Γιάννης Πιστιόλης, Θεσσαλονίκη
Εδώ και κάποιες εβδομάδες έχουν ξεκινήσει στην Ευκαρπία (που ανήκει στο Δήμο Παύλου Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη) κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή (για το ιστορικό της υπόθεσης δείτε: https://xekinima.org/arthra/view/article/eykarpia-thessalonikis-oxi-sto-stathmo-metafortosis-ap/).
Οι κάτοικοι έχουν ήδη κάνει αρκετές συναντήσεις και δράσεις. Μετά την ανακοίνωση της άρσης των ασφαλιστικών μέτρων που εμπόδιζαν την ανάδοχο εταιρία να ξεκινήσει τις εργασίες, οι κάτοικοι αποφάσισαν την κατάληψη του χώρου που προορίζεται για την κατασκευή του ΣΜΑ.
Σήμερα Πέμπτη, 26/1, ήταν η τρίτη μέρα της κατάληψης. Παρά το κρύο συνολικά γύρω στα 200 άτομα, από όλες της ηλικίες, έδωσαν το παρόν τους, ενώ και τις προηγούμενες μέρες η παρουσία των κατοίκων στο χώρο ήταν πολύ καλή. Οι κάτοικοι κάνουν ανοιχτό κάλεσμα για παρουσία κάθε πρωϊ στο «μπλόκο”, πίσω από το ΤΙΤΑΝ, όσων θέλουν να βοηθήσουν στον αγώνα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σήμερα συμμετείχαν και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Ευκαρπίας που ήρθαν με πούλμαν από το σχολείο τους, πράγμα που έδωσε ένα πιο πανηγυρικό τόνο στη συγκέντρωση.
Παρά τη φημολογούμενη επέμβαση της αστυνομίας για να σπάσει η κατάληψη και να συνεχιστούν κανονικά τα έργα, η παρουσία της και σήμερα ήταν πολύ διακριτική.
Ένα χρόνο μετά τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα. Όπως φαίνεται και στην περιοχή της Ευκαρπίας οι κάτοικοι έχουν μπει μπροστά στον αγώνα και εκφράζεται από πολλούς η διάθεση αυτός ο αγώνας να συνεχίσει και να γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να μην δημιουργηθεί ο ΣΜΑ στην περιοχή.
Το Ξεκίνημα έχει ξεκινήσει εκστρατεία στην περιοχή, με σκοπό την ενημέρωση και οργάνωση όλων των κατοίκων για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, προβάλλουμε και την πρόταση για ένα μοντέλο εναλλακτικής- αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, ως μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα (αναλυτικά η πρόταση εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/oxi-stoys-xytaoxi-stin-kaysi-asfalis-diaxeirisi-ton-a/).
Να μην γίνει ο ΣΜΑ – εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων τώρα!
Η πρώτη βασική μάχη είναι να αποτραπεί η κατασκευή του ΣΜΑ στην συγκεκριμένη περιοχή.
Σε αυτό τον αγώνα θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να έχουμε σαν κίνημα μια αντιπρόταση, ώστε να μπορούμε να απαντάμε στο ερώτημα «και που θα πάνε τα σκουπίδια;».
Οι δημότες του Δήμου Παύλου Μελά μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν να εφαρμοστεί ένα σύστημα διαχείρισης βασισμένο στην ανακύκλωση στην πηγή και την κομποστοποίηση, που αφήνει ελάχιστα υπολείμματα, κοστίζει πολύ φθηνότερα από το σημερινό μοντέλο, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και δεν μολύνει το περιβάλλον.
Πιστεύουμε ότι το αίτημα που προβάλλεται από το «Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων Δυτικής Θεσ/νίκης κατά της κατασκευής του ΣΜΑ» απλά για αλλαγή χωροθέτησης του έργου, δεν βοηθάει στο προχώρημα του αγώνα.
Για να αποτραπεί ένα τόσο μεγάλο έργο (με τόσα συμφέροντα από πίσω) χρειαζόμαστε μαζί μας όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Για να την πάρουμε μαζί μας δεν αρκεί ένα αίτημα «να μην γίνει ο ΣΜΑ εδώ αλλά λίγο παραπέρα», αλλά χρειάζεται μια πρόταση πιο γενική, που να καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες για ποιο λόγο πρέπει να την στηρίξουν.
Επίσης, η μετακίνηση του ΣΜΑ 2- 3 χμ παραπέρα δεν λύνει κανένα ουσιαστικά πρόβλημα. Το ΤΙΤΑΝ μπορεί να επιμείνει και τελικά να πάρει άδεια για καύση σκουπιδιών, απλά θα επιβαρυνθεί με ένα λίγο μεγαλύτερο κόστος για την μεταφορά τους. Ακόμα και αν το ΤΙΤΑΝ όμως δεν πάρει τελικά αδειοδότηση, οι «σκουπιδόμπαλες» που θα βγαίνουν από τον ΣΜΑ θα πηγαίνουν για καύση στο εργοστάσιο που θέλουν να φτιάξουν στην Άσσηρο, που δεν είναι και πολύ μακριά από την περιοχή.
Ακόμα, ένα άλλο βασικό πρόβλημα με τον ΣΜΑ είναι οι πιθανές διαρροές στραγγισμάτων, που μπορεί να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό δεν το γλιτώνουμε με την μετατόπιση του ΣΜΑ. Τέλος, η περιοχή που προτείνεται για την «μετεγκατάσταση» του ΣΜΑ είναι χαρακτηρισμένη αναδασωτέα. Οι παραπάνω λόγοι νομίζουμε ότι πρέπει να προβληματίσουν για να βγουν τα σωστά συμπεράσματα.
Ο αγώνας για την αποτροπή της κατασκευής του ΣΜΑ στην Ευκαρπία είναι κρίσιμος, και χρειάζεται μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων, γιατί μόνο με την μαζικότητα και την αποφασιστικότητα θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση η υιοθέτηση μιας συνολικής αντιπρότασης από την πλευρά των κατοίκων πιστεύουμε ότι θα βοηθούσε πολύ.