Στα μέσα του Ιούνη, δεκάδες παιδιά από την κατασκήνωση Sports Village Athitaki στο Γραμματικό Αττικής αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις της.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη κρατική ανακοίνωση για το τι ακριβώς συνέβη και 100 παιδιά χρειάστηκε να φύγουν από την κατασκήνωση με συμπτώματα δηλητηρίασης (εμετούς, διάρροιες, κα). Μερικά από αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία.
Οι ιδιοκτήτες της κατασκήνωσης έσπευσαν άμεσα να βγάλουν ανακοίνωση που αναφέρει «λίγους κατασκηνωτές» που αποχώρησαν και ως αιτία προβάλλει την ιογενή γαστρεντερίτιδα μετά το επισκεπτήριο του Σαββάτου 22 Ιουνίου.
Προβάλλουν επίσης τις αναλύσεις εργαστηρίου με ημερομηνία 19 Ιουνίου, ως στοιχείο για το ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με το νερό και το φαγητό. Όμως το εργαστήριο ήταν ιδιωτικό. Δεν ήταν δηλαδή επίσημος κρατικός φορέας, όπως θα έπρεπε μετά από ένα τόσο σοβαρό περιστατικό που δεν αφορούσε λίγους κατασκηνωτές αλλά δεκάδες παιδιά ηλικίας από 6 ως 12 ετών.
Λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού και των καταγγελιών γονέων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί τι συνέβη. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διαπιστωθεί εάν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια ή της δηλητηρίασης τροφίμων που προορίζονται για χρήση από το κοινό από αμέλεια κατά συρροή.
Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα Παναγιώτα Λαμπρινάκου. Καμία νεότερη ενημέρωση δεν υπάρχει. Ούτε πόρισμα του ΕΦΕΤ ή του Χημείου του κράτους που να λέει τι ακριβώς συνέβη.
Τι λένε παιδιά και γονείς
Ας δούμε πως περιγράφει την κατάσταση ο 12χρονος ΑΓ (τα στοιχεία του είναι στην διάθεση μας) που χρειάστηκε νοσηλεία τριών ημερών στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.
«Την Κυριακή 23 Ιούνη έφαγα μπιφτέκι με πατάτες. Λίγο μετά ξεκίνησαν τα πρώτα συμπτώματα. Αισθανόμουν πολύ κουρασμένος, είχα πόνο στην κοιλιά. Μας πήγαν στην απομόνωση, ένα σπιτάκι με 16 ακόμα παιδιά. Ο γιατρός και ο ομαδάρχης της κατασκήνωσης μας έφερναν πράγματα. Δεν μας είπαν ποτέ ειδοποιήστε τους γονείς σας να σας πάρουν. Πήρα εγώ τον μπαμπά μου για να έρθει να με πάρει. Χειροτέρευσα. Νοσηλεύτηκα για 3 ημέρες στο Παίδων Αγία Σοφία, όπου ήταν δίπλα μου και άλλο παιδί από την κατασκήνωση. Είχα συνεχείς διάρροιες και εμετούς. Το νερό της κατασκήνωσης είχε άσχημη γεύση και μύριζε».
Άλλοι γονείς αναφέρουν επώνυμα σε σχόλιο τους κάτω από την ανακοίνωση των ιδιοκτητών στην σελίδα της κατασκήνωσης στο facebook τα εξής:
«Ντροπή. Θεωρούσα ότι ήταν η καλύτερη κατασκήνωση. 15/6 πήγαμε τον μικρό. 16/6 την επόμενη μέρα το πρωί τον πήραμε. Το παιδί μας τηλεφώνησε ότι είχε αφόρητη ζέστη το δωμάτιο, το φαγητό ήταν κρύο, μετά την πισίνα δεν έκαναν μπάνιο μόνο ξέπλυναν τα πόδια τους και το πρωινό μπαγιάτικο ψωμί. Πήγε με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτά που είχε ακούσει και έφυγε με τις χειρότερες.. συν ότι το βράδυ μετά τις κοτομπουκιές έτρεχαν στην τουαλέτα».
Αγγελική Καραγάνη – Δρακουλάκη
«Αντιμετώπιση γονέων με ειρωνεία, χαμογελάκια και χωρίς απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Πρώτη και τελευταία φορά που πήγαμε. Μόνο το χρήμα τους ενδιαφέρει και τίποτα άλλο».
Roberto Rizza
«Καθόσον όλοι είμαστε γονείς γνωρίζουμε ότι μια ίωση για να μεταφερθεί και να εκδηλώσει συμπτώματα θέλει τουλάχιστον 3 ημέρες. Άρα η δικαιολογία του επισκεπτηρίου είναι αβάσιμη. Επίσης εμένα ο γιος μου αποχώρησε την 8η ημέρα. Από την 1η μέρα και μέχρι την ημέρα που αποχώρησε επικοινωνούσε καθημερινώς μαζί μου για να μου πει ότι κανένα φαγητό δεν τρωγόταν και ότι ακόμα και το νερό είχε απαίσια μυρωδιά και γεύση. Σημειωτέον ότι ο γιος μου δεν είναι καθόλου δύσκολος στο φαγητό. Η παρέα του επίσης που βρισκόταν εκεί και οι οποίοι αποχώρησαν όλοι με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μου επιβεβαίωσαν ότι πραγματικά δεν είχαν φάει πιο άθλιο φαγητό».
