Το Σάββατο 2 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ) με θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της ηγεσίας και τον σχεδιασμό των διεκδικήσεων της επόμενης χρονιάς.
Σχετικά με τον απολογισμό
Ως προς το πρώτο σκέλος, υπερψηφίστηκε με μικρή πλειοψηφία ο απολογισμός της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ- ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ1). Το αποτέλεσμα αυτό είναι φυσικό να προκαλεί απογοήτευση σε αρκετούς συναδέλφους που αντιλαμβάνονται τα τεράστια ελλείμματα στην ηγεσία και την συνειδητή άρνησή της να οργανώσει σοβαρούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Και όντως, σε τέτοιες συνθήκες όταν έχουμε μια ηγεσία που είναι πιο κοντά στη διοίκηση παρά στους εργαζόμενους2 πρέπει να αποτιμήσουμε τους λόγους που καταφέρνει να υπερψηφίζεται.
Μια πιο ψύχραιμη ματιά στα δεδομένα της Συνέλευσης μας επιτρέπει να εξάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, που την επόμενη περίοδο θα μας βοηθήσουν να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και οργανωμένοι.
Κατ’ αρχήν ο τρόπος που διεξάγεται η Συνέλευση αποτελεί εμπόδιο για την ουσιαστική συμμετοχή των συναδέλφων. Η άρνηση της ηγεσίας να οργανώσει περιφερειακές συναντήσεις και συνελεύσεις, στα καταστήματα και κατά πόλη-νομό, με στόχο την προετοιμασία αλλά και την ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων, σε συνδυασμό με τη συνειδητή υποβάθμιση των συλλογικών θεσμών του Συλλόγου, επί σειρά ετών, αποτελούν παράγοντες που αντικειμενικά απωθούν ένα σημαντικό κομμάτι συναδέλφων από το να κατέβει στην Αθήνα. Η διαδικασία της συνέλευσης δε, μόνο ενθουσιασμό δεν προκαλεί.
Παρόλα αυτά ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που συμμετείχε ενεργά στη Συνέλευση, κινήθηκε σε άλλη κατεύθυνση, εκφράζοντας έντονη κριτική στη αδράνεια και τις επιλογές της ηγεσίας, αλλά και δείχνοντας μαχητική διάθεση για την επόμενη περίοδο.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι συσχετισμοί που καταγράφηκαν στο τέλος, περίπου 60% υπέρ και 40% κατά της ηγεσίας, δείχνουν ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, που κινείται σε κατεύθυνση αμφισβήτησης της πλειοψηφίας του ΔΣ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την αποχώρηση του μηχανισμού της ηγεσίας (συνάδελφοι που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία παρά μόνο εμφανίζονται στο τέλος για να τους ψηφίσουν), τα ψηφίσματα που στηρίζονταν από τις αριστερές παρατάξεις υπερψηφίστηκαν ακόμα και κόντρα στη διάθεση του ΔΣ3
Σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο
Σχετικά με το σχεδιασμό της επόμενης περιόδου από τη Διοίκηση του ΣΥΕΤΕ, επικράτησε η απόλυτη σιωπή. Ο τρόπος που θα οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις βλέψεις των τραπεζιτών ένα όψει της κλαδικής σύμβασης, ο συντονισμός του αγώνα μας με τους εργαζόμενους της Eurobank για να αποτρέψουμε την υποβάθμιση του νέου εργασιακού περιβάλλοντος που θα διαμορφωθεί, η εθελούσια-εφεδρεία που θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στα ταμεία μας αλλά και στις εργασιακές μας σχέσεις, κ.α. φαίνεται να μην τους απασχολούν ιδιαίτερα.
Στη συνέλευση επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το πασιφανές: Η ηγεσία αυτή δεν επιδιώκει κανενός είδους ανατροπή αυτής της κατάστασης, δεν θα κάνει τίποτα για να οργανώσει τον αγώνα, έχει βολευτεί στο ρόλο του κομπάρσου της διοίκησης.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το ολοένα και μεγαλύτερο στρώμα συναδέλφων που αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανατροπής της σημερινής κατάστασης στο σωματείο, αλλά και το τεράστιο κενό στη διαμόρφωση σχεδίου για τις μάχες που θα έρθουν πρέπει το επόμενο πολύ κρίσιμο διάστημα, είναι απαραίτητο, οι μαχητικές παρατάξεις αλλά και οι συνάδελφοι που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση να προχωρήσουμε στο κάλεσμα περιφερειακών συναντήσεων4 και συνελεύσεων στα καταστήματα. Με στόχο να συντονίσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας εν όψει των διαπραγματεύσεων για την κλαδική ασκώντας, ταυτόχρονα, τεράστιες πιέσεις στην ηγεσία και επιβάλλοντας το κάλεσμα δυναμικών αγώνων και απεργιών σε περίπτωση που οι τραπεζίτες δεν κάνουν πίσω.
Στο βαθμό που αυτές οι πρωτοβουλίες προχωρήσουν και δημιουργήσουν μια δυναμική, να επιδιώξουμε συντονισμό κατ’ αρχήν με τους εργαζόμενους της Eurobank και έπειτα συνολικά με τον κλάδο.
Μπορεί στην συνέλευση να ψηφίστηκε ο «απολογισμός» της πλειοψηφίας του ΔΣ, αλλά είναι φανερό ότι οι μέρες που μπορούσαν να κάνουν ό, τι θέλουν, χωρίς συνέπειες, έχουν τελειώσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να περάσει το σωματείο στα χέρια των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματικές μάχες υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.
__________
Σημειώσεις:
1 ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: διάσπαση της ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) – ομάδα του Παναγόπουλου.
