Για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση προχώρησε με αιφνιδιαστικό τρόπο σε απαγόρευση συναθροίσεων και αναστολή του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τη 17η Νοέμβρη και την 6η Δεκέμβρη, η κυβέρνηση απαγορεύει τώρα τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων για 6 μέρες και μέχρι την 1 Φλεβάρη, στο όνομα υποτίθεται της πανδημίας. Η απαγόρευση συνοδεύεται και με την απειλή των προστίμων, 5000 για νομικά πρόσωπα (οργανώσεις & συλλογικότητες) και 3000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που καλούν στις δημόσιες συναθροίσεις, ενώ η συμμετοχή σε αυτές θα επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.
Οι λοιμοξιολόγοι διαψεύδουν την κυβέρνηση
Ωστόσο, είναι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός λόγος για αυτήν την απαγόρευση. Η ίδια η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μέσω του Αλκιβιάδη Βατόπουλου διέψευσε τις διαρροές περί εισήγησης της επιτροπής, ενώ η λοιμωξιολόγος Αθηνά Λινού ήταν κατηγορηματική ότι «δεν θα λυθούν τα προβλήματα με την αστυνόμευση» και ότι πρόκειται για «κίνηση πανικού η οποία έχει και άλλες προεκτάσεις και θα πρέπει να διορθωθεί».
Είναι και η ίδια η κυβέρνηση όμως που αυτοδιαψεύδεται: με δική της απόφαση άνοιξαν τα σχολεία, με δική της απόφαση άνοιξε το λιανεμπόριο – ακόμα και τα πολυκαταστήματα τύπου mall. Εκεί υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει καθημερινά συνωστισμός και κυρίως στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους.
Η υποκρισία της κυβερνητικής αντιδημοκρατικής εκτροπής αποκαλύπτεται πλήρως και με τις διευκρινήσεις ότι η απαγόρευση δεν αφορά την παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κλπ! Με λίγα λόγια για την κυβέρνηση ο κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν η συνάθροιση στοχεύει στη διαμαρτυρία για την κυβερνητική πολιτική.
Πρόσχημα η πανδημία – στόχος οι φοιτητές και οι κοινωνικές αντιδράσεις
Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν το πρόσχημα της πανδημίας συστηματικά προκειμένου να καταστείλουν συνταγματικά, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και να περιορίζουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Αυτό που φαίνεται να κινητοποίησε αυτή τη φορά την απαγόρευση δεν είναι τίποτα άλλο από την αντίδραση των φοιτητών στον καταιγισμό πρωτοφανών μέτρων που ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας (πανεπιστημιακή αστυνομία, ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια, μείωση των εισακτέων, πειθαρχικά φοιτητών κ.α.). Τα καλέσματα των φοιτητικών συλλόγων για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κάθε Πέμπτη είναι φανερό ότι βρήκαν ανταπόκριση και αυτό αποτυπώθηκε στην τελευταία κινητοποίησή τους που ήταν η πιο μαζική φοιτητική κινητοποίηση των τελευταίων μηνών.
Επίσης δεν είναι άσχετο με την απαγόρευση ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με πρώτη μέρα την 28η Γενάρη, όπου καλούν σε κινητοποιήσεις έξω από τα νοσοκομεία.
Προγραμματισμένη αυτή τη βδομάδα είναι επίσης η διεθνιστική-αντιφασιστική-αντιπολεμική συγκέντρωση στην επέτειο των Ιμίων. Μια συγκέντρωση που τα τελευταία χρόνια κατάφερε με