Άννυ Βαλλιάνου
Στην εκπομπή Live News στο Mega εμφανίστηκε μητέρα παιδιού, το οποίο νοσηλεύτηκε την Δευτέρα 24/6 σε ιδιωτική κλινική των Αθηνών με υψηλό πυρετό, που δήλωσε ότι:
«το βράδυ της Κυριακής, τα παιδιά έφαγαν χοιρινό καλαμάκι και λουκάνικο και το πρωί της Δευτέρας ξύπνησαν με διάρροιες και στομαχικές διαταραχές».
Η μητέρα ειδοποιήθηκε να παραλάβει το παιδί της και έφτασε στη κατασκήνωση στις 16.30 της ίδιας ημέρας. «Φτάνοντας αντίκρισα πολλά αυτοκίνητα και εξαγριωμένους γονείς που είχαν έρθει για τον ίδιο λόγο, να πάρουν τα παιδιά τους σε άθλια κατάσταση».
Η ίδια, μιλώντας με τους υπεύθυνους στο ιατρείο της κατασκήνωσης, ενημερώθηκε ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν γαστρεντερίτιδα. Είπε επίσης ότι:
«Αμφέβαλα διότι μεσολάβησαν λίγες μόνο ώρες μετά το βραδινό γεύμα. Επιπλέον αρκετά παιδιά παραπονέθηκαν για την γεύση του νερού. “Μύριζε σαν βόθρος” μου είπε το δικό μου παιδί, το οποίο ακόμα κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δυο 24ωρα μετά το συμβάν, ψήνεται στο πυρετό».
Σε ρεπορτάζ στις ειδήσεις του τηλεοπτικού καναλιού Star, κάτοικοι του Γραμματικού –από το οποίο υδρεύεται η κατασκήνωση- έδειξαν μπροστά στην κάμερα ότι το νερό στην περιοχή έχει ροζ χρώμα.
Οι ιδιοκτήτες της κατασκήνωσης μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση αντιδρούν απειλώντας με μηνύσεις όσους κάνουν δημόσιες καταγγελίες. Αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 700 κατασκηνωτές στον χώρο χωρίς πρόβλημα.
Δεν λένε κουβέντα όμως για την εισαγγελική παρέμβαση, ούτε ζητάνε άμεσο δημόσιο έλεγχο και τοποθέτηση για το τι ακριβώς συνέβη. Το μόνο που φαίνεται να τους απασχολεί είναι να μην χαλάσει η εικόνα της επιχείρησης και μειωθούν τα κέρδη.
Οι κατασκηνώσεις να περάσουν στην κοινωνία
Είναι πολύ νωπή η εμπειρία από τον διπλανό νομό της Φθιώτιδας με την εταιρεία Γιαννίτση που είχε αναλάβει εργολαβικά την παροχή γευμάτων σε σχολεία, φυλακές, ΤΕΙ, κτλ σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, που αποδείχτηκαν χαλασμένα. Εντελώς «τυχαία» προκλήθηκε πυρκαγιά που έκαψε το εργοστάσιο στην Θήβα μια μέρα πριν τον προγραμματισμένο κρατικό έλεγχο των υγειονομικών υπηρεσιών.
Ούτε από εκεί έχουμε κανένα νεότερο για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των ιδιοκτητών.
Η πρακτική «αφήνω τον χρόνο να σβήσει τα θέματα» είναι πάγια σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις πρέπει συλλογικά και οργανωμένα να διεκδικήσουν το αυτονόητο: άμεση παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών φορέων, έλεγχο και απόδοση ευθυνών όπου προκύπτουν.
Η κοινωνική πρόνοια δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια ιδιωτών και στη λογική του κέρδους με κάθε κόστος. Ειδικά όταν μιλάμε για ανήλικα παιδιά. Να μην περιμένουμε να έχουμε και άλλα φαινόμενα μαζικών δηλητηριάσεων για να αντιδράσουμε.
Οι παιδικές κατασκηνώσεις θα έπρεπε να είναι υπόθεση του κράτους και των Δήμων σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους γονείς. Άλλωστε οι κρατικοί φορείς και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτοί που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις συμμετοχές των παιδιών πληρώνοντας αδρά τους ιδιοκτήτες. Αυτό σημαίνει να λειτουργούν αυτές οι κατασκηνώσεις με κρατική χρηματοδότηση, και υπό διαχείριση και έλεγχο από επιτροπές που να αποτελούνται από εκπαιδευτικούς, άλλους εργαζόμενους, γονείς, τοπικούς φορείς, κτλ. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα λειτουργούν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, και ότι δεν θα υπάρχει κατασπατάληση πόρων.