Γράφει η Ευαγγελία Αραχωβίτη, μέλος της αντιφασιστικής επιτροπής
Η αντιφασιστική επιτροπή κατοίκων Μεταξουργείου- Κεραμεικού- Ακαδημίας Πλάτωνα συστάθηκε με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής του Μεταξουργείου, της Ακαδημίας Πλάτωνα κ.α και έχει ζωή σχεδόν 4 μήνες. Τον πυρήνα της τον αποτελούν άτομα που συμμετέχουν σε διάφορους πολιτικούς χώρους και αρκετοί ανένταχτοι.
Η ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου είναι μία αρκετά ιδιότυπη γειτονιά. Από τη μία υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί χώροι, καφενεία, μπαράκια, χώροι καλλιτεχνικών δράσεων, θέατρα, νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε διάφορους πολιτικούς και καλλιτεχνικούς χώρους και από την άλλη υπάρχει η πιο σκληροπυρηνική μεριά με οίκους ανοχής, διακίνηση ναρκωτικών, πολλούς αυξανόμενους άστεγους, χρήστες ναρκωτικών, φτωχές οικογένειες, πολλούς μετανάστες και τσιγγάνους. Οι κάτοικοι που μένουν αρκετά χρόνια σε αυτή τη γειτονιά την έχουν δει να αλλάζει πολλές όψεις. Το πλεονέκτημά της ωστόσο είναι ότι παραμένει μία γειτονιά όπου οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό μας έδωσε μία πολύ καλή βάση για να δημιουργήσουμε πιο εύκολα ίσως από άλλες περιοχές, ένα πιο οργανωμένο δίκτυο επικοινωνίας με τη γειτονιά.
Ξεκινήσαμε ως αντιφασιστική επιτροπή κατοίκων κάνοντας κάποιες πρωινές εξορμήσεις στη γειτονιά, στα καφενεία, στο δρόμο, σε γονείς έξω από τα δημοτικά σχολεία αλλά και με τους ίδιους τους διευθυντές των σχολείων, με καταστηματάρχες και μικρομαγαζάτορες, με κείμενο που κατήγγειλε τη δράση της Χρυσής Αυγής και αποκαλύπτοντας στοιχεία για τα οποία ο κόσμος είχε άγνοια αλλά και ενημερώνοντας για την δημιουργία και τους στόχους της αντιφασιστικής επιτροπής που πάμε να ξεκινήσουμε. Συζητήσαμε με τον κόσμο για τα προβλήματα της γειτονιάς μας αλλά και για τα προσωπικά τους προβλήματα.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν ποικίλες. Βρέθηκαν αρκετά άτομα, οι πιο νέοι από την πιο εναλλακτική μεριά της γειτονιάς, που έδειξαν ενδιαφέρον για την αντιφασιστική επιτροπή και ήθελαν να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη δράση της και άλλοι φιλοακροδεξιοί, από την πιο δύσκολη μεριά της γειτονιάς, όντας αρκετά αρνητικοί με την ξεκάθαρη αντιφασιστική ταυτότητα που παρουσιάζαμε και αρκετά απαξιωτικοί σχετικά με τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης στη γειτονιά που θα το οργανώσουμε εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι και όχι άλλοι για μας.
Στην πρώτη συνέλευση μαζεύτηκαν γύρω στα 50 άτομα και είχε πολύ ενδιαφέρον η συζήτηση που έγινε σχετικά με την Χρυσή Αυγή, το φασισμό, την ταυτότητα της επιτροπής, την κοινωνική αλλά και αντιφασιστική δράση της επιτροπής. Από εκεί μαζέψαμε στοιχεία επικοινωνίας από όσους ενδιαφέρονταν και στην επόμενη συνέλευση όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην επιτροπή χωρίστηκαν σε 3 ομάδες : συλλογής ρούχων και τροφίμων, επικοινωνίας και εξορμήσεων, για να γίνει ένας καταμερισμός των εργασιών που έπρεπε να γίνουν.
Η πρώτη κοινωνική-συλλογική δράση που οργανώσαμε ήταν μία συλλογική κουζίνα που έγινε στην πλατεία που κάναμε και τις συνελεύσεις μας. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, μαζεύτηκαν τρόφιμα διαρκείας και ρούχα αλλά εντοπίσαμε και οικογένειες που χρειαζόντουσαν βοήθεια και στήριξη.
Οι συνελεύσεις συνεχιζόντουσαν κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 βδομάδες, ωστόσο η μείωση του κόσμου ήταν εμφανής. Παρόλα αυτά είχε μείνει ένας αρκετά ενεργός αριθμός ατόμων αρκετά μειωμένος από την αρχική συνέλευση. Η επιτροπή κάνει μία μικρή «κοιλιά» για ένα διάστημα και δυστυχώς δέχεται και το πρώτο χτύπημα από Χρυσαυγίτες στο Γκάζι κατά το μοίρασμα αντιφασιστικού υλικού που κατήγγειλε τις επιθέσεις της ΧΑ στο θέατρο Χυτήριο και σε 2 ομοφυλόφιλους.
Συνεχίσαμε ωστόσο τη δράση μας, κάναμε πιο τακτικές συνελεύσεις και πιο οργανωμένες βάζοντας θέματα ημερήσιας διάταξης και μία πιο συγκεκριμένη λειτουργία κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων. Συνεχίσαμε εξορμήσεις στη γειτονιά με αντίστοιχο υλικό κάθε φορά. Σημαντικός στόχος της επιτροπής είχε αναδειχθεί η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης και η σταθερή ενίσχυση των οικογενειών που είχαμε εντοπίσει από τις εξορμήσεις και τη συλλογική κουζίνα αλλά και από τηλεφωνήματα που είχαν γίνει στο τηλ της αντιφασιστικής επιτροπής που είχαμε κοινοποιήσει μέσω των εξορμήσεών μας.
Η επόμενη συλλογική δράση της επιτροπής ήταν η λαική αγορά. Κατόπιν συνεννόησης με τον επόπτη της γειτονιάς αλλά και με τους ίδιους τους παραγωγούς συζητήσαμε τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης με τρόφιμα που περισσεύουν από τους παραγωγούς και διανομή στις οικογένειες που χρειάζονταν βοήθεια. Η δράση αυτή οργανώθηκε αμέσως και συνεχίζεται σταθερά κάθε εβδομάδα εδώ και ένα μήνα. Εμείς παραλαμβάνουμε από τους παραγωγούς τις σακούλες με τα προιόντα, τις χωρίζουμε και στη συνέχεια οι οικογένειες έρχονται και παραλαμβάνουν τα τρόφιμα. Στην αρχή ο αριθμός των οικογενειών ήταν σε σύνολο 5, μέχρι στιγμής έχουν αυξηθεί σε 10 και το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιοι από τους κατοίκους που είχαμε συναντήσει στις αρχικές μας εξορμήσεις και ήταν αρκετά αρνητικοί με την αντιφασιστική δράση της επιτροπής, μόλις πληροφορήθηκαν για το κοινωνικό δίκτυο που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στη γειτονιά μεταξύ μας, ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν και οι ίδιοι κάποιες οικογένειες που γνώριζαν ότι χρειάζονται βοήθεια. Έτσι, το φιλοακροδεξιό κλίμα αρχίζει να αντιστρέφεται όταν παρουσιάζονται λύσεις και προτάσεις από μία άλλη μερίδα ανθρώπων. Είναι σημαντικό να πούμε ότι οι συγκεκριμένοι κάτοικοι με τις φιλοακροδεξιές απόψεις ψήφισαν τη χρυσή αυγή όχι επειδή είναι υπέρμαχοι του φασισμού αλλά πέφτοντας στη γνωστή παγίδα ότι οι χρυσαυγίτες είναι οι σωτήρες του τόπου μας και προσφέρουν λύσεις άμεσες. Ο διάλογος με τα σωστά επιχειρήματα με αυτούς τους ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι και μπερδεμένοι, είδαμε ότι είναι πολύ γόνιμος και μπορεί να φέρει μία αλλαγή σε κάποιες αντιλήψεις που κατά κύριο λόγο βασίζονται στην άγνοια.
Η τελευταία μας δράση για το 2012 ήταν το χριστουγεννιάτικο χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι που οργανώσαμε στο θέατρο Άλεκτον στη γειτονιά μας. Ρούχα που είχαν μαζευτεί όλο αυτό το διάστημα, βιβλία, cd, παπούτσια, παιδικά παιχνίδια χαρίστηκαν ή ανταλλάχθηκαν σε ένα πολύ θερμό κλίμα με πολύ μουσική και καλή διάθεση! Παράλληλα είχαμε και συλλογική κουζίνα αλλά και παιδαγωγικές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για τα παιδιά της γειτονιάς που ήρθαν.
Φυσικά η επιτροπή έχει περάσει από διάφορα κύματα και δυσκολίες επικοινωνιακές και οργανωτικές, παρόλα αυτά έχει δημιουργηθεί ένας πολύ συμπαγής και σταθερά ενεργός πυρήνας ατόμων που συνεχίζει τον αντιφασιστικό και κοινωνικό αγώνα στη γειτονιά, προσπαθώντας συνεχώς να εμπλουτίσουμε την επιτροπή με άτομα δραστήρια και ομάδες- συλλογικότητες που κινούνται σε αντίστοιχους χώρους.
Πρόσφατα κάναμε μία επαφή με την Τράπεζα χρόνου του Συντάγματος, θέλουμε να οργανώσουμε καλύτερα το δίκτυο αλληλεγγύης που έχουμε ξεκινήσει και ένα σταθερό δίκτυο ενημέρωσης με προβολή ντοκιμαντέρ και συζητήσεων, να συνεχίσουμε τη συλλογική δράση στη γειτονιά, να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό ιατρείο ίσως αργότερα, να βρούμε ένα σταθερό χώρο όπου εκτός από τις συνελεύσεις μας, θα λειτουργήσει και ως χώρος προσφοράς δωρεάν μαθημάτων για παιδιά και άλλες δραστηριότητες για τους κατοίκους της γειτονιάς και ως τράπεζα τροφίμων και ρούχων.
Το μεγάλο στοίχημα σχετικά με την κοινωνική δράση είναι αυτή η λεπτή γραμμή μεταξύ φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης και πιο συγκεκριμένα πώς θα κάνουμε τους ίδιους τους κατοίκους και αυτούς που δέχονται βοήθεια, ενεργούς ανθρώπους που θα συμμετέχουν και οι ίδιοι στην επιτροπή και θα μπορούν και οι ίδιοι να προσφέρουν με τον τρόπο τους. Θέλουμε να προτείνουμε μία διαφορετική στάση ζωής απέναντι στην κοινωνία και στο σύστημα που μας προβάλουν, μία διαφορετική οργάνωση της γειτονιάς που αντιτίθεται στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία, που βγαίνει από τη φούσκα της και συμμετέχει σε ένα δίκτυο πιο συλλογικό, πιο αλληλέγγυο, έναν πολιτικό προσανατολισμό στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.