Οι εργαζόμενοι στην Wolt αγωνίζονται και διεκδικούν – Συνέντευξη με τον Αρίφ Χανγκέρα

Μετά τις πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην efood, ήταν η σειρά των εργαζομένων στην Wolt να πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις και μοτοπορείες για να αποκαλυφτεί για μια ακόμη φορά ότι πίσω από τον φανταχτερό κόσμο των πλατφορμών delivery, υπάρχει ένα απαράδεκτο καθεστώς εκμετάλλευσης.
Η Wolt, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.000 διανομείς  ενώ παράλληλα εκκρεμούν περίπου 10.000 αιτήσεις από διανομείς που θέλουν να εργαστούν σε αυτήν.
Μόνο στην Αθήνα εργάζονται 3.500 διανομείς με τους μισούς να ανήκουν σε εργολαβικές εταιρείες με τον εύηχο τίτλο «διαχειριστές στόλου».
Η εταιρεία με ανακοίνωσή της λέει ότι:
«Η Wolt, στις αρχές του 2023, προχώρησε σε αναβάθμιση της πλατφόρμας της για όλες τις αγορές ανά  τον κόσμο και πλέον η διαδικασία υπολογισμού της αμοιβής πραγματοποιείται μέσω του αναβαθμισμένου αλγορίθμου της, ο οποίος υπολογίζει κριτήρια όπως η ώρα, η απόσταση, η προσβασιμότητα στον έμπορο ή τον πελάτη και η διαθεσιμότητα των διανομέων.»
Αυτή η αλλαγή στην πράξη οδήγησε σε μειώσεις αμοιβών  σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Wolt, από τη Φινλανδία, τη Γεωργία, την Πολωνία, την Κύπρο κα, ενώ υπάρχει διεθνές κύμα κινητοποιήσεων.
Η συνεχής αλλαγή του αλγόριθμου υπολογισμού που χρησιμοποιεί η εταιρεία, κάνει εξαιρετικά δύσκολο για τον εργαζόμενο να ελέγξει με ακρίβεια πώς κατανέμεται η αμοιβή του, ενώ επιπλέον διογκώνει το καθεστώς απασχόλησης με υπεργολάβους, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με τις ευλογίες της εταιρείας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι πολλοί από τους εργαζόμενους είναι μετανάστες  χωρίς χαρτιά.
Το Ξεκίνημα μίλησε με τον Αρίφ Χανγκέρα, εργαζόμενο στη Wolt για τις συνθήκες εργασίας και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο Αρίφ είναι μετανάστης από το Πακιστάν και ζει στην Ελλάδα 21 χρόνια. Δουλεύει στη Wolt εδώ και 2 χρόνια. 

  • Αρίφ, ποια είναι η κατάσταση στη Wolt σήμερα;

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχουμε συνεχείς μειώσεις αμοιβών ανά παραγγελία. Όταν ξεκίνησε η Wolt, η αμοιβή ήταν κοντά στα 3 ευρώ ανά παραγγελία. Μετά πήγε στα 2.10, έπειτα στο 1.75 και από τον περασμένο Μάρτη στα 1.45 ευρώ.

Καταργήθηκαν διάφορα μπόνους όπως αυτό για τη βροχή, που ήταν 1 ευρώ ανά παραγγελία, της εργασίας 8 με 11 το βράδυ που ήταν 0.40 ευρώ και του Σαββατοκύριακου που ήταν στα 2.50 ευρώ.

Πληρώνουμε τον εξοπλισμό (κράνη, παπούτσια, αδιάβροχα κοκ) από την τσέπη μας. Το κόστος για αυτά είναι πάνω από 100 ευρώ. Πληρώνουμε ακόμα και το διαφημιστικό κουτί που βάζουμε στα μηχανάκια μας που κοστίζει 200 ευρώ.

Οι συνάδελφοι, που δουλεύουν στους εργολάβους και είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστες από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Γεωργία, Αλβανία κ.α., είναι ανασφάλιστοι και υποχρεώνονται να δίνουν 25 με 30% του μισθού τους στον εργολάβο.

Όσοι είμαστε «ελεύθεροι επαγγελματίες» θέλουμε  να καταργηθούν οι εργολαβίες και οι συνάδελφοι που δουλεύουν εκεί να προσληφθούν και αυτοί σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να μην μπορούν να μας διαιρούν τα αφεντικά και να έχουμε όλοι περισσότερη δουλειά, ασφάλιση και καλύτερους μισθούς.

Να αυξηθεί η αμοιβή για διαφήμιση και φθορές στο μηχανάκι για όλους στα 0.50 ευρώ ανά παραγγελία. Σήμερα είναι 0.41 λεπτά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 0.21 λεπτά για τους εργολαβικούς.

Τέλος, πρέπει να καταργηθεί το ισχύον καθεστώς αξιολόγησης από τους πελάτες όπου αρκούν 2-3 παράπονα σε μια γκάμα 8.000 παραγγελιών για να χάσουμε την δουλειά μας. Κι αυτό γιατί πάρα πολλές φορές τα παράπονα είναι ρατσιστικά και αφορούν μετανάστες συναδέλφους.

  • Οι απεργίες των εργαζομένων τι συμμετοχή και ποια αποτελέσματα είχαν;

Η πρώτη απεργία ήταν το 2020 με συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Ακολούθησε άλλη μία το 2022, όμως η σημαντικότερη και μαζικότερη ήταν αυτή που κάναμε πρόσφατα στις 1 με 3 Απρίλη του 2023.

Βασικό αίτημα ήταν να μην μειωθεί παραπέρα η αμοιβή ανά παραγγελία.

Πάνω από 2500 μηχανάκια συμμετείχαν στην μοτοπορεία ενώ φτάσαμε μέχρι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Μιχαλακοπούλου.

Ομάδες περιφρούρησης πήγαιναν στα κεντρικά μαγαζιά και δεν άφηναν να γίνονται παραγγελίες. Η εταιρεία είχε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ αυτές τις 3 μέρες.

Κάναμε μία ακόμα απεργία στις 29-30/4 και 1 Μάη που όμως δεν είχε μεγάλη συμμετοχή.

Δεν έγιναν δεκτά τα βασικά αιτήματά μας. Μπήκε μόνο ένα όριο 1000 ευρώ στις αμοιβές των εργολαβικών και ένα ποσοστό 10% μείωσης του προσωπικού σε αυτούς. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος διαφωνίας των μεταναστών και μη συμμετοχής τους στην απεργία. Γιατί έβλεπαν ότι με το όριο των 1000 ευρώ εκ των οποίων τα 250 με 300 πάνε στους εργολάβους, δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν περισσότερες ώρες για να αυξήσουν το εισόδημά τους. Πολλοί μετανάστες μέχρι τώρα δούλευαν 10 και 12 ώρες προκειμένου να αυξήσουν τον μισθό τους και να καλύψουν την προμήθεια του εργολάβου.

Είναι και αυτό μια συνέπεια του διαίρει και βασίλευε που επιβάλλουν στους εργαζόμενους οι πολυεθνικές. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωτικά όλοι μας μαζί με τα σωματεία του χώρου μας (Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής, Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Τροφίμων Αττικής).

Οι συνάδελφοι που δουλεύουν στις εργολαβικές και είναι μετανάστες όπως εγώ, δεν πρέπει να αισθάνονται ότι αυτό που θα συμβεί στην πράξη με τα αιτήματα των απεργιών μας θα είναι να μείνουν χωρίς δουλειά. Τα αφεντικά σε πολλούς χώρους χωρίζουν τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους, σταθερούς ή ενοικιαζόμενους, προκειμένου να τους διασπούν και να τους εκμεταλλεύονται.

Χρειάζεται να εξηγηθεί με πολλή υπομονή και επιμονή ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να απολυθεί κανένας συνάδελφος, είτε ελεύθερος επαγγελματίας, είτε εργολαβικός. Αυτό που ζητάμε είναι να προσληφθούν όλοι από τη Wolt, ώστε όλοι μας να έχουμε ασφάλιση, παροχές και καλύτερο μισθό. Οι εργολάβοι το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν κέρδη από το μισθό που θα έπρεπε να παίρνουμε από τη Wolt, αφού για αυτήν δουλεύουμε.

Ένα συμπέρασμα που έχω βγάλει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι αξίζει να αγωνίζεσαι.

Γιατί διαφορετικά θα υπάρχουν νέες μειώσεις μισθών, ανασφάλιστη εργασία, θάνατοι από εργατικά ατυχήματα κτλ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα