επίσης, θα συζητήσουμε για τις σημερινές εξελίξεις γύρω από την ακροδεξιά στο Βόλο, την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Και θα οργανώσουμε τις δράσεις μας για να έχει μαζική συμμετοχή η διαδήλωση στις 18/9 αλλά και για δυναμώσει το αντιφασιστικό κίνημα συνολικά. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο καφέ Τρανζίστορ (Ερμού 6). 

Νιγηρία : Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει τον κόσμο

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Νιγηρίας αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Φτώχεια, ανεργία, διαφθορά, πληθωρισμός που κατατρώει το εισόδημά τους, σχεδόν πλήρης απουσία βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, και ο κατάλογος ολοένα και μεγαλώνει.

Σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, η κυβέρνηση Τινούμπου κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα και στρέφεται στην καταστολή για να αναγκάσει το μαζικό κίνημα να υποχωρήσει.

Στις πρόσφατες διαδηλώσεις «Τερματίστε την Κακή Διακυβέρνηση», 50 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία που χρησιμοποίησε πραγματικές σφαίρες. Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αριθμός των συλληφθέντων σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τους 1.000.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας, η αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία εκφοβισμού. Η εκστρατεία αυτή έχει βάλει στο στόχαστρο συνδικαλιστές και αριστερούς ακτιβιστές που συμμετέχουν στο κίνημα, αλλά και ανθρώπους που απλά έτυχε να βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Το Internationalist Standpoint καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης της Νιγηρίας που προσπαθεί να εκφοβίσει τους διαδηλωτές ενόψει των κινητοποιήσεων «Ατρόμητοι τον Οκτώβριο» (Fearless in October).

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό της Νιγηρίας που μάχεται μια αξιοπρεπή ζωή και για δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,284ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα