Παναγιώτης Ανάπαλης, ειδικός παιδαγωγός
Ήταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη όταν εκπαιδευτικοί και γονείς τριών ειδικών σχολείων του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη ενημερώθηκαν πως τα σχολεία αυτά θα λειτουργήσουν μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η απαράδεκτη αυτή αντιμετώπιση έρχεται σε συνέχεια της διαχρονικής προχειρότητας και αδιαφορίας του υπουργείου Παιδείας και του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.
Όπως αναφέρει και ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού προσωπικού Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΕΕΠΕΑ ΚΜ) σε ανακοίνωσή του, το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα σχολεία είναι γνωστό για την ακαταλληλότητά του ενώ εδώ και 6 τουλάχιστον χρόνια, εκπαιδευτικοί και γονείς παλεύουν να πείσουν για το χτίσιμο νέου σχολείου ή έστω τη μετεγκατάσταση των παιδιών σε καινούριο κατάλληλο χώρο.
Σήμερα, τα σχολεία κλείνουν γιατί, 14 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας τους, η πολεοδομία έκανε έλεγχο(!) και ανακάλυψε πως το κτίριο που στεγάζονται τα σχολεία δεν έχει καμία άδεια για να λειτουργεί σαν σχολείο, αφού είναι χαρακτηρισμένο και σχεδιασμένο για να χώρος βιοτεχνίας! Έτσι, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε το σχολείο να συνεχίσει να λειτουργεί και να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.171.710€ ανά έτος λειτουργίας του, είτε το κτίριο να κατεδαφιστεί και το πρόστιμο να «πέσει» στα 500€. Φυσικά, για δήμο και υπουργείο, προτεραιότητα δεν είναι οι μαθητές/τριες, όπως δεν ήταν και όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το πώς θα εξασφαλίσουν το μικρότερο δυνατό κόστος.
Στα σχολεία φοιτούν συνολικά 80 παιδιά και εργάζονται περίπου 50 εργαζόμενοι με διάφορες ειδικότητες. Πρόκειται για το 2ο ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) που ανήκει στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Ειδικό Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού που ανήκουν στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ανευθυνότητας που η μόνη λύση που προτείνεται είναι η μετεγγραφή ή προσωρινή φιλοξενία των παιδιών σε άλλα ειδικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία στεγάζονται σε νοικιασμένους χώρους με ελλιπείς υποδομές που δεν μπορούν καν να αντεπεξέλθουν στον υπάρχοντα αριθμό μαθητών/τριών και στις ανάγκες τους και η είσοδος νέων παιδιών στα μέσα της σχολικής χρονιάς, μπορεί να διαταράξει σε σημαντικό βαθμό την ομαλή λειτουργία τους. Μάλιστα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης αναζητά σχολεία σε περιοχές που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά και μάλιστα σε διαφορετική διεύθυνση εκπαίδευσης, όπως τα ειδικά σχολεία του Αγίου Αθανασίου στην πρωτοβάθμια Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Γονείς και εκπαιδευτικοί αντιστέκονται
Η κατάσταση έχει προκαλέσει σε γονείς, παιδιά και εργαζομένους αναταραχή και θυμό για το αβέβαιο μέλλον τους και για την αδιαφορία του Υπουργείου και του δήμου. Η εκπαίδευση και οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα παιδιά σε αυτή τη σχολική χρονιά δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Γονείς και εργαζόμενοι έχουν για μια ακόμη φορά να αντιμετωπίσουν μια εχθρική πολιτική «κοινωνικής πρόνοιας» που δεν νοιάζεται για την ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία, παρά μόνο αναζητούν τρόπους για να διαχειριστούν την κατάσταση χωρίς πολύ κόστος.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες με τους εμπλεκόμενους συλλόγους να κάνουν συχνές παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο στη διεύθυνση εκπαίδευσης και το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης όσο και μπροστά στο σχολείο και στην πλατεία Αριστοτέλους για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος πλατύτερα στην κοινωνία της πόλης.
Κανένας αρμόδιος δεν έχει δώσει απαντήσεις για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και αν προγραμματίζουν το οριστικό κλείσιμο των 3 ειδικών σχολείων ή τη μετεγκατάστασή τους σε ασφαλείς και κατάλληλους χώρους. Οι κινητοποιήσεις έχουν πετύχει να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο μέχρι σήμερα παρά τον αρχικό προγραμματισμό. Ωστόσο, το τελεσίγραφο του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη για το κλείσιμο των σχολείων δόθηκε για τη Δευτέρα 19/2. Η τελευταία κινητοποίηση έγινε την Παρασκευή 16/2 μπροστά από τα σχολεία ενώ το επόμενο κάλεσμα είναι για τη Δευτέρα 19/2 στο ίδιο μέρος οδός (17ης Νοεμβρίου 83, Πυλαία).
Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις και να σταθούμε στο πλευρό εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών που, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΣΕΕΠΕΑ, διεκδικούνε:
- Συνέχιση λειτουργίας των σχολείων, χωρίς καμία αναστολή με άμεση εύρεση λύσης του κτιριακού ζητήματος.
- Συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να δοθεί άμεση λύση.
- Δημόσια δωρεάν παιδεία για τους μαθητές με αναπηρία, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε κατάλληλα κτίρια, με ασφάλεια.
Όλα τα παραπάνω αιτήματα, μπορούν να ικανοποιηθούν και μάλιστα άμεσα. Ο κρατικός μηχανισμός έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως όταν θέλει, μπορεί να κινητοποιηθεί και να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Αρκεί, αυτές οι ανάγκες να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ίδιας της κυβέρνησης και του συστήματος. Έτσι, τους βλέπουμε για παράδειγμα να ανταποκρίνονται άμεσα και να στέλνουν αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλουν κινήματα ή τους είδαμε να «μπαζώνουν» το σημείο που έγινε το έγκλημα στα Τέμπη μέσα σε 3 ημέρες, για να αποτρέψουν οποιαδήποτε σοβαρή έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους. Όταν πρόκειται όμως για παιδιά με αναπηρία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, ο ίδιος κρατικός μηχανισμός καθυστερεί 14 χρόνια για να ελέγξει εάν ένα κτίριο είναι ασφαλές και τους πετάει όλους στον δρόμο όταν κριθεί ακατάλληλο. Για μια ακόμα φορά, ο νεοφιλελευθερισμός στα καλύτερά του!