Όλοι/ες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη ΔΕΘ

Ανακοίνωση – κάλεσμα από το «Ξ»

Αντίσταση
· στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων
· στην ακρίβεια
· στη λαίλαπα των πυρκαγιών και των πλημμυρών 
· στη διάλυση υγείας και παιδείας

Η καθιερωμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, όπου θα ανακοινώσει στοιχεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο, δεν αναμένεται με καμία αγωνία από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Άλλωστε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να «κλείσει» από νωρίς τη συζήτηση, δηλώνοντας ότι:

«Η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν κάνει παρεμβάσεις για να τις κάνει, δεν θα δούμε τον πρωθυπουργό να βγάζει καλάθι παροχών…».

Οι εργαζόμενοι ματώνουν…

Τι κι αν η ακρίβεια συνεχίζει να θερίζει, οι απλήρωτοι λογαριασμοί και τα διαφόρων ειδών χρέη έχουν γίνει η νέα κανονικότητα για την πλειοψηφία των νοικοκυριών και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαία συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης; Η κυβέρνηση σπεύδει να καθησυχάσει τραπεζίτες, ΕΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πάρει δραστικά μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες, μην τυχόν και διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ μοιάζει να συνεχίζει ακάθεκτη την καταστροφική της πολιτική παρά το 28% των ευρωεκλογών. Την πολιτική που καθιερώνει την 6ήμερη εργασία, που χτυπάει τη δημόσια δωρεάν Παιδεία επιτρέποντας την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που κάθε χρόνο «καίει» όλο και μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις, που ιδιωτικοποιεί την Υγεία, που κουκουλώνει σκάνδαλα που γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, όπως αυτό των υποκλοπών.

…τα κοράκια θέλουν κι άλλο

Βέβαια, αυτή η πολιτική δεν είναι καταστροφική για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μπορεί η πλειοψηφία της κοινωνίας να μην μπορεί να βγάλει τον μήνα και πλέον οι μισθοί ανά ώρα εργασίας είναι χειρότεροι ακόμα και απ’ την Βουλγαρία (που ήταν μέχρι πρόσφατα τελευταία στην ΕΕ), ωστόσο τα επιχειρηματικά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο και η διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους σημείωσαν φέτος ρεκόρ 15ετίας! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος διαμαρτύρεται στον Μητσοτάκη -ενόψει ΔΕΘ- για τα «υπέρογκα κόστη του κλάδου»! Την ώρα δηλαδή που ο λαός υποφέρει, μια χούφτα παράσιτα πλουτίζουν και γκρινιάζουν γιατί τα υπερκέρδη που σημειώνουν δεν τους είναι αρκετά και θέλουν κι άλλο!

Παροχές-ψίχουλα

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανακοινώσεις για έκτακτη εισφορά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπερ-φορολογήθηκαν, ακόμα και για κέρδη που δεν είχαν!) και οι μικρο-αυξήσεις σε χαμηλές συντάξεις, είναι πραγματικά ψίχουλα που δεν μπορούν να λύσουν κανένα πραγματικό πρόβλημα. 

Ούτε βέβαια τα προγράμματα στεγαστικών δανείων για νέα ζευγάρια πρόκειται να προσφέρουν κάποια ουσιαστική ανακούφιση. Την ίδια στιγμή που η αναζήτηση στέγης έχει γίνει ο σύγχρονος εφιάλτης, καθώς πλέον χρειάζεται ένα ποσό που να πλησιάζει τον βασικό μισθό για ενοικίαση αξιοπρεπούς κατοικίας, ο Μητσοτάκης ανακοινώνει με τυμπανοκρουσίες χορήγηση χαμηλότοκων δανείων… Πόση ακόμα κοροϊδία να αντέξουμε;

Κατ’ αρχήν πρέπει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες θα παίρνουν κανονικά τους τόκους τους, καθώς μέρος τους θα επιδοτείται από το κράτος. Αλλά, όταν οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, πόσοι νέοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χρεωθούν για μια ζωή για να αγοράσουν ένα αξιοπρεπές ακίνητο; Τέτοιες πολιτικές δεν μπορούν να λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα. 

Η ΕΕ σφίγγει τα ζωνάρια

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το πρόβλημα της επαναφοράς και τήρησης των σκληρών δημοσιονομικών όρων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την επόμενη χρονιά. Την περίοδο της πανδημίας χαλάρωσαν οι περιορισμοί στις κρατικές δαπάνες, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να κάνουν κάποιες παροχές, να δίνουν επιδόματα κλπ, που είχαν βέβαια ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το δημόσιο χρέος. Απ’ το 2025 μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, που πέρα από τις υποχρεώσεις μείωσης του χρέους και διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων βάζουν και όριο στις ετήσιες αυξήσεις των καθαρών πρωτογενών δαπανών του κράτους.

Αυτό για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μεταφράζεται σε ένα μόνο πράγμα, που έχει πλέον εμπεδωθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια: όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά δημοσιονομικά, το βάρος το φορτώνεται και πάλι η κοινωνία- με τη μορφή πολιτικών λιτότητας και ξήλωμα δικαιωμάτων.

Ποια απάντηση;

Για το εργατικό κίνημα, τον κόσμο του αγώνα και των κινημάτων, τα εγκαίνια της ΔΕΘ έχουν συνδεθεί με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η κατάσταση στο κίνημα και την Αριστερά είναι κακή. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για ακόμα μια χρονιά ετοιμάζονται για ένα συλλαλητήριο-κηδεία χωρίς καμία πραγματική κινητοποίηση του κόσμου της εργασίας. Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ ενώ έχει τις δυνάμεις και τη δυνατότητα, επιμένει στην κομματική καταγραφή χωρίς να προτείνει κανένα σχέδιο μάχης για το κίνημα. Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και οι δυνάμεις της στα πρωτοβάθμια σωματεία δεν μπορεί να συντονιστεί και να εμπνεύσει μαζικά.

Η απουσία της προοπτικής από τη σκοπιά της ανατρεπτικής Αριστεράς, που να βρίσκει μαζική απήχηση και να δίνει όραμα, που να έχει ρίζες στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και να παρεμβαίνει με σχέδιο, προτάσεις αλλά και ανατρεπτικό πρόγραμμα με στόχο τη σύγκρουση και τελικά την ανατροπή του ίδιου του συστήματος, παραμένει να είναι κεντρικής σημασίας. Το χτίσιμό της, είναι η πιο σημαντική μάχη που έχουν να δώσουν οι πρωτοπόροι αγωνιστές/τριες της βάσης μαζί με τις οργανώσεις που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της ανάγκης αυτής.



Όλες και όλοι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη ΔΕΘ
Σάββατο 7/9, 17:30, Καμάρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα