Σχόλιο του «Ξ»
«…Τίποτα δεν αλλάζει στο Νταβός. Όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια συνάντηση της Παγκόσμιας Ελίτ, των αφεντικών, γνωστών ακαδημαϊκών που έγιναν φίρμες στο τουίτερ και επιχειρηματιών με… αστραφτερά δόντια. […] Είναι μια από τις λίγες φορές που μπορούμε να μετρήσουμε τόσα πολλά ιδιωτικά τζετ μαζί.
»Το ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γίνεται άνοιξη, σημαίνει ότι βλέπουμε περισσότερα πανάκριβα γιλέκα απ’ ότι πανάκριβα μπουφάν, αλλά πέρα από αυτό η ατζέντα του 2022 είναι η ίδια.
»Θέλετε να ακούσετε τον οικονομικό διευθυντή της Salesforce για την αποκατάσταση της κοινωνικής εμπιστοσύνης; Ή από το αφεντικό της Shell για την απελευθέρωση της ψηφιακής καινοτομίας; Φυσικά και δεν θέλετε. Κανείς δεν θέλει. Ωστόσο, αυτή η “Ημέρα της Μαρμότας” της Παγκοσμιοποίησης εξακολουθεί να καταφέρνει να παγιδεύει 2.500 από τους πιο άξιους ανθρώπους του κόσμου στη δίνη της ανίας της…»
Τα παραπάνω αποσπάσματα δεν ανήκουν σε στήλη κάποιας ριζοσπαστικής – εναλλακτικής εφημερίδας. Βρίσκονται δημοσιευμένα (στις 23 Μάη) σε σχόλιο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς – μίας από τις κορυφαίες οικονομικές εφημερίδες του διεθνούς κατεστημένου. Όταν, λοιπόν ένα τέτοιο όργανο του καπιταλιστικού συστήματος κάνει ένα τέτοιο σχόλιο για την ετήσια παγκόσμια συνάντηση των ισχυρών του κόσμου τότε δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα να πει κανείς για τα αποτελέσματα που μπορούμε να περιμένουμε …
Κερδίζοντας από τον πόνο (των άλλων)
Με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, κάθε χρόνο εκείνες τις ημέρες η φιλανθρωπική οργάνωση Ofxam εκδίδει μια έκθεση με την εξέλιξη των ανισοτήτων στον πλανήτη. Στην φετινή της έκθεση αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά πώς οι πλούσιοι όλου του κόσμου συνεχίζουν να κερδοσκοπούν στις πλάτες της πλειοψηφίας των λαών, αυξάνοντας συνεχώς τον πλούτο τους, όπως συνέβη στην πανδημία και όπως συμβαίνει τώρα με τη νέα κρίση πληθωρισμού.
Η έκθεση έχει τίτλο «Κερδίζοντας από τον πόνο» (Profiting from Pain) και τα στοιχεία της είναι πραγματικά αποκαλυπτικά:
- Η πανδημία δημιουργεί έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε 30 ώρες, ενώ περίπου με τον ίδιο ρυθμό 1 εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να πέσουν στην ακραία φτώχεια μέσα στο 2022 (1 εκατ. κάθε 33 ώρες).
- Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε περισσότερο τους πρώτους 24 μήνες της COVID-19 από ό,τι τα προηγούμενα 23 χρόνια συνολικά. Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου ισοδυναμεί πλέον με το 13,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πρόκειται για υπερ-τριπλασιασμό σε σχέση με το 2000 (από 4,4%).
- Οι δέκα πλουσιότεροι άνδρες στον κόσμο κατέχουν περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 40% της ανθρωπότητας, δηλαδή 3,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
- Οι δισεκατομμυριούχοι στους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας αύξησαν την περιουσία τους κατά 453 δισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, ποσό που αντιστοιχεί σε 1 δισ. δολάρια κάθε δύο ημέρες. Πέντε από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές ενέργειας (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon και Chevron) αποκομίζουν μαζί 2.600 δολάρια κέρδος κάθε δευτερόλεπτο.
- Η πανδημία δημιούργησε 40 νέους δισεκατομμυριούχους στον χώρο του φαρμάκου. Φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Moderna και η Pfizer αποκομίζουν 1.000 δολάρια κέρδος κάθε δευτερόλεπτο μόνο από τον μονοπωλιακό έλεγχο του εμβολίου COVID-19, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξή του έχει υποστηριχθεί από δημόσιες επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Είναι ο καπιταλισμός
Μπορεί οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς να φιλοξενούν καυστικά σχόλια για τα οικονομικά αδιέξοδα που προκαλεί η νέα οικονομική κρίση του συστήματος, μπορεί ο Μητσοτάκης να καλεί τους νέους να «δουν τη ζωή πιο σφαιρικά» λέγοντας ότι «δεν έχει σημασία πόσα λεφτά βγάζεις», ωστόσο τα στοιχεία είναι αμείλικτα.
Οι οικονομικά ισχυροί αυτού του πλανήτη ελέγχουν τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, με στόχο να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, ενώ παράλληλα η πλειοψηφία της κοινωνίας βυθίζεται συνεχώς στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος που ζει και αναπνέει για την κερδοφορία των λίγων. Αυτό το σύστημα των ακραίων ανισοτήτων δεν μπορεί να αλλάξει μέσα από μερικές μεταρρυθμίσεις – πρέπει να ανατραπεί.