Ρεπορτάζ από το «Ξεκίνημα»
Χτες 30/3, εκδικάστηκε η υπόθεση της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση του Θ. Καράμπαμπα (στέλεχος της ΔΑΚΕ) ενάντια στον σύντροφο Διονύση Χρηστόπουλο (σήμερα πρόεδρος τους σωματείου εργαζομένων στη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων).
Ο Διονύσης Χρηστόπουλος αθωώθηκε πανηγυρικά! Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν μια σημαντική νίκη στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία του διευθυντικού μηχανισμού της ΔΑΚΕ στους χώρους εργασίας του Δήμου Αθηναίων. Ήταν επίσης μια νίκη της αλληλεγγύης των εργαζομένων.
Στο πλευρό του Διονύση, στην Ευελπίδων, στάθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι/ες και συνδικαλιστές/στριες από τον Δήμο Αθηναίων, δεκάδες εργαζόμενες/οι και συνδικαλίστριες/ες από άλλους εργασιακούς χώρους, όπως επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Σοφιανός από το ΚΚΕ και οι Π. Κεφαλληνός και Π. Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ..
Πέρα από τη στήριξη την ημέρα της δίκης, εργαζόμενες/οι και εργατικά σωματεία έδειξαν την αλληλεγγύη τους συνεισφέροντας οικονομικά και καλύπτοντας πλήρως τα έξοδα της δίκης.
Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσει το κίνημα τις συνδικαλιστικές διώξεις. Μαχητική και ανυποχώρητη στάση από τους/τις διωκόμενους/ες, αλληλεγγύη και έμπρακτη στήριξη από τις/ους εργαζόμενες/ους καθώς οι συνδικαλιστικές και λοιπές διώξεις στους εργασιακούς χώρους δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά υπόθεση του κινήματος.
Το ιστορικό της δίωξης
Στις 23 Μαρτίου του 2017 διεξάχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθήνας (ΟΠΑΝΔΑ). Υποψήφιοι ήταν ο Δ. Χρηστόπουλος και ο Α. Στεφανόπουλος (που εκπροσωπούσε τη ΔΑΚΕ). Εκπρόσωπος των εργαζομένων αναδείχτηκε ο Α. Στεφανόπουλος, με διαφορά μόλις μίας ψήφου (302 – 301). Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, μέλος της εφορευτικής επιτροπής διαπίστωσε παρατυπίες στη διαδικασία (ακύρωση ψηφοδελτίων του Δ. Χρηστόπουλου με «ν» αντί για σταυρό, ενώ παράλληλα θεωρούνταν έγκυρα ψηφοδέλτια του Α. Στεφανόπουλου στα οποία η προτίμηση του ψηφοφόρου είχε εκδηλωθεί με τον ίδιο τρόπο).
Η παρατήρηση της εργαζόμενης (η οποία πήρε και τη μορφή έγγραφης καταγγελίας στον οργανισμό) δεν λήφθηκε υπόψιν από τον Θ. Καράμπαμπα και την υπόλοιπη εφορευτική επιτροπή (που στη μεγάλη της πλειοψηφία αποτελούνταν από μέλη της ΔΑΚΕ) και το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρήθηκε έγκυρο. Όταν μετά από αυτή την ενημέρωση ο Δ. Χρηστόπουλος ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων, τόσο εξαιτίας του οριακού αποτελέσματος, όσο και εξαιτίας των συγκεκριμένων καταγγελιών, η εφορευτική επιτροπή την αρνήθηκε, παρά τις συστάσεις του Κ. Μπιτζάνη, προέδρου του Οργανισμού.
Η ανακοίνωση
Σε αυτές τις συνθήκες, με την άρνηση της εφορευτικής επιτροπής να διεξάγει επανακαταμέτρηση την ώρα που υπήρχε συγκεκριμένη, γραπτή καταγγελία για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, αλλά και ένα αποτέλεσμα με διαφορά μόλις μιας ψήφου, ο Δ. Χρηστόπουλος ενημέρωσε τους εργαζόμενους του χώρου με αναλυτική ανακοίνωση για το θέμα.
Στην ανακοίνωση αυτή, εκτός από τη συνολική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, υπήρξε αναφορά στις καταγγελίες του μέλους της εφορευτικής επιτροπής και στην άρνηση επανακαταμέτρησης από τα υπόλοιπα μέλη της.
Με βάση αυτή την ανακοίνωση, ο Θ. Καράμπαμπας έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στον Δ. Χρηστόπουλο.
Στην πραγματικότητα ήταν μια ακόμη προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης και της ουσιαστικής ενημέρωσης των εργαζομένων για όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο εργασίας τους. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό!