Το Σάββατο 25 Μάη, μια εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Βόλου τραυματίστηκε από καυστικό υγρό σε κάδο ανακύκλωσης. Την ώρα που άδειαζε ο κάδος στο απορριμματοφόρο, έπεσε πάνω της καυστικό υγρό με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στο χέρι, στα πόδια και στο πρόσωπο.
Την ίδια μέρα, μια εργαζόμενη σε κατάστημα εστίασης στο Ηράκλειο της Κρήτης, τραυματίστηκε στα δάχτυλα καθώς το χέρι της εγκλωβίστηκε σε ζυμωτική μηχανή.
Την Δευτέρα 27 Μάη, στην Αρίστη Ζαγορίου δυο εργαζόμενοι που έσκαβαν σε έργα για το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, καταπλακώθηκαν από μεγάλο όγκο χωμάτων, με αποτέλεσμα ο ένας να χάσει τη ζωή του και ο άλλος να τραυματιστεί, μεγαλώνοντας έτσι την γεμάτη με αίμα λίστα των εργατικών ατυχημάτων.
Την Τρίτη 11 Ιούνη, ένας 59χρόνος εργαζόμενος ιδιωτικής εταιρείας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, τραυματίστηκε στα πλευρά καθώς γλίστρησε από το μηχάνημα που χειριζόταν.
Το Σάββατο 15 Ιούνη, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής ένας διανομέας τράκαρε την ώρα που δούλευε 10ωρη βάρδια εν μέσω καύσωνα.
Την ίδια μέρα, ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας χτυπήθηκε από αυτοκίνητο την ώρα που προσπαθούσε να τοποθετήσει τους κάδους στη θέση τους.
Την Τρίτη 18 Ιούνη, ένας 58χρονος εργάτης σε οικοδομή στις Συκιές Θεσσαλονίκης, έπεσε από ύψος 15 μέτρων με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.
Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας 50χρονος είχε χάσει τη ζωή του δουλεύοντας στον όγδοο όροφο του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» επίσης στην Θεσσαλονίκη.
Την Παρασκευή 21 Ιούνη, ένας 63χρονος εργαζόμενος σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Κερατσινίου τραυματίστηκε στο πόδι από ένα διερχόμενο ανυψωτικό μηχάνημα, ενώ βρισκόταν πεζός έξω από το όχημα του.
Αυτά είναι τα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει γνωστά από τα τέλη Μάη. Μέσα σε μόλις ένα μήνα, καταγράφηκαν 9 ατυχήματα και 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας.
Άνοδος των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ
Πέρα από την εξοργιστική συνολική εικόνα, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη άνοδος των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ, με θύματα κυρίως τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης μέσα στο 2023, σημειωνόταν ένα εργατικό ατύχημα κάθε 6 μέρες. Συνολικά καταγράφηκαν 60 ατυχήματα, εκ των οποίων τα 45 έγιναν στο τμήμα καθαριότητας, ενώ από το 2020 μέχρι το 2022 σημειώθηκαν 120, δηλαδή ένα κάθε 9 μέρες. Για το 2024, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η εικόνα αυτή δεν πρόκειται να βελτιωθεί, καθώς μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουμε 20 ατυχήματα, τα 14 από αυτά στην υπηρεσία καθαριότητας.
Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ έχει άμεση σύνδεση με τις ελλείψεις στο προσωπικό, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη μη χορήγηση ή την ανεπαρκή χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και τα κακώς συντηρημένα οχήματα. Το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στους δήμους, μετά από δεκαετίες περικοπών και υποστελέχωσης, είναι άκρως επικίνδυνο και εξαντλητικό.
Ένας νεκρός εργαζόμενος κάθε δύο μέρες
Τα συνολικά στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης διαρκούς επιστημονικής έρευνας της ΟΣΕΤΕΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Απρίλη, μέσα στο 2023 σκοτώθηκαν 179 εργαζόμενοι εν ώρα εργασίας και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τους 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματισμένους εργαζόμενους που είχαν καταγραφεί το 2022.
Παράλληλα, η έρευνα αποκαλύπτει πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν αναφέρει στην Eurostat ούτε μια επαγγελματική ασθένεια, με αποτέλεσμα να έχει γίνει περίγελος των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, που μιλούν ειρωνικά για τις «ειδυλλιακές» συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU-OSHA) υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2.500 τους θανάτους από νόσους που σχετίζονται με το επάγγελμα τον χρόνο.
Οργάνωση των εργαζομένων
Οι νεκροί εργαζόμενοι δεν είναι άλλη μια στατιστική, είναι θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων. Οι εργοδότες, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων που περνάνε μια σειρά από αντεργατικούς νόμους καταπατώντας οποιαδήποτε έννοια εργατικού δικαιώματος και ασφάλειας, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, συχνά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε να μετράμε νεκρούς εργαζόμενους είναι η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος που μέσα από την οργάνωση του σε χώρους εργασίας και, όπου χρειάζεται, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, θα μπορέσει να διεκδικήσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.