Ρεπορτάζ του «Ξ»
Ήδη από την αναγγελία της δεύτερης καραντίνας στις αρχές του Νοέμβρη, η Κυβέρνηση μαζί με τα μέτρα που ανακοίνωσε, έκανε φανερό πως η περίοδος που θα ακολουθούσε θα χαρακτηριζόταν από απαγορεύσεις, περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, καταστολή και επίθεση σε κάθε φωνή διαμαρτυρίας.
Οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη απαγορεύτηκαν –η απαγόρευση βέβαια έσπασε στους δρόμους– όπως και οι συγκεντρώσεις για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη.
Σπέρνουν ανέμους
Από τότε μέχρι σήμερα, ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης και η αστυνομική καταστολή βρίσκονται σε διαρκή κλιμάκωση. Από τη μία οι νέοι νόμοι που έρχονται στη Βουλή, όπως ο νόμος Κεραμέως για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και τη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας, από την άλλη η άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε συγκεντρώσεις και η εισβολή στην κατάληψη της Πρυτανείας στο ΑΠΘ λίγες ώρες πριν αυτή λήξει, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή 7 Μαρτίου όμως, αποτελούν την –μέχρι τώρα– κορύφωση της καταστολής και μία σημαντική ποιοτική διαφορά, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επιτέθηκαν όπως συνηθίζουν σε συγκεντρώσεις και πορείες, αλλά σε κατοίκους που απλά κάθονταν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για να πάρουν μία ανάσα από την καθημερινότητά τους. Τα πρόστιμα, οι εκφοβισμοί και ο άγριος ξυλοδαρμός ενός κατοίκου από την αστυνομία γρήγορα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου γεννώντας οργή σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας.
Είχε γίνει πια φανερό, πως όταν μία Κυβέρνηση αρχίζει την επίθεση, μπορεί να ξεκινάει από την καταστολή του κινήματος, σύντομα όμως η επίθεση στρέφεται ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας. Δεν μπορούσε εξάλλου να γίνει αλλιώς. Έχοντας δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση με τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία και μπροστά στην αυξανόμενη οργή που προκαλεί αυτή η διαχείριση, το μόνο που έχει μείνει στη ΝΔ είναι να κατηγορήσει τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τελικά την ίδια την κοινωνία που δε «συμμορφώνεται» σε ό,τι αυτή διατάζει.
Θερίζουν θύελλες
Τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας της Νέας Σμύρνης λειτούργησαν εξαιρετικά, καλώντας το ίδιο απόγευμα σε πορεία, που επίσης δέχτηκε την άγρια καταστολή της αστυνομίας. Το ίδιο συνέβη δύο μέρες μετά, στις 9 Μαρτίου, όταν και πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες πορείες της τελευταίας περιόδου.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες, μία σειρά από τοπικές συλλογικότητες και φορείς κάλεσαν σε συγκεντρώσεις ενάντια στην αστυνομική βία για το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαρτίου. Με τις πρώτες να οργανώνονται ήδη για την Παρασκευή, συνολικά οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν τις 50 και απλώθηκαν σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας. Από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο και από τη Δράμα μέχρι την Κρήτη, νεολαία, κόσμος των γειτονιών, αριστερές οργανώσεις και αναρχικές ομάδες συγκεντρώθηκαν στις πλατείες και έστειλαν το μήνυμα ότι «είμαστε εδώ» ενάντια στην αστυνομική βία, πως υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες μας!
Την ίδια ώρα, πολλά από τα συνθήματα σε πανό και πλακάτ έβαζαν αιτήματα για ενίσχυση του κατακερματισμένου ΕΣΥ, λεφτά για την παιδεία, ενάντια στον νόμο Κεραμέως κλπ, αποκαλύπτοντας με ξεκάθαρο τρόπο πως η οργή της κοινωνίας είναι γενικευμένη απέναντι στις πολιτικές της Κυβέρνησης.
Το «Ξ» συμμετείχε σε πολλές από αυτές τις συγκεντρώσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σε τοπικό επίπεδο.
Σάββατο 13 Μαρτίου
1.000 περίπου άτομα συμμετείχαν σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του δήμου συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία. Δυνάμεις αριστερών δημοτικών παρατάξεων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ, σωματεία και σύλλογοι της περιοχής και κυρίως πλήθος ανένταχτου κόσμου, μαζεύτηκαν στην πλατεία Σημηριώτη και βάδισαν μέσα στα στενά της Νέας Ιωνίας μέχρι και τον Περισσό με συνθήματα κατά της κυβέρνησης, κατά της αστυνομικής βίας και της καταστολής, αλλά και υπέρ των δικαιωμάτων του απεργού πείνας ΔΚ. Ήταν η μαζικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει στη Νέα Ιωνία εδώ και δεκαετίες.
Στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής περίπου 700 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αριστερών και αναρχικών συλλογικοτήτων της περιοχής ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, αλλά και γενικότερα ενάντια στην ένταση της καταστολής και την αυταρχικοποίηση ως κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για να απαντήσει στην ολοένα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια από τον παρατεταμένο και ατελέσφορο εγκλεισμό, τον μαρασμό της δημόσιας υγείας και παιδείας, την πανδημική κρίση, την συρρίκνωση των δικαιωμάτων, την εργασιακή ανασφάλεια, την πλήρη έλεγχο των μεγάλων μέσων ενημέρωσης και την ενοχοποίηση της κοινωνίας για την αποτυχία των πολιτικών της.
Περίπου 800 άτομα, στην συντριπτική πλειοψηφία τους νεολαία και μαθητές, έδωσαν την απάντηση στην πολιτική του «Νόμος και Τάξη», σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Πετρούπολη. Κυρίαρχο σύνθημα της διαδήλωσης ήταν «Δώστε λεφτά για την Παιδεία – Όχι για τα ΜΑΤ και την Αστυνομία».
Μαζική, με πάνω από 2.000 άτομα, η συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της πανελλαδικής πρωτοβουλίας «ΠΟΝΑΩ! – Συγκεντρώσεις στις πλατείες των γειτονιών μας».
Περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στο «Ρολόι» στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης μετά από κάλεσμα της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Αλλιώς Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον Δ. Νεάπολης – Συκεών». Άνθρωποι όλων των ηλικιών, θέλησαν να στείλουν το μήνυμα πως η καταστολή της Κυβέρνησης δε θα περάσει, πως είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, γεμίζοντας συνθήματα τους δρόμους των γειτονιών της Νεάπολης.
Κυριακή 14 Μαρτίου
Πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στου Ζωγράφου και στην πορεία που ακολούθησε. Στην συγκέντρωση, την οποία κάλεσε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου Από Κοινού», πήραν μέρος αριστερές οργανώσεις και δημοτικές κινήσεις, τοπικές συλλογικότητες, καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής με σημαντική παρουσία νεολαίας.
Από την πλατεία Γαρδένιας ξεκίνησε πορεία μετά μουσικής, καθώς πίσω από το πανό της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ζωγράφου Από Κοινού» βρίσκονταν πολλοί μουσικοί, που έδωσαν ιδιαίτερη ζωντάνια στη συγκέντρωση και την πορεία, αφού προηγουμένως είχαν βρεθεί σε κινητοποίηση στα πλαίσια του Πανκαλλιτεχνικού Αγωνιστικού Διημέρου. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Τερζάκη στα Ιλίσια όπου ο κόσμος παρέμεινε συγκεντρωμένος για πολλή ώρα, με μουσική, χορό και συνθήματα ενάντια στην καταστολή!
Περίπου 1.000 άτομα συμμετείχαν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Πατήσια με αφορμή το όργιο καταστολής που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Στη συγκέντρωση καλούσε το «Π – Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύτης & Πολιτισμού», η «Εργατική Λέσχη Πατησίων-Κυψέλης-Γαλατσίου», η «Κίνηση Αλληλεγγύης Πατησίων» και η Κατάληψη «Πάτμου & Καραβία», με εντυπωσιακή την συμμετοχή της νεολαίας αλλά και οικογενειών της περιοχής που κατέβηκαν στη συγκέντρωση μαζί με τα παιδιά τους.
Ξεκίνησε πορεία από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια και μέσω της Πατησιών κατέληξε στο πάρκο Φιξ, ενώ σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην καταστολή.
Στη διάρκεια του διημέρου, μεγάλες διαδηλώσεις διοργανώθηκαν επίσης στο Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Πεδίον του Άρεως, την Ηλιούπολη και άλλες περιοχές.
Κινητοποιήσεις εκτός συνόρων
Από το μεσημέρι του Σαββάτου 13/4, τα social media γέμισαν με εικόνες από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στις γειτονιές μας. Ανάμεσά τους, ήταν και οι φωτογραφίες από το Παρίσι, όπου Γάλλοι μαζί με Έλληνες μετανάστες θέλησαν να στείλουν την αλληλεγγύη τους στην κοινωνία και να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης. [1]
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στη Σκωτία, στο Εδιμβούργο την Κυριακή 14 Μαρτίου, με δεκάδες πολίτες να οργανώνουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης.[2]
Η αντίσταση δυναμώνει
Οι συγκεντρώσεις στις 13 και 14 Μάρτη έκαναν φανερό πως το κλίμα στην κοινωνία αρχίζει να αλλάζει και η διάθεση για αντίσταση στις κυβερνητικές πολιτικές μεγαλώνει. Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι απαραίτητη η κοινή δράση όλων των κινημάτων που αναπτύσσονται την τελευταία περίοδο, όπως το φοιτητικό, οι πρωτοβουλίες ενάντια στην αστυνομική βία και τον περιορισμό των ελευθεριών μας, τα μαχητικά σωματεία, τα τοπικά κινήματα κλπ.
Και είναι καθήκον των δυνάμεων της ανατρεπτικής Αριστεράς να μπουν μπροστά και να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, την ίδια ώρα που θα χτίζουν τις δικές τους δυνάμεις ώστε να δώσουν στο κίνημα προσανατολισμό και προοπτική, όχι μόνο ενάντια στη μισητή Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
________________________
[1] news247.gr: «Πονάω, ως εδώ!»: Πορεία αλληλεγγύης στη Γαλλία για την αστυνομική βία στην Ελλάδα
[2] thepressproject.gr: Απάντηση στα φαινόμενα κρατικής και αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα από τους δρόμους του Εδιμβούργου