Εδώ και αρκετές εβδομάδες η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών (ποσοστά άνω του 90%) απέχουν/απεργούν από τη διαδικασία της αξιολόγησης, ύστερα από κάλεσμα και αποφάσεις των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ). Πρόκειται για μια διαδικασία που στόχο έχει να κατηγοριοποιήσει τους εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας υποψηφίους για μελλοντική δυσμενή μεταχείριση και το ίδιο προορίζεται να συμβεί και για τις ίδιες τις σχολικές μονάδες.
Απέναντι σε αυτή τη μαζική αποχή, το Υπουργείο Παιδείας και η Ν. Κεραμέως προσέφυγε στα δικαστήρια, με στόχο να βγάλει την απεργία παράνομη, κάτι που η Δικαιοσύνη της προσέφερε απλόχερα. Στην αντίδραση των εκπαιδευτικών σωματείων και συγκεκριμένα στην πορεία της Παρασκευής 1 Οκτώβρη, η κυβέρνηση απάντησε με τον γνώριμό της τρόπο, αυτόν που αντιμετωπίζει κάθε κλάδο που διεκδικεί: με ΜΑΤ, καταστολή, χημικά και αύρες.
Ενώ σε ένα κομμάτι της κοινωνίας η έννοια της «αξιολόγησης» μπορεί να ακούγεται λογική, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό που έχει κατά νου η κυβέρνηση δεν είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία θα βγουν ενισχυμένοι οι εκπαιδευτικοί και η Παιδεία, αλλά η παραπέρα διάλυσή της. Άλλωστε εάν δούμε τα πεπραγμένα της κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως το ότι αντί να μειώσει τους μαθητές ανά τμήμα, τους αυξάνει, μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση δεν δείχνουν.
Η Κεραμέως ζητά αξιολόγηση από σχολεία στα οποία υπάρχουν εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών, ακόμα και μετά τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Οκτώβρη, τμήματα που αντί να έχουν μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη αυτός αυξάνεται, πολύ σοβαρές ελλείψεις υποδομών κλπ.
Αυτό που πραγματικά έχει κατά νου το Υπουργείο Παιδείας μέσω της αξιολόγησης, δεν είναι η καταγραφή και αναβάθμιση των σχολείων, αλλά η εξοικονόμηση πόρων. Όπως τονίζουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών, ο βασικός στόχος είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων, η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, αλλά και η δημιουργία “καλών” και “κακών σχολείων και εκπαιδευτικών, που θα έχουν αντίστοιχα “καλή” και “κακή” αντιμετώπιση, κάτι το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
***
Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με τη στήριξη και την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Η ομόφωνη απόφαση της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων κρίθηκε και αυτή παράνομη στα Δικαστήρια, ύστερα από αγωγή της Κεραμέως, όπως είχε συμβεί και με τις ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών άσκησαν έφεση σε αυτές τις αποφάσεις, η οποία θα εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, επειδή η αρχική απόφαση των δικαστηρίων έκρινε μόνο «παράνομη» και όχι «καταχρηστική και άμεσα εκτελεστέα» την απεργία-αποχή των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, η Κεραμέως άσκησε νέα έφεση για αυτό και πίεσε έτσι ώστε αυτό το σκέλος να δικαστεί άμεσα, τη Δευτέρα 11/10.
Έτσι, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ απαντούν με 24ωρη απεργία για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο.
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν τόσο ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και τους νόμους της Κεραμέως, όσο και ενάντια στη στάση της Δικαιοσύνης που αποφασίζει επιλεκτικά και πάντα στο πλευρό της κυβέρνησης και γι’ αυτόν τον λόγο ο αγώνας τους πρέπει να στηριχθεί από όλη την κοινωνία.
***
Διαβάστε στη συνέχεια ένα μήνυμα-κάλεσμα προς τους γονείς που συνέταξαν εκπαιδευτικοί και κυκλοφορεί ευρέως:
Ξέρεις γονιέ πως η υπουργός Παιδείας δημόσια κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς για τα κενά των σχολείων επειδή γεννάνε ή αρρωσταίνουν;
Ξέρεις γονιέ πως πλέον τα σχολεία θα μετατραπούν σε κυνηγότοπους χορηγών για να λειτουργήσουν;
Ξέρεις γονιέ πως με την επικείμενη αξιολόγηση τα σχολεία θα κατηγοριοποιηθουν σε “καλά” και “κακά” και θα προκύψουν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των παιδιών;
Ξέρεις γονιέ πως τα “καλά” σχολεία θα στελεχωθούν με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό και θα εξασφαλίσουν από τις επιχορηγήσεις τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ενώ τα “κακά” σχολεία θα κινδυνεύουν με λουκέτο;
Ξέρεις γονιέ πως το σχολείο της γειτονιάς σου μπορεί να χαρακτηριστεί “κακό” κι εσύ να χρειαστεί να ψάξεις ένα “καλό” πιο μακριά ή να συμβιβαστείς με το ότι το παιδί σου παραμένει αναγκαστικά στο “κακό”;
Να ξέρεις γονιέ πως δε φοβάμαι να αξιολογηθώ από τεμπελιά ή ανεπάρκεια όπως θα ακούσεις στα κανάλια αλλά για όλα αυτά που θα επακολουθήσουν.
Να ξέρεις γονιέ πως εξεγείρομαι σε όλα αυτά για μένα, για σένα και για τα παιδιά μας.
Να ξέρεις γονιέ πως τη Δευτέρα 11/10 απεργώ και σε χρειάζομαι μαζί μου για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μου!