14 μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου-Πλαίσιο η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει μια ευκαιρία για να τον εφαρμόσει… γι’ αυτό και εκβιάζει ΑΕΙ και ΤΕΙ να καταθέσουν μέχρι τέλη Μάη τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα…
γι’ αυτό και δίνει έμφαση στη διεξαγωγή των Πρυτανικών και Προεδρικών εκλογών με «καθολική συμμετοχή» σε μια σειρά σχολές…για να κάνει μια καλή αρχή.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επαναφέρει με προκλητικό τρόπο το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων επιχειρώντας να «ξεχειλώσει» την ερμηνεία του άρθρου 16, αφού δεν κατάφερε να το αναθεωρήσει.
Απέναντι στην πρόκληση της κυβέρνησης, οι αγώνες μας είναι για μια ακόμα φορά μονόδρομος.
Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. 39 σχολές είναι υπό κατάληψη. Οι καταλήψεις στο Βόλο και στα Χανιά οδήγησαν στην αναβολή των πρυτανικών εκλογών. Είναι όμως ανάγκη να προχωρήσουμε παραπέρα. Οι καταλήψεις να επεκταθούν, να συντονιστούμε με την ΠΟΣΔΕΠ, τα μέλη ΔΕΠ και τους εργαζομένους των ΑΕΙ και να καλεστεί πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Τετραετή Αναπτυξιακά Προγράμματα
Μέχρι τα τέλη Μάη, έχει δώσει προθεσμία το Υπ. Παιδείας, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, για να υποβάλουν τα τετραετή αναπτυξιακά τους προγράμματα. Διαφορετικά, δεν θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία τους για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, κατά τας γραφάς του νόμου – πλαίσιο.
Με τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα εξασφαλίζεται ότι:
1. Το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο κατά ένα μέρος τα ΑΕΙ.
Προαναγγέλλεται λοιπόν μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
2. Όσο για το άλλο μέρος της χρηματοδότησης, αυτό θα πρέπει να αντληθεί «από άλλες πηγές εκτός κρατικού προϋπολογισμού».
Τα ΑΕΙ λοιπόν θα πρέπει να απευθυνθούν σε εταιρίες για δωρεές και χορηγίες.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Στην πραγματικότητα καμιά «δωρεά» δεν δίνεται δωρεάν. Καμιά εταιρία δεν θα χρημαδοτήσει ένα ΑΕΙ, αν δεν έχει να βγάλει κέρδος από αυτό. Και για να βγάλει κέρδος, θα προσπαθήσει να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, το περιεχόμενο των σπουδών, την έρευνα, τις προσλήψεις καθηγητών, κοκ για να τα στρέψει στην κατεύθυνση που την εξυπηρετεί. Για παράδειγμα, μια φαρμακοβιομηχανία δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει έρευνα για την ανάπτυξη ενός νέου φτηνού φαρμάκου για το έιτζ, αλλά αντιθέτως θα πιέσει, ώστε η έρευνα του πανεπιστημίου που χρηματοδοτεί, να βοηθά την ανάπτυξη του νέου «σούπερ» παυσίπονου της.
Η άλλη «δυνατότητα» που δίνει το Υπ. Παιδείας στα ΑΕΙ για να βρουν χρήματα εκτός κρατικού προϋπολογισμού είναι η «αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας». Ας στοιβάξουμε λοιπόν τους φοιτητές σε ένα κτήριο για να νοικιάσουμε τα υπόλοιπα, κι’ ας κάνουμε π.χ. ένα μέρος της πολυτεχνειούπολης πίστα καρτ, για να βγουν τα έξοδα…
Πρυτανικές Εκλογές: Στα εκλογικά ραντεβού με το νόμο πλαίσιο απαντάμε με καταλήψεις!
Οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης πέτυχαν την αναβολή των πρυτανικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου. Η συνέχιση των καταλήψεων και η επέκτασή τους είναι μονόδρομος για να ακυρωθούν και τα επόμενα «εκλογικά ραντεβού» τόσο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης όσο και στο Παπεί (28/5) και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά (22/5)
Ποιο είναι το πρόβλημα με την «καθολική συμμετοχή» στις πρυτανικές εκλογές;
Το δικαίωμα ψήφου όλων των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, φαίνεται εκ πρώτης όψης σαν ένα δημοκρατικό μέτρο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η «καθολική συμμετοχή» όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα της κακοδιαχείρισης των ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά αντιθέτως καταλήγει να της δίνει και μεγαλύτερη νομιμοποίηση. Όσο ψηφίζεται ένας Πρύτανης και ένα Πρυτανικό Συμβούλιο που παίρνουν μόνοι τους όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για το πανεπιστήμιο, χωρίς την συμμετοχή της μεγάλης μάζας των φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων, το πρόβλημα παραμένει, ενώ ταυτόχρονα η «καθολική συμμετοχή» στην ψηφοφορία δίνει μεγαλύτερη «δημοκρατική» νομιμοποίηση σε αυτούς που θα προωθήσουν την κυβερνητική επίθεση εντός σχολών.
«Καθολική συμμετοχή» στη διοίκηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ
Ο τρόπος διοίκησης του πανεπιστημίου πρέπει να γίνει ουσιαστικά δημοκρατικός. Την ευθύνη της διοίκησης κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ ή τμήματος πρέπει να αναλάβει ένα συμβούλιο εκλεγμένων αντιπροσώπων των ΓΣ των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτοί οι αντιπρόσωποι θα πρέπει να λογοδοτούν τακτικά στις ΓΣ και να αλλάζουν όποτε το κρίνει απαραίτητο η κάθε ΓΣ. Καμιά απόφαση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σε ολιγομελή-κλειστά όργανα και κάθε απόφαση, απολογισμός και οικονομικό στοιχείο θα πρέπει να δημοσιοποιείται.
Και που να δεις τι σου ‘χω για μετά…
Τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα και ο νέος τρόπος διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών είναι μόνο η αρχή. Ο νόμος – πλαίσιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας κατάλογος με αντιδραστικές διατάξεις, που:
– καταργούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, (βλ. manager στα πανεπιστήμια, «φοιτητοδάνεια» αντί φοιτητικής μέριμνας κλπ.)
– εντατικοποιούν τις σπουδές, (βλ. μαθήματα αλυσίδες, ανώτατη διάρκεια σπουδών, κοκ.)
– χτυπούν τα δικαιώματα των φοιτητών (βλ. κατάργηση ασύλου, πειθαρχικά συμβούλια που θα ποινικοποιούν τις καταλήψεις, τις απεργίες, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ, περιορισμός των δωρεάν συγγραμμάτων κοκ.)
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια από την πίσω πόρτα
Μπορεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 να μην πέρασε, λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά «το καλό το παλικάρι ξέρει κι’ άλλο μονοπάτι».
Έτσι ο Υπ. Παιδείας προτίθεται:
– να εξισώσει τα «επαγγελματικά» δικαιώματα των ΚΕΣ με αυτά των ΑΕΙ. Οπότε τα ΚΕΣ δεν θα λέγονται μεν πανεπιστήμια αλλά θα δίνουν πτυχία «πανεπιστημιακού επιπέδου».
– να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω μιας «διασταλτικής ερμηνείας» του άρθρου 16 ή κοινώς μέσω μιας ερμηνείας που ξεχειλώνει το άρθρο 16.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων θα δημιουργήσει συνθήκες «ανταγωνισμού» που θα βοηθήσουν τα δημόσια να βελτιωθούν. Στην πραγματικότητα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα αναβαθμίσουν τα δημόσια όπως ακριβώς τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν βελτίωσαν τα δημόσια.
Να συνεργαστεί η αριστερά
Μπροστά στη μάχη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου – πλαίσιο και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι αριστερές δυνάμεις έχουν ευθύνη να συνεργαστούν. Μια συνεργασία με βάση ένα κοινό μίνιμουμ πρόγραμμα αιτημάτων και δράσης, που ενωτικά να προταθεί στις Γενικές Συνελεύσεις, είναι απαραίτητο στοιχείο για να συνεχιστούν να επεκταθούν με αξιώσεις οι κινητοποιήσεις μας.
Διαμετρικά αντίθετη με αυτό το πνεύμα είναι για ακόμα μια φορά η ΠΚΣ. Για μια ακόμα φορά, στο βωμό των μικροκομματικών της συμφερόντων, διασπά το κίνημα καλώντας σε χωριστά συλλαλητήρια, ενώ στις ΓΣ είτε καταψηφίζει τα πλαίσια των καταλήψεων, είτε αποχωρεί στερώντας από τη ΓΣ τον απαραίτητο αριθμό για απαρτία.
Τι προτείνουμε
– Να γίνει μια πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης στις σχολές για το νόμο – πλαίσιο και τις συνέπειες των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
– Να γίνουν άμεσα καλά προετοιμασμένες Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
– Οι ΓΣ να αποφασίσουν καταλήψεις και συλλαλητήρια τις ημέρες που η ΠΟΣΔΕΠ έχει κηρύξει απεργία (28-30/5) και τις μέρες που είναι προγραμματισμένες πρυτανικές εκλογές σε μια σειρά ΑΕΙ και ΤΕΙ.
– Σε όποιο ΑΕΙ κατεβαίνει προς ψήφιση στη Σύγκλητο, το 4ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και άλλες διατάξεις του Νόμου – Πλαίσιο, οι σύλλογοι να προχωρούν αυτόματα σε 2ήμερες ή 3ήμερες καταλήψεις για να αποτρέψουν την υιοθέτησή τους.
– Να καλεστεί αρχές Ιούνη πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα σε συνεννόηση και με την ΠΟΣΔΕΠ καθώς και πανελλαδικό συντονιστικό αγώνα για να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας.
– Να καλέσουμε σε κοινή πάλη τα μέλη ΔΕΠ και τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ
Αιτήματα
1. Ο νέος Νόμος Πλαίσιο να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί άμεσα
2. Να καταργηθούν οι νόμοι για την αξιολόγηση, τα ΙΔΒΕ, τον ΔΟΑΤΑΠ, την έρευνα και τα μεταπτυχιακά.
3. Να μην αναγνωριστούν τα ΚΕΣ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
4. Όχι στην είσοδο των ιδιωτών στις σχολές. Καμιά επιχειρηματική λειτουργία. Πανεπιστήμιο δημόσιο-δωρεάν που να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
5. Δημοκρατική διοίκηση των ΑΕΙ και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σαν σύνολο από Συμβούλια εκλεγμένων, υπόλογων και ανακλητών αντιπροσώπων των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων.
6. Άμεση και δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της παιδείας.
7. Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας- δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές.