Του Γιάννη Πιστιόλη
Εδώ και 15 σχεδόν μήνες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕΤ.) έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου(*), αφού η εταιρία προφασιζόμενη μείωση κερδών ξεκίνησε περικοπές και τελικά εγκατέλειψε το εργοστάσιο το Μάιο του 2011. Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ενώ ήδη μέσα από τη Γενική Συνέλευση έχουν αποφασίσει να περάσει το εργοστάσιο σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης.
Η Βιομηχανική Μεταλλευτική σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζομένους ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση μιας και την 6ετία 2000- 2006 το εργοστάσιο βρισκόταν στις 20 πιο αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με αύξηση τζίρου 136% και αύξηση κερδών 118%. Μάλιστα σημειώνουν πως από την ΒΙΟ.ΜΕΤ. δόθηκε στη μητρική εταιρία του ομίλου Φϊλκεραμ- Τζόνσον δάνειο 1.9 εκατομμυρίων ευρώ την ίδια στιγμή που με αυτό το ποσό θα μπορούσε η εταιρία να έχει πλεόνασμα 1,6 εκατομμύρια ευρώ!
Οι προτάσεις του Σωματείου:
Είναι αρκετά σημαντικό να σημειώσουμε πως οι εργαζόμενοι έφτασαν στο αίτημα για αυτοδιαχείριση μέσα από την εμπειρία τους. Πρώτα προσπάθησαν να πιέσουν τη διοίκηση να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και αφού διαπίστωσαν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο έψαξαν να βρουν πιθανούς επενδυτές. Όλες τους οι προσπάθειες κατέληξαν σε αποτυχία, και έτσι έβγαλαν το συμπέρασμα πως η μόνη λύση που μπορεί να διασώσει τις θέσεις εργασίας τους είναι το να αναλάβουν οι ίδιοι το εργοστάσιο.
Συγκεκριμένα ζητούν:
Να αποπληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα από την προηγούμενη διοίκηση του εργοστασίου και να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα χρέη της εταιρίας μέχρι σήμερα. Η νέα διοίκηση δεν θα αναγνωρίσει τα παλιά χρέη.
Να περάσει το εργοστάσιο στα χέρια τους και να παραιτηθούν, χωρίς καμία απαίτηση από την μελλοντική εργατική αυτοδιαχείριση, όλα τα μέλη της διοίκησης και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο ΔΣ. Το νέο ΔΣ θα είναι εκλεγμένο και άμεσα ανακλητό από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.
Να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο να επιτρέπει βιομηχανικούς συνεταιρισμούς εργαζομένων.
Οι μετοχές της εταιρίας να μοιραστούν στους εργαζομένους συνεταιριστικά. Όσοι δεν επιθυμούν να λάβουν μετοχές θα συνεχίσουν την εργασία στο εργοστάσιο με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Να τους δοθεί από τον ΟΑΕΔ το επίδομα που χορηγείται σε ανέργους που θέλουν να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση που φτάνει στα 23.000 ανά άτομο. Επιπλέον είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν ως κεφάλαιο και τα επιδόματα ανεργίας που δικαιούνται.
Ο αγώνας τους πρέπει να νικήσει!
Το εγχείρημα των εργαζομένων είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να λειτουργήσει σαν παράδειγμα και για άλλους εργαζομένους που είναι σε παρόμοια κατάσταση. Αυτό το παράδειγμα μπορεί να γεννήσει μια δυναμική για εξάπλωση της εργατικής διαχείρισης και ελέγχου και σε άλλα εργοστάσια και εργατικούς χώρους. Λόγω του καλοκαιριού η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη και πλέον από το Σεπτέμβρη μπαίνουμε σε μια αρκετά κρίσιμη περίοδο που οι εργαζόμενοι του εργοστασίου θα κληθούν να δώσουν μάχες.
Το σίγουρο είναι πως η προηγούμενη διοίκηση αλλά και το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο δεν είναι διατεθειμένο να ανεχτεί μια τέτοια κατάσταση και θα κάνουν τα πάντα για να αποτύχει το εγχείρημα. Για αυτό το λόγο χρειάζεται απεύθυνση σε όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης για να στηρίξει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια. Επίσης χρειάζεται ένα ανοιχτό κάλεσμα σε εργαζομένους και άλλων εργοστασίων, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, ώστε να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
_______________________