- Διεκδικούμε περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου
- Πραγματική ανακύκλωση από τον Δήμο – όχι στην ιδιωτικοποίηση
της καθαριότητας - Δραστική ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
- Αγωνιζόμαστε σε κάθε γειτονιά για να περάσει η πόλη
στα χέρια των κατοίκων της!
Η τελευταία τετραετία της διοίκησης Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν μια απ’ τις χειρότερες για την πόλη. Το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι, τα δέντρα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η κατάσταση με την καθαριότητα και τα σκουπίδια είναι τραγική. Η μετακίνηση με τον ΟΑΣΘ αποτελεί τεράστιο βραχνά στην καθημερινότητα μας. Στα «κεντρικά» πολιτικά ζητήματα η ταύτιση με την αντεργατική, περιβαλλοντοκτόνα και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι παραπάνω από εμφανής.
Ωστόσο ο Ζέρβας και η Δημοτική Αρχή δεν έπαιζαν «μονότερμα». Απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές υπήρξαν αντιστάσεις, διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις, τοπικοί αγώνες. Το αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτών των μαχών, στο πλευρό των κατοίκων, παλεύοντας για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, τόσο μέσα όσο και (κυρίως) έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένες & μαχητικές θέσεις για τα ζητήματα της πόλης
Η Πόλη Ανάποδα δεν είναι απλά μια παράταξη διαμαρτυρίας. Έχει προτάσεις για το πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Παρουσιάζουμε παρακάτω, ενδεικτικά, κάποιες από αυτές:
Πράσινο – Ελεύθεροι Χώροι – Περιβάλλον
Ζούμε σε μια απ’ τις πιο πυκνοδομημένες πόλεις που κυριαρχούν το τσιμέντο και τα καυσαέρια, ενώ οι ελεύθεροι-ανοιχτοί χώροι πρασίνου είναι δυσεύρετοι. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: μόλις το 4,5% της έκτασης της πόλης αποτελείται από χώρους πρασίνου. Αυτοί αντιστοιχούν σε 2,8 τ.μ. ανά κάτοικο, όταν τα ελάχιστα συνιστώμενα όρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 8-10 τ.μ. ανά κάτοικο.
Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε:
- Να μετατραπεί η ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου.
- Όχι στην φαραωνική «ανάπλαση» που θα αυξήσει το τσιμέντο και θα μειώσει κι άλλο το πράσινο. Αυτό σημαίνει σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα κόμματα του κατεστημένου και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που προωθούν αυτή τη «λύση».
- Η ΔΕΘ να μετεγκατασταθεί εκτός αστικού ιστού, σε χώρο που είχε επιλεγεί παλαιότερα στα δυτικά.
- Ανάσα στην πόλη μπορεί να δώσει η δημιουργία ενός μεγάλου κάθετου άξονα πρασίνου, που θα ξεκινάει απ’ το Σέιχ Σου, θα περνάει απ’ τη ΔΕΘ και θα καταλήγει στην παραλία. Τέτοια έργα, μεταξύ άλλων, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και μειώνουν την θερμοκρασία της πόλης κάτι που είναι απαραίτητο στις σημερινές συνθήκες με τους αλλεπάλληλους καύσωνες.
- Η Πλατεία Ελευθερίας να γίνει πάρκο πρασίνου και ιστορικής μνήμης. Όχι στο πάρκινγκ στο πιο κεντρικό και σε ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά σημεία της πόλης. Τα πάρκινγκ πρέπει να βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου, έτσι ώστε να απελευθερωθεί πολύτιμος χώρος από αυτό.
- Τα αδόμητα οικόπεδα στις γειτονιές να διαμορφωθούν ως χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού για τους κατοίκους.
- Να διατεθούν τα απαραίτητα χρήματα για τον καθαρισμό και την προστασία των ρεμάτων της πόλης και του Σέιχ Σου.
Καθαριότητα – Διαχείριση Απορριμμάτων
Οι κάδοι των σκουπιδιών είναι διαρκώς υπερχειλισμένοι λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού και οχημάτων, οι δρόμοι παρατημένοι για τους ίδιους λόγους. Το ποσοστό των σκουπιδιών που ανακυκλώνεται είναι ελάχιστο και οι δημότες πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να θάβονται τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ ή να καίγονται – πρακτικές καταστροφικές για για το περιβάλλον και την υγεία μας.
Γι’ αυτό χρειάζεται:
- Δραστική μείωση των περιττών συσκευασιών και των πλαστικών μιας χρήσης από τις εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ.
- Όπου υπάρχουν κάδοι για τα σκουπίδια να προστεθούν ξεχωριστοί κάδοι ανακύκλωσης για τα βασικά ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά, χαρτιά, γυαλιά κλπ) όπως και ένας κάδος για υπολείμματα των τροφίμων και τα κλαδέματα τα οποία μπορούν να γίνουν κομπόστ (οικολογικό λίπασμα). Μόνο έτσι μπορεί να γίνει πραγματική ανακύκλωση. Παράλληλα χρειάζεται ενημερωτικη εκστρατεία για να διαχωρίζονται με αυτό τον τρόπο τα σκουπίδια στο σπίτι, στη δουλειά, στην επιχείρηση («διαλογή στην πηγή»).
- Η ανακύκλωση των απορριμμάτων αν γίνεται από μια δημοτική επιχείρηση και δεν παραδοθεί στους ιδιώτες, μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη (γιατί είναι πιο φθηνή από την ταφή και την καύση των απορριμμάτων) ενώ είναι ασύγκριτα πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Μετακίνηση – Συγκοινωνίες
Άλλο ένα μελανό σημείο της πόλης είναι οι συγκοινωνίες. Ο ΟΑΣΘ παραμένει το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς της πόλης, που τις προηγούμενες δεκαετίες (αν και ιδιωτικός) έπαιρνε παχυλές κρατικές επιδοτήσεις. Αυτές όμως δεν πήγαιναν για την αναβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου (αγορά περισσότερων λεωφορείων, προσλήψεις οδηγών, τεχνιτών κοκ).
Κυβερνήσεις και Δήμαρχοι υπόσχονται ότι θα λυθεί το πρόβλημα όταν λειτουργήσει το Μετρό, η ολοκλήρωση του οποίου έχει γίνει ανέκδοτο. Ακόμα, όμως, κι όταν μπει σε λειτουργία υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει σε ένα μικρό ποσοστό το κυκλοφοριακό (10-15%).
Για να λυθεί πραγματικά το ζήτημα της μετακίνησης στην πόλη χρειάζεται:
- Αγορά «πράσινων» λεωφορείων (ηλεκτροκίνητα κ.α.) και προσλήψεις προσωπικού ώστε να αυξηθούν και να επεκταθούν δραστικά τα δρομολόγια και να γίνει η μετακίνηση με το λεωφορείο ανθρώπινη.
- Δημιουργία λεωφορειολωρίδων αποκλειστικής χρήσης ώστε να μειωθεί ο χρόνος των δρομολογίων / διαδρομών.
- Μείωση της τιμής του εισιτηρίου και δωρεάν μετακίνηση για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, χαμηλόμισθους/χαμηλοσυνταξιούχους.
- Δημιουργία ήπιας, περιβαλλοντικά φιλικής θαλάσσιας συγκοινωνίας.
- Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων.
Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη, αξιοπρεπή και οικονομική μετακίνηση των λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια στιγμή η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύων ΜΜΜ και εναλλακτικής μετακίνησης θα αποτελεί και πραγματικό κίνητρο για να μειωθεί η χρήση του ΙΧ. Προτάσεις όπως ο νέος περιφερειακός υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος (Flyover) το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι κέρδη στους μεγαλοεργολάβους που θα τον κατασκευάσουν και περισσότερη ρύπανση στην πόλη.
8 Οκτώβρη ψηφίζουμε «Η Πόλη Ανάποδα» – στηρίζουμε τους ανθρώπους των κινημάτων!
Ως «Ξεκίνημα» ήμασταν από την πρώτη στιγμή παρόντες/ούσες στη συγκρότηση και την περαιτέρω πορεία της Πόλης Ανάποδα.
Θεωρούμε ότι η Αριστερά, την ίδια στιγμή που πρέπει να έχει ένα ριζοσπαστικό-ανατρεπτικό πολιτικό πρόγραμμα, χρειάζεται να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την κινητοποίηση της κοινωνίας, έτσι ώστε να βοηθάει ουσιαστικά τα κινήματα να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Γι’ αυτό επιλέξαμε να δώσουμε έμφαση στη δουλειά στη «βάση», στις γειτονιές της πόλης.
Με την Πόλη Ανάποδα πήγαμε από την Αλυσίδα, στο Κρυονέρι, στα Τροχιοδρομικά, στο Πάρκο Κρήτης και στην περιοχή της Υφανέτ και προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην οργάνωση των ίδιων των κατοίκων. Γιατί μόνο όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι κινητοποιούνται μπορούν τα προβλήματα να λυθούν.
Οι προτάσεις του σχήματος για δημιουργία Πρωτοβουλιών Κατοίκων σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές, η διάρκεια, η επιμονή, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έφεραν αποτελέσματα.
Στην Αλυσίδα η διοίκηση Ζέρβα υποχώρησε – το νηπιαγωγείο θα γίνει. Στο Κρυονέρι ο εργολάβος έχει σταματήσει τις εργασίες, συνεχίζουμε την πίεση. Αυτά αποτελούν απτές αποδείξεις ότι ο αγώνας και ο συλλογικός δρόμος μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
«Πόλη Ανάποδα» – κάτι παραπάνω από μία δημοτική παράταξη
Η Πόλη Ανάποδα είναι, όμως, και κάτι παραπάνω από μια δημοτική παράταξη. Είναι ένα ενωτικό σχήμα της ανατρεπτικής Αριστεράς με πανελλαδικό αντίκτυπο, είναι το όχημα των κινημάτων και των αγωνιστών/αγωνιστριών της πόλης: αντιφασιστικές δράσεις, στήριξη του ΕΣΥ με αιχμή να ξανανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία της πόλης, συμμετοχή σε εργατικές μάχες, στήριξη των κομματιών της κοινωνίας που αγωνίζονται, μαζικά και μαχητικά μπλοκ στον δρόμο.
Χωρίς μια μαζική, ενωτική και ριζοσπαστική δημοτική κίνηση, όπως η Πόλη Ανάποδα, λίγα από τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ενισχυθεί, να ξαναμπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ξεπερνώντας το όριο-εμπόδιο του 3% που θέτει ο αντιδημοκρατικός νόμος Βορίδη και, γιατί όχι, να φτάσει αρκετά παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να τεθούν ακόμα πιο ισχυρές βάσεις για να δοθούν νικηφόροι αγώνες τα επόμενα χρόνια, να δυναμώσουν τα κινήματα και να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει η διοίκηση του Δήμου σε μια κατεύθυνση προς το συμφέρον των πολιτών και όχι σε μια απλή εναλλαγή στο πρόσωπο των δημάρχων.
Οι υποψηφιότητές μας
Παρακάτω παρουσιάζουμε τους υποψήφιους και τις υποψήφιες μας, που συμμετέχουν απ’ το «Ξεκίνημα» στο ψηφοδέλτιο του δημοτικού σχήματος Η Πόλη Ανάποδα.
Για το Δημοτικό Συμβούλιο:
Μαρίνης Θανάσης – μέλος συλλογικής εκπροσώπησης της Πόλης Ανάποδα
Εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα με εμπλοκή στους συνδικαλιστικούς αγώνες του κλάδου – έχει ενεργή συμμετοχή στα κινήματα για ελεύθερους χώρους, το περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά, τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Κάρταλη Δήμητρα
Εργαζόμενη σε φαρμακείο – ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου – Άνω Τούμπας και ενεργή στον αγώνα για προστασία του δάσους και του ρέματος στην περιοχή απέναντι στα σχέδια των εργολάβων.
Κουστολίδης Θοδωρής
Τελειόφοιτος του τμ. Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και απόφοιτος δραματικής σχολής – ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα των καλλιτεχνών ως μέλος του Συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης.
Σακαλή Χριστίνα-Παναγιώτα
Διδακτόρισσα Πολιτικής Οικονομίας, Διδάσκουσα ΑΠΘ. Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, την διατροφική κυριαρχία και το δικαίωμα στη στέγη.
Συμεωνίδου Πολυξένη (Ξένια) – από τη Δ.Ε. Τριανδρίας
Υποψήφια διδακτόρισσα νεοελληνικής λογοτεχνίας στο ΔΠΘ. Μέλος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και της φεμινιστικής συλλογικότητας «Μαχητικές και Ελεύθερες».
Για τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων:
1ο Διαμέρισμα (Κέντρο): Σαββίδης Μάρκος, Χατζηκώστας Δημήτρης
2ο Διαμέρισμα (Δυτικά): Κλείτσα Κατερίνα
4ο Διαμέρισμα (Τούμπα): Αναστασιάδης Νίκος του Θ, Παπίας Γιάννης, Ρογδάκη Ειρήνη
5ο Διαμέρισμα (Ανατολικά): Νικολάου Γιάννος-Άγγελος, Παππά-Πρίφτη Δωροθέα (Δώρα), Πράσινος Ραφαήλ, Σκουλέλη Γεωργία
Τριανδρίας: Μεζιλτσόγλου Παρθένα (Ρένα)
Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση
Το «Ξ» παλεύει, πέρα από τα μικρά και καθημερινά ζητήματα, για μια εναλλακτική κοινωνία, ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, με δημοκρατία και ουσιαστική συμμετοχή των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων στις αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές τους. Παλεύει για το σοσιαλισμό μαζί με άλλες οργανώσεις και κινήσεις της Αριστεράς διεθνώς, συμμετέχοντας στη διεθνή πρωτοβουλία «Internationalist Standpoint». Αν σε ενδιαφέρουν οι ιδέες μας και θέλεις να πάρεις μέρος στον αγώνα που δίνουμε, έλα σε επαφή μαζί μας: τηλ 2310540432, [email protected]. Διαβάστε για τις ιδέες και τις δράσεις μας στο www.xekinima.org