2 Δείτε: «Σήμερα – η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας», www.xekinima.org, 2/3/2013 (https://xekinima.org/arthra/view/article/simera-i-geniki-syneleysi-ton-ergazomenon-tis-ethniki/)
3 Η συνέλευση προχώρησε στην έγκριση με πλειοψηφία τριών ψηφισμάτων (παρατίθενται στη συνέχεια, στο Παράρτημα) που αφορούσαν:
Άρνηση να προχωρήσουμε σε κλαδική σύμβαση με μειώσεις.
Αντιφασιστικη δράση των εργαζομένων στην ΕΤΕ.
Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
4 Για τον απολογισμό της περιφερειακής συνάντησης στη Β. Ελλάδα δείτε: Σημαντική συνάντηση εργαζομένων της ΕΤΕ στην Θεσσαλονίκη, www.xekinima.org 25. 2. 2013 (https://xekinima.org/arthra/view/article/simantiki-synantisi-ergazomenon-tis-ete-stin-thessalon/
Παραρτήματα
α) Ψήφισμα για τις διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση
Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, εν όψει των διαπραγματεύσεων που ήδη ξεκίνησαν ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ και τους Τραπεζίτες για την υπογραφή νέας Κλαδικής Σύμβασης, διαμηνύουμε τα εξής:
Οι προτάσεις των εκπροσώπων των Τραπεζών είναι ωμά προκλητικές και προσβλητικές για το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων. Είναι ξεκάθαρο πως στοχεύουν σε μια συνολική αμφισβήτηση του θεσμού της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, ώστε να μπορούν με απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα να καθορίζουν τους όρους αμοιβής και εργασίας μας.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προτάσεις των Τραπεζιτών για νέες μειώσεις στις ήδη «κουρεμένες» αποδοχές μας. Απορρίπτουμε τις προτάσεις για κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, για μειώσεις στα κλιμάκια και το επίδομα πολυετίας. Απορρίπτουμε κάθε συζήτηση για μεταφορά επιδομάτων και παροχών θεσμικού χαρακτήρα (συζύγου, τοκετού, βρεφονηπιακού σταθμού κλπ.) στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Το εισόδημά μας έχει πλέον ισοπεδωθεί από τις περικοπές, την αυξημένη φορολόγηση και τα χαράτσια. Δεν πάει άλλο.
Δεν διαπραγματευόμαστε καμία διεύρυνση του ωραρίου. Λέμε όχι στην ελαστικοποίηση της εργασίας, τις «βάρδιες», το επιλεκτικό άνοιγμα καταστημάτων σε μέρες αργίας. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, να ζητείται η αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, τη στιγμή που επιχειρείται συστηματικά στις τράπεζες η καταπάτηση του κλαδικού ωραρίου, χωρίς να γίνεται λόγος για πρόσθετη αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης.
Απαιτούμε σταθερή δουλειά για όλους, με ίσους όρους. Καμία απόλυση και μείωση προσωπικού. Όχι εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, ενοικιαζόμενοι, χωρίς δικαιώματα, ατομικές συμβάσεις, περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.
Διαμηνύουμε τέλος, ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά και να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο, την πορεία εξαθλίωσης στην οποία θέλουν να μας οδηγήσουν οι τραπεζίτες.
β) Ψήφισμα για την αντιμετώπιση της ανόδου του φασισμού
Η άνοδος του φασιστικού φαινομένου στη χώρα μας έχει πάρει μετά τις τελευταίες εκλογές μεγάλες διαστάσεις. Η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής οργανώνει μαζικά πογκρόμ, επιθέσεις σε μετανάστες, χύνει το ρατσιστικό της δηλητήριο και προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας στην κοινωνία.
Ως εργαζόμενοι δεν είμαστε αδιάφοροι ως προς την άνοδο του ναζισμού στη χώρα μας, και στην προσπάθεια του να επιβάλλει διαχωριστικές γραμμές στο εργατικό δυναμικό, με μόνους κερδισμένους το μεγάλο κεφάλαιο. Εξάλλου, σε όσες χώρες επικράτησε ο φασισμός, όταν εδραιώθηκε, στράφηκε ενάντια στους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους.
Καλούμε, λοιπόν, τον ΣΥΕΤΕ να πάρει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:
1. Δημοσιοποίηση στον Τύπο, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ψηφίσματος με το οποίο θα καταγγέλλουμε τη δολοφονική φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής και θα δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα πάρουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για να σταματήσουμε το έργο της, πριν διαβρώσει όλη την κοινωνία.
2. Ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τον κίνδυνο του φασιστικού φαινομένου μέσα από την αποστολή έντυπου υλικού που θα αποκαλύπτει τις δράσεις και τις θέσεις της Χρυσής Αυγής.
3. Συγκρότηση Αντιφασιστικών επιτροπών σε Νομαρχιακό επίπεδο, στις οποίες θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν πιο μαζική και ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων. Οι επιτροπές αυτές θα είναι υπεύθυνες για την συστηματική ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και για το συντονισμό της δράσης μας με αντίστοιχες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
γ) Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία
Εμείς οι εργαζόμενοι που παρευρισκόμαστε στη Γενική Συνέλευση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, που είναι ενάντια στην κατασκευή Εργοστασίου Επεξεργασίας Χρυσού.
Καταδικάζουμε τις τραμπούκικες ενέργειες της εταιρίας ELDORADO και τους ντόπιους συνεργάτες – τσιράκια Μπόμπολα – Κούτρα, την Τρικοματική Κυβέρνηση, καθώς και την Γενική Ασφάλεια που με προσαγωγές – βία – και ξύλο προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους της περιοχής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βίαιη προσαγωγή (αρπαγή) μαθητών από τα σχολεία τους.
Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των Χρυσοθήρων που απομυζούν τον ορυκτό πλούτο της Χώρας μας.