Ηλέκτρα Ευσταθουλίδου, μαθήτρια Β’ Λυκείου
Αλέξανδρος Παπασχοινάς, φοιτητής Νοσηλευτικής Ιωαννίνων
Το νομοσχέδιο Κεραμέως αλλάζει αδιαμφισβήτητα τη λειτουργία των πανεπιστημίων προς το πολύ χειρότερο. Από την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» που θα αφήσει χιλιάδες παιδιά εκτός των Πανεπιστημίων, μέχρι οπλισμένους αστυνομικούς που θα «φυλάνε» υποτίθεται τα πανεπιστήμια, αλλά θα έχουν στην πραγματικότητα στόχο να μην γίνονται κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των πανεπιστημίων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα (εκτός από μερικές εξαιρέσεις), επιτρέπει να υπάρχουν κάμερες ασφαλείας που θα παρακολουθούν φοιτητές, εργαζόμενους κλπ, ενώ δίνει ακόμα και τη δυνατότητα παρακολούθησης email και τηλεφώνων του Πανεπιστημίου από το «κέντρο ελέγχου» που θα ιδρυθεί μέσα στις σχολές.
Ας δούμε όμως εδώ πιο συγκεκριμένα κάποιες αλλαγές που αφορούν πιο άμεσα τους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν.
Ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.)
Η διαδικασία των Πανελλήνιων εξετάσεων θα παραμείνει ως έχει. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι η διαδικασία από την ανακοίνωση των βαθμών των υποψηφίων και μετά. Το νομοσχέδιο προβλέπει το εξής:
Δημιουργία ελάχιστης βάσης εισαγωγής ανά κατεύθυνση επιστημονικού πεδίου και ανά τμήμα. Σε κάθε κατεύθυνση θα υπολογίζονται οι βαθμοί των υποψηφίων και θα δημιουργείται ένας μέσος όρος για την κατεύθυνση, αλλά και για κάθε μάθημα ξεχωριστά. Σε αυτόν τον μέσο όρο έπειτα θα εφαρμόζεται ένας συντελεστής, τον οποίο θα καθορίζει το εκάστοτε τμήμα. Αυτή θα είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Για παράδειγμα, μαθητής Θετικών σπουδών με 13.000 μόρια θέλει να περάσει στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Πατρών. Αν ο μέσος όρος των βαθμών των υποψηφίων στην κατεύθυνση θετικών σπουδών είναι 14.800, και ο συντελεστής που έχει ορίσει το συγκεκριμένο τμήμα είναι 0,9 (δηλαδή 90% του μέσου όρου της κατεύθυνσης), η ελάχιστη βάση εισαγωγής στο τμήμα θα είναι 13.320 μόρια. Τότε ο μαθητής δεν θα περάσει στη συγκεκριμένη σχολή.
Αυτό θα αφήσει ένα μεγάλο μέρος των μαθητών χωρίς να μπορέσουν να περάσουν στη σχολή που θέλουν αλλά και συνολικά σε κάποιο πανεπιστήμιο. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν έχει ως στόχο να μπαίνουν στις σχολές μαθητές με πιο ψηλό επίπεδο. Έχει ως στόχο να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών συνολικά! Έχει επίσης ως στόχο να μεταθέσει την ευθύνη για την μείωση των φοιτητών στις διοικήσεις των πανεπιστημίων (που θα βάζουν ψηλές βάσεις και θα δέχονται λιγότερους φοιτητές). Στην πραγματικότητα όμως όλη την ευθύνη την έχει το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση που δεν δίνουν αρκετά χρήματα στα πανεπιστήμια για να μπορούν να υποστηρίξουν μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών.
Χρονικό όριο φοίτησης
Το νομοσχέδιο προβλέπει διαγραφές των φοιτητών που δεν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα χρόνια που προβλέπει το τμήμα της σχολής που πέρασαν. Προτείνεται το όριο φοίτησης Ν + 2 ή Ν + 3, όπου Ν θα είναι το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Δηλαδή για μια σχολή 4ων ετών θα ορίζεται το όριο σπουδών στα 6 έτη (για τις 5ετείς και τις 6ετείς σχολές θα είναι 8 και 9 αντίστοιχα). Κατά αυτόν τον τρόπο όποιοι και αν καταφέρουν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο που οραματίζεται η Υπουργός παιδείας και η κυβέρνηση, θα νιώθουν μονίμως την απειλή της διαγραφής.
Εξαιρετικά δύσκολή θα είναι η κατάσταση για τους φοιτητές που εργάζονται και σπουδάζουν παράλληλα (καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά διαφορετικά). Αυτοί θα είναι αδύνατον να αποφοιτήσουν κάτω από την πίεση του χρονικού ορίου. Η κυβέρνηση λέει πώς για τους φοιτητές που μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα η μεταχείριση θα είναι διαφορετική. Ωστόσο πολλά από τα παιδιά που εργάζονται, το κάνουν αναγκαστικά «μαύρα» και δεν έχουν τρόπο να αποδείξουν ότι εργάζονται.
Επίσης το όριο σπουδών αυξάνει την δύναμη των καθηγητών που αυθαιρετούν και «κόβουν» φοιτητές άδικα. Είναι αναρίθμητοι οι φοιτητές που δεν μπορούσαν για χρόνια να πάρουν πτυχίο γιατί κοβόταν σ’ ένα συγκεκριμένο μάθημα από έναν αυταρχικό καθηγητή.
Λουκέτο σε σχολές
Το νομοσχέδιο προβλέπει και το κλείσιμο σχολών που δεν έχουν αρκετούς ενεργούς φοιτητές, ή που δεν δηλώνονται από αρκετούς μαθητές στο μηχανογραφικό. Ωστόσο η αξία μιας επιστήμης και η ύπαρξη μιας σχολής δεν πρέπει να συνδέεται με το πόσοι την δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους, αλλά με το αν είναι μια επιστήμη χρήσιμη για την κοινωνία. Κι αν είναι χρήσιμη τότε θα πρέπει να ωθηθούν παιδιά να σπουδάσουν σε αυτή τη σχολή κι όχι να της βάλουν λουκέτο.
Επίσης θα κλείνουν τμήματα που το Υπουργείο θα διαπιστώνει ότι δεν έχουν εφαρμόσει όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, δηλαδή αστυνόμευση, κάμερες, διαγραφές φοιτητών κλπ. Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο θα προσπαθήσει να καταστείλει κάθε εστία αντίστασης σε αυτά τα μέτρα.
Να δυναμώσουμε τον αγώνα!
Όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα με την μείωση χρηματοδότησης των ΑΕΙ, την αύξηση της χρηματοδότησης των ιδιωτών (με πλάγιο τρόπο τύπου «σκοιλ ελικικου») και την εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα αφήσει χιλιάδες μαθητές εκτός των δημόσιων πανεπιστήμιων της χώρας, προωθώντας τους στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην οποία φυσικά δεν υπάρχει βάση εισαγωγής. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση υποβαθμίζει την δημόσια δωρεάν παιδεία και προσπαθεί να δημιουργήσει πελατεία για τους ιδιώτες που κερδοσκοπούν πάνω στις πλάτες των παιδιών των εργαζομένων. Τελικά το πρόβλημα είναι οι βαθμοί των μαθητών στις πανελλήνιες, ή τα χρήματα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
Γι’ αυτό το νομοσχέδιο Κεραμέως δεν πρέπει να περάσει. Οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια που καλούν οι φοιτητές (προς το παρόν κάθε Πέμπτη) και στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις και να δυναμώσουμε αυτό τον αγώνα.