Ανακοίνωση του «Δικτύου Πρωτοβουλιών Πολιτών για το Πράσινο στην Θεσσαλονίκη»

Πρόσφατα έγινε η πρώτη κοινή συνάντηση τοπικών πρωτοβουλιών κατοίκων από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, που έχουν συγκροτηθεί και υπερασπίζονται ζητήματα ελεύθερων χώρων και πρασίνου. Παρακάτω δημοσιεύουμε κοινή τους ανακοίνωση.

Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΕ και των ελληνικών αρχών, είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην ΕΕ και φυσικά στην χώρα μας: δύο τετραγωνικά μέτρα πράσινου/κάτοικο, έναντι εννέα τετραγωνικών μέτρων πρασίνου/κάτοικο, που είναι το ελάχιστο αποδεκτό από τον ΠΟΥ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, είναι συχνά τα τελευταία χρόνια και, όλα δείχνουν ότι, στο προσεχές μέλλον, θα είναι ακόμη χειρότερα, με ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες.

Η Θεσσαλονίκη επίσης, έχει και πολύ επιβαρυμένο περιβάλλον από αιωρούμενα τοξικά σωματίδια, ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων.

Η λογική λέει ότι, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, πρέπει, με κάθε τρόπο, να κρατήσουν αδόμητους τους ανοικτούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, και να προσπαθήσουν να επανακτήσουν πράσινο, όπου είναι δυνατόν, όπως και να ολοκληρώσουν, με βάση την πίεση που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον, την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Δυστυχώς, οι αρμόδιοι τοπικοί και κεντρικοί φορείς, είτε αδρανούν είτε κάνουν το αντίθετο.

Γιαυτό, οκτώ Πρωτοβουλίες Πολιτών της Θεσσαλονίκης, που έχουμε αναπτύξει πολλές δράσεις, τα τελευταία χρόνια, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του πρασίνου, σε πρόσφατη συνάντησή μας, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί το οι στόχοι μας είναι κοινοί και, αφορούν όλη την πόλη και όλους τους ανθρώπους της, να συγκροτήσουμε ένα Δίκτυο Πρωτοβουλιών Πολιτών για το Πράσινο και την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Το Δίκτυό μας, σύντομα θα δημοσιοποιήσει τις πρώτες πρωτοβουλίες του, είναι ανοικτό στην συμμετοχή κάθε ανάλογης Πρωτοβουλίας στην Θεσσαλονίκη, που εμφορείται από τις ίδιες αξίες, με σεβασμό στην αυτονομία της.

Υπογραφές των Πρωτοβουλιών

  • Πα.Μ.Ε πλατεία, Πράσινο – Μνήμη – Ελευθερία
  • Κίνηση Πολιτών για ΔΕΘ-Μητροπολιτικό πάρκο 
  • Σύλλογος Πολιτών Κελλάριου όρμου – μικρό έμβολο Πάρκο Σοφούλη ακτή Ντοβίλ
  • Πρωτοβουλία κατοίκων για το Καραμπουρνάκι 
  • Πρωτοβουλία κατοίκων Τροχιοδρομικών
  • Πρωτοβουλία κατοίκων Ευόσμου Διάλογος
  • Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου
  • Πρωτοβουλία κατοίκων Αλυσίδας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα