Το Φθινόπωρο του 2020 πάνω από 60 περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις και συλλογικότητες από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο πήραν την πρωτοβουλία για συντονισμό ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τον πόλεμο. Η συμμαχία αυτή που ονομάζεται πλέον «Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig», παραχώρησε την περασμένη Τρίτη 26 Γενάρη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για τα ΜΜΕ και στις 3 χώρες, στην οποία παρουσιάστηκαν οι βασικές της θέσεις και η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Πάνω από 150 άτομα (δημοσιογράφοι και μη) συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου μέσω της πλατφόρμας zoom, πάνω από 500 άτομα την παρακολούθησαν ζωντανά μέσω live–streaming και το βίντεο έχει ήδη προβληθεί στα social media χιλιάδες φορές (στην ελληνική σελίδα μόνο έχει αυτή τη στιγμή 6.800 views).
Στη συνέντευξη τύπου πήραν τον λόγο ο Onur Yilmaz από Τουρκία, η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από Ελλάδα, ο Murat Kanatlı και η Μυρτώ Σκουρουπάθη από Κύπρο, ενώ τη διαδικασία συντόνιζε η Ecehan Balta.
***
Η συνέντευξη τύπου συνέπεσε με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και με την επέτειο των Ιμίων, όπου το θερμό επεισόδιο του 1996 έφερε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών γίνεται για τα μάτια του κόσμου, καθώς παράλληλα και οι 3 χώρες αυξάνουν τις δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό και βέβαια ο ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ συνεχίζεται.
Όπως τόνισε και ο Onur Yilmaz, όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση διεθνώς, με την πανδημία του κορονοϊού να την επιδεινώνει, τους εργαζόμενους να υφίστανται τις τραγικές συνέπειές της και βέβαια το περιβάλλον να υποβαθμίζεται. Το τουρκικό κράτος δεν έχει βλέψεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει επίσης και στην Μαύρη Θάλασσα. Το γεγονός ότι αυτές οι βλέψεις δημιουργούν στρατιωτικές εντάσεις αλλά και περιβαλλοντική καταστροφή, είναι ο βασικός λόγος που πάρθηκε η διεθνιστική πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig», ενάντια στους εκατέρωθεν εθνικισμούς, τον ρατσισμό και τις πολεμικές απειλές. Οι λαοί και των τριών χωρών έχουν πολλά περισσότερα που τους ενώνουν, παρά όσα προσπαθούν οι κυβερνήσεις να μας πείσουν ότι μας χωρίζουν.
Η Εμμανουέλα Τερζοπούλου ξεκίνησε αναφέροντας ότι είναι εγκληματικό να συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί με κόστος τις πολεμικές εντάσεις αλλά και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ ο μόνος κερδισμένος από τις εξορύξεις θα είναι οι πολυεθνικές του πετρελαίου. Είναι επίσης υποκριτική η στάση και των τριών κυβερνήσεων, καθώς όλες οι χώρες δεσμεύονται υποτίθεται για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι πράξεις τους που οδηγούν στη χρήση ορυκτών καυσίμων δείχνουν το αντίθετο. Τόνισε ακόμα ότι είναι ψεύτικες υποσχέσεις τα περί «ευημερίας των λαών» από τις εξορύξεις. Σε καμία πετρελαιοπαραγωγική χώρα δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αντιθέτως οι εξορύξεις οδήγησαν σε περιβαλλοντική καταστροφή, διαφθορά και αυταρχικά καθεστώτα. Την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις μεριμνούν για την «ευημερία» των πολυεθνικών και αυξάνουν τους πολεμικούς εξοπλισμούς εις βάρος ακόμα και των δαπανών για την Υγεία, τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι αδελφοί λαοί Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, δεν πρόκειται να μοιράσουμε αποθέματα. Αντίθετα, εμείς αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και την ειρήνη στην περιοχή.
Η Μυρτώ Σκουρουπάθη αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό πρόβλημα και τους κινδύνους που ενέχει η εξόρυξη φυσικού αερίου, καθώς επίσης και στον τρόπο που το παρουσιάζει η κυπριακή κυβέρνηση, δηλαδή ως το μέσο για την ενεργειακή αυτονομία και την παύση της εξάρτησης από άλλα πιο ρυπογόνα καύσιμα. Ωστόσο, ο Αναστασιάδης έχει εγκρίνει ένα σχέδιο μέχρι το 2030 που αφορά κατά βάση τα ορυκτά καύσιμα, έχοντας εγκαταλείψει τους στόχους για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι τα οικόπεδα εξόρυξης βρίσκονται σε Ειδικά Προστατευμένη Περιοχή Μεσογειακού Ενδιαφέροντος, στην οποία απαγορεύεται η αλιεία. Σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα καταστραφεί μόνο το περιβάλλον και προστατευμένες περιοχές, αλλά θα τεθεί θέμα επιβίωσης χιλιάδων κατοίκων του νησιού που ζουν από τον τουρισμό αλλά και την αλιεία.
Τέλος, ο Murat Kanatlı έκανε μια αναδρομή στο διαχωρισμό του νησιού και στον ισχυρισμό όσων στηρίζουν τις εξορύξεις ότι τα έσοδα από αυτές θα βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι θα συμβεί ακριβώς το ανάποδο. Ήδη η διαδικασία των ερευνών αυξάνει τις στρατιωτικές εντάσεις, τον εθνικισμό και μειώνει τη διακοινοτική εμπιστοσύνη. Η Τουρκία έχει εντείνει τη στρατιωτική παρουσία της στην ήδη στρατιωτικά επιβαρυμένη περιοχή και όταν εμπλέκονται τόσο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις εξορύξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να επικρατήσει μια λύση υπέρ των λαών. Η στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα φέρει ειρήνη στην περιοχή. Για αυτόν τον λόγο, οι έρευνες για φυσικό αέριο πρέπει να σταματήσουν, προκειμένου να υπάρχει περιφερειακή ειρήνη και αποστρατιωτικοποίηση.
***
Τον λογαριασμό των ανταγωνισμών για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου τον πληρώνουν ήδη οι λαοί και το περιβάλλον με την αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών και οι επικείμενες εξορύξεις θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και το κλίμα, ενώ εγκυμονούν τον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κάποια λύση που να ευνοεί τους λαούς καμίας χώρας, ούτε φυσικά να προστατεύει και το περιβάλλον.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και συλλογικά και στις τρεις χώρες. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Η ελληνο-τουρκο-κυπριακή πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig» που ήδη έχει λάβει πολύ θετικά σχόλια και αποτελεί ελπίδα για αρκετό κόσμο που έχει συσπειρωθεί σε αυτήν, μπορεί να παίξει έναν σημαντικό παράγοντα στις εξελίξεις.
Δεν είναι πολλές οι φορές που κινήματα σε χώρες που έχουν έρθει τόσο κοντά σε ένα πολεμικό επεισόδιο μπαίνουν μπροστά και προβάλλουν την ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Όπως έγραψε σε ένα μήνυμα της μια γυναίκα από την Τουρκία που παρακολούθησε την συνέντευξη τύπου: την ταρακούνησε αυτή η εκδήλωση, η κοινή προσπάθεια των λαών και των κοινωνικών αγώνων και στις τρείς χώρες και ελπίζει να συνεχίσει με αυτό το διεθνιστικό τρόπο.
Γι’ αυτό αυτή η πρωτοβουλία αξίζει την ολόψυχη στήριξή μας!
Ακολουθήστε εδώ τη συμμαχία «Μας σκάβουν τον λάκκο» στο fb
Διαβάστε εδώ το τελευταίο Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε
Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου