της Αναστασίας Δημητρίου, φοιτήτριας στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Το άνοιγμα των σχολών βρήκε το Πολυτεχνείο Κρήτης να πρωτοστατεί πανελλαδικά τόσο στους «υγειονομικούς ελέγχους», με face control στις πύλες που δεν έχουν κανένα υγειονομικό αποτέλεσμα, όσο και στις απόπειρες εφαρμογής του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που ξεκίνησαν με πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ).
Πιο συγκεκριμένα, μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας και με την κυβέρνηση να μην έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, οι φοιτητ(ρι)ες επέστρεψαν σε ένα πανεπιστήμιο διαφορετικό από αυτό που άφησαν. Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να καθυστερήσει το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Όμως άλλα κομμάτια του νόμου όπως τα πειθαρχικά συμβούλια και οι πειθαρχικές ποινές γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν.
Αυτό που συνέβη στο ΤΗΜΜΥ φανερώνει τη γενικότερη διάθεση του ιδρύματος να προχωρήσει γρήγορα την εφαρμογή του νόμου και να χτυπήσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το φοιτητικό συνδικαλισμό. Συγκεκριμένα, ένας καθηγητής κατέβασε αφίσα της Φοιτητικής Παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης», η οποία καλούσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στη Σύγκλητο για το ζήτημα του ελέγχου της εισόδου στις πύλες, κατηγορώντας τους για αφισορρύπανση. Όταν οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν και την ξανά κόλλησαν εκείνος άρχισε να ωρύεται, να ζητάει ονόματα φοιτητών, να απειλεί για πειθαρχικά συμβούλια και καταγγελίες στην πρυτανεία. Στη συνέχεια, ο Κοσμήτορας της σχολής που εμπλεκόταν στο περιστατικό κάλεσε σε απολογία ενεργό συνδικαλιστή στους φοιτητικούς συλλόγους ΗΜΜΥ και Ενιαίου Πολυτεχνείου Κρήτης. Χαρακτηριστικές ήταν οι φράσεις «ασφάλεια είμαι και θα κάνω ό,τι θέλω», «θα σε διώξω από το Πολυτεχνείο», «θα φας πειθαρχικό και θα σε στείλω σπίτι σου για 6 μήνες» με την τελευταία να αποτελεί κομμάτι του αυταρχικού νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και να δημιουργεί ένα αντιδημοκρατικό κλίμα στο Πολυτεχνείο.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν μαζικά στη Σύγκλητο στις 13 Οκτωβρίου θέτοντας προς συζήτηση τα παραπάνω ζητήματα και κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί κανένα πειθαρχικό σε βάρος φοιτητών. Μετά από τις πιέσεις ο Πρύτανης δεσμεύτηκε ότι δεν θα εφαρμοστεί καμία πειθαρχική δίωξη. Όμως, η στάση του κοσμήτορα του ΤΗΜΜΥ ήταν τουλάχιστον προκλητική! Χωρίς να τοποθετηθεί επί του γεγονότος αυτού, προσπάθησε να αποφύγει το ακραίο αυτό γεγονός αποποιούμενος τις ευθύνες του. Δεν προκαλεί, ωστόσο, καμία εντύπωση το γεγονός αυτό, αφού είναι γνωστές οι αντιδημοκρατικές πεποιθήσεις του και η στήριξη του στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Οι φοιτητ(ρι)ές έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα αφήσουν κανέναν αντιδραστικό καθηγητή να εφαρμόσει τον αυταρχισμό των πειθαρχικών συμβουλίων, να φιμώσει τις φωνές τους και να τους τρομοκρατήσει για συνδικαλιστικές πρακτικές.
Μετά την κινητοποίηση στη Σύγκλητο πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση στο γραφείο του Κοσμήτορα ο οποίος κράτησε μια απαράδεκτη στάση παρά τα αιτήματα του Φοιτητικού Συλλόγου. Αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα των φοιτητ(ρι)ών προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει την κουβέντα και αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πειθαρχικό. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος φοιτητής θα κληθεί να παραστεί στην Κοσμητεία.
Μετά από αυτά τα γεγονότα προέκυψε η ανάγκη για συνέλευση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να προσπαθεί να μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία, αλλά οι 360 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν παρόλο που δεν αναγνωρίστηκαν από την τελευταία δύναμη, επέτρεψαν να διεξαχθεί κανονικά παρά την απουσία τους. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, επιπλέον, με τη δημόσια ανακοίνωσή της «έβγαζε τρελό» τον φοιτητή που απειλούνταν με πειθαρχική δίωξη και αμφισβητούσε τη σύσταση του Φοιτητικού Συλλόγου.
Η ενημέρωση όλων των φοιτητ(ρι)ών του Πολυτεχνείου για τα τρέχοντα γεγονότα και η πίεση της Κοσμητείας, από τον Φοιτητικό Σύλλογο, να τοποθετηθεί δημόσια έφερε στην επιφάνεια μια ανακοίνωσή της που κάθε άλλο παρά την πραγματικότητα απεικόνιζε. Έγιναν αναφορές για «ομάδες ατόμων», «εξωακαδημαϊκούς», «ομηρείες» κ.α., που διαστρέβλωναν πλήρως τη μαζική κινητοποίηση των φοιτητ(ρι)ών και δημιουργούσαν μια πλασματική εικόνα ανομίας.
Οι ανακοινώσεις αυτές έφτασαν στα αυτιά της Υπουργού Παιδείας η οποία έκανε έκκληση στην Εισαγγελία Χανίων να παρέμβει στο Πολυτεχνείο να διαλευκάνει αυτή τη «σκοτεινή υπόθεση», αφού όμως πρώτα η Πρυτανεία δήλωσε δημόσια πως το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Προφανώς, η Υπουργός δεν ικανοποιήθηκε, καθώς δε θα προβαλλόταν πλέον άλλο ένα Πανεπιστήμιο ως άσυλο ανομίας που τόσο θέλει ώστε να πετύχει τον στόχο της και να εισαγάγει με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Δυστυχώς, σειρά πήραν και καθηγητές άλλων τμημάτων, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος αλλά και στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης που καθηγητής απείλησε φοιτητή, μια βδομάδα μετά το φιάσκο του πειθαρχικού στο ΗΜΜΥ, με πειθαρχική δίωξη. Οι καθηγητές του Πολυτεχνείου πολύ αυταρχικά έχουν κάνει καραμέλα την απειλή για παραπομπή φοιτητών στο πειθαρχικό συμβούλιο προσπαθώντας να διασφαλίσουν πως δεν θα σηκώνει κανείς κεφάλι και δεν θα αντιστέκεται στις πολιτικές που θέλουν να περάσουν.
Η μαζική απάντηση του Φοιτητικού Συλλόγου στις απειλές, οι κινητοποιήσεις (κινητοποίηση στη Σύγκλητο και στο γραφείο του Κοσμήτορα, πορείες εντός του Πολυτεχνείου και συνελεύσεις) και οι πιέσεις που ασκήθηκαν ανάγκασαν τους αυταρχικούς καθηγητές και τον Κοσμήτορα να υποχωρήσουν και να παγώσουν την πειθαρχική δίωξη. Έτσι, είναι ολοφάνερη η νίκη των φοιτητ(ρι)ών και των Φοιτητικών Συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα δείχνουν πως όταν οι φοιτητές διεκδικούν συλλογικά μέσα από τους Συλλόγους τους, μπορούν να κερδίζουν!