Στις 11 Ιουνίου το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δημοσίευσε την ετήσια έκθεση του η οποία καταγράφει την τρέχουσα κατάσταση στην ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση οι εργαζόμενοι της χώρας μας εργάζονται τις περισσότερες ώρες συνολικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Τουρκία, Μαυροβούνιο και Σερβία δεν ανήκουν στην Ε.Ε.)
Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έρχονται πρώτοι στην Ε.Ε. σε χρόνο απασχόλησης το Σαββατοκύριακο με το ποσοστό των μισθωτών στην Ε.Ε να είναι κατά μέσο όρο 22,3% ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 32% και πρώτοι σε παρατεταμένο ωράριο.
(παρατεταμένο ωράριο ορίζεται ως μηνιαίος χρόνος εργασίας από 49 ώρες και πάνω)
Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει τόσο υψηλό χρόνο εβδομαδιαίας απασχόλησης είναι η εκτεταμένη χρήση υπερωριών από τους εργοδότες. Στην Ελλάδα το 16,6% των απασχολουμένων δουλεύει με παρατεταμένο ωράριο. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του μέσου όρου της ΕΕ, το οποίο μόλις υπερβαίνει το 8%.
Σε ότι αφορά τον δείκτη ποιότητας των θέσεων εργασίας η Ελλάδα είναι τελευταία στην κατάταξη των κρατών-μελών και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, 13 μονάδων, από την προτελευταία Ιρλανδία.
Κατώτατος μισθός κάτω από το όριο της φτώχειας
Αποκαλυπτικά επίσης στοιχεία της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας έρχονται και από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς τα οποία δείχνουν ότι έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (17,3%) στην Ε.Ε. το οποίο ανέρχεται στο 35% για τους νέους κάτω των 30 ετών.
Ακόμη, καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση σε ποσοστό μη οικειοθελούς μερικής απασχόλησης με 66,4% όπως και σε ποσοστό εργαζομένων (47,9%) οι οποίοι εργάζονται συχνά ή πάντα υπό συνθήκες πίεσης χρόνου.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο οποίο ο μέσος μισθός βρίσκεται πιο κάτω από ότι ήταν πριν από 11 χρόνια, το 2010, ενώ ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας (546 ευρώ καθαρά).
Οι ελληνικές επιχειρήσεις κερδοφορούν εις βάρος των εργαζόμενων
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους και ταυτόχρονα το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην Ευρωζώνη.
Ενώ δηλαδή οι εργοδότες αυξάνουν τα κέρδη τους δεν επενδύουν ούτε στην βελτιστοποίηση της παραγωγής ούτε σε νέες θέσεις εργασίας. Αντιθέτως εντατικοποιούν την εργασία των υφιστάμενων εργαζόμενων με τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να εργάζονται υπερωριακά και το 40% από αυτούς να μην πληρώνονται καν τις υπερωρίες που δουλεύουν.
Σε αυτό το κάκιστο εργασιακό πλαίσιο έρχεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη να νομιμοποιήσει πλέον όσα γινόταν στους χώρους εργασίας και το προηγούμενο διάστημα με την ανοχή των ελεγκτικών αρχών και τις πλάτες των κυβερνήσεων.
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας, εκτιμώντας ότι θα αποβεί καταστροφικό τόσο για την ποιότητα όσο και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όλοι στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις
Αν αυτές είναι οι σημερινές συνθήκες εργασίας ας φανταστούμε πώς θα είναι εφόσον ψηφιστεί και αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο:
Ο χρόνος εργασίας θα αυξηθεί, οι αποδοχές των εργαζομένων θα μειωθούν, οι συνθήκες εργασίας θα γίνουν ακόμη χειρότερες, η ανεργία θα μεγαλώσει και η ασυδοσία των εργοδοτών θα είναι πλέον σύννομη και πραγματικά εκτός ελέγχου.
Απέναντι στην ολομέτωπη κρατική και εργοδοτική επίθεση οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν όμως και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Τα κόμματα του κατεστημένου φροντίζουν να διατηρούνται σε ηγετικές θέσεις ομοσπονδιών και μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους, τα προβλήματα και τις ανάγκες τους.
Για αυτό το λόγο πρέπει να συσπειρωθούμε στα πρωτοβάθμια σωματεία στους χώρους εργασίας μας, να συμμετέχουμε στις συλλογικές διαδικασίες με στόχο να περάσει σταδιακά ο έλεγχος των σωματείων στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων μακριά από εξαρτήσεις, ρουσφέτια και εκβιασμούς των παρατάξεων του κατεστημένου.
Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα ούτε εύκολα αλλά είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να βάλει φρένο στην αποδιοργάνωση της προσωπικής μας ζωής και να συμβάλει στην βελτίωση των όρων εργασίας.
Δίνουμε το παρόν στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις επενδύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον το οποίο δεν πρόκειται να έρθει από μόνο του.
Αν θέλουμε να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, τις συνθήκες ζωής και εργασίας μας πρέπει να αγωνιστούμε, μαζί με τους συναδέλφους μας και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, οργανωμένα, με σχέδιο, με υπομονή – επιμονή και με διάρκεια.