Βρετανία: μαζική αλληλεγγύη στον Λίνεκερ – το BBC αναγκάζεται σε υποχώρηση

Η πρόσφατη διαμάχη ανάμεσα στο BBC και στον Γκάρι Λίνεκερ*, πρώην κορυφαίο ποδοσφαιριστή και νυν βασικό τηλεοπτικό παρουσιαστή της πιο δημοφιλούς αθλητικής εκπομπής της Βρετανίας, πήρε μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις στη χώρα. 

Η διαμάχη αυτή ξέσπασε με αφορμή tweets που ανέβασε ο Λίνεκερ στον προσωπικό του λογαριασμό. Σε αυτά σχολίαζε την αντιπροσφυγική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι η Βρετανία δέχεται αναλογικά πολύ λιγότερους πρόσφυγες σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και το ότι πρόκειται για μια απάνθρωπη πολιτική, που συνοδεύεται από μια φρασεολογία ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί τη δεκαετία του ’30.

Αμέσως μετά τις αναρτήσεις του Λίνεκερ, μια σειρά (δεξιών) υπουργών αντέδρασαν με αποτέλεσμα το BBC να τον απομακρύνει από τη θέση του. Η πρόφαση που χρησιμοποίησε το BBC για την απομάκρυνσή του ήταν ότι παραβίασε την πολιτική για τη χρήση των social media που πρέπει να ακολουθούν οι παρουσιαστές του μέσου, παρ’ ότι το σχόλιο δεν έγινε εν ώρα εκπομπής. 

Αυτή η κίνηση όμως, πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στο πρόσωπο του Λίνεκερ. 

Στάθηκαν στο πλευρό του πολλοί παρουσιαστές του BBC ανακοινώνοντας ότι θα απέχουν από τις εκπομπές, η Ένωση Ποδοσφαιριστών έδωσε άδεια στους παίκτες που καλύπτει να μην κάνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του BBC ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Λίνεκερ και ο κόσμος στα social media απείλησε με μποϊκοτάζ στο κανάλι. Γενικά, το θέμα έγινε «πρωτοσέλιδο» προκαλώντας πολιτική αναστάτωση, ασκώντας τεράστια πίεση στο BBC και κατηγορώντας το για «φίμωση της ελευθερίας του λόγου».

Μετά από τη γενική κατακραυγή, η διοίκηση του BBC αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και ανακοίνωσε ότι ο Λίνεκερ θα επιστρέψει άμεσα στον «αέρα».

Το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο

Η ουσία όμως αυτής την αντιπαράθεσης βρίσκεται γύρω από το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στο να εμποδίσει όσους φτάνουν στη χώρα από τη Γαλλία, μέσω του Στενού της Μάγχης προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κρατούν για 28 ημέρες όποιους μετανάστες συλλαμβάνουν, χωρίς δικαστική συναίνεση. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει τη δυνατότητα να τους απελάσει άμεσα, είτε στην τελευταία χώρα από την οποία έφτασαν στη Βρετανία, είτε σε Τρίτη χώρα, ενώ το αίτημα τους για παραμονή στη Βρετανία θα εξετάζεται αφού έχουν φύγει από τη χώρα. Μάλιστα, σε όσους απορριφθεί το αίτημα ασύλου, θα τους επιβάλλεται ισόβια απαγόρευση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ενισχύει τη ρητορική του «εχθρικού περιβάλλοντος» ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση και ταυτόχρονα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς θα διευκολύνει την κράτηση και την απέλαση των αιτούντων ασύλου.

Ήδη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε την αναθεώρηση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι:

«Ο νόμος, εφόσον εγκριθεί, θα ισοδυναμεί με το τέλος του δικαιώματος στο άσυλο, στερώντας από εκείνους που φτάνουν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο το δικαίωμα να αναζητήσουν την προστασία που χορηγείται σε έναν πρόσφυγα, όσο επείγον και αν είναι το αίτημά τους».

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στην Βρετανία και τη Γαλλία για την ενίσχυση των περιπολιών κι ελέγχων στη Μάγχη από την πλευρά της Γαλλίας. 

Με βάση τη συμφωνία, η Βρετανία θα δώσει περίπου 480 εκατομμύρια λίρες (548 εκ. ευρώ) για την κάλυψη αυτών των εξόδων, ενώ παράλληλα θα συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης και την εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης που θα τοποθετηθούν στην Γαλλία για να περιοριστούν οι μετακινήσεις των μεταναστών που περνάνε από τις γαλλικές στις αγγλικές ακτές.

Ακροδεξιές απειλές 

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται εν μέσω ακροδεξιών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα έξω από ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο. 

Στις 10 Φλεβάρη, η ακροδεξιά ομάδα Πατριωτική Εναλλακτική (Patriotic Alternative) εξαπέλυσε επίθεση έξω από το ξενοδοχείο Suites Hotel στο Νόουσλι (μια περιοχή κοντά στο Λίβερπουλ) στο οποίο φιλοξενούνται αιτούντες ασύλο.

Αυτές οι ακροδεξιές διαδηλώσεις είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας ρατσιστικού μίσους που αναπτύσσεται σε όλη την Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες που μένουν στο ξενοδοχείο αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας.

Αν και οι επιθέσεις καταδικάστηκαν από τα κόμματα του βρετανικού κατεστημένου, πρέπει να τονιστεί η υποκριτική στάση που κρατάνε. Και μάλιστα μια ρητορική και πολιτικές που προέρχονται από μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει ινδική καταγωγή. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα της «ταυτότητας» (δηλαδή το αν κάποιος/α έχει μεταναστευτικό παρελθόν) είναι πάντα δευτερεύον – το κεντρικό είναι η ταξική θέση, και τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται. 

Στην ουσία είναι η ξενοφοβική ρητορική της κυβέρνησης που ενθαρρύνει τις ακροδεξιές επιθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, που βάζει στο στόχαστρο τους μετανάστες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία αναφέροντας επανειλημμένα το κόστος της στέγασης αλλά και τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση μέσα από το νέο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο για να τερματίσει τη «φάρσα της φιλοξενίας μεταναστών σε ξενοδοχεία».

Αυτό που προσπαθεί να κάνει το κόμμα των Συντηρητικών είναι να φορτώσει στους μετανάστες τα προβλήματα της έλλειψης στέγης και των υποχρηματοδοτούμενων δημόσιων υπηρεσιών, που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με τις πολιτικές τους, διχάζοντας έτσι τη βρετανική εργατική τάξη.

Μαζικά, διεθνιστικά, αντιρατσιστικά κινήματα 

Απέναντι σε αυτή την απειλή, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, το αντιρατσιστικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία και οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη, μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χρειάζεται να παλέψουν από κοινού. Με στόχο να μπει ένα φρένο στις πολιτικές των κομμάτων του κατεστημένου, που από τη μια βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, και από την άλλη οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας.

* Ο Γκάρι Λίνεκερ θεωρείται ένας από τους καλύτερους Άγγλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών (επιθετικός).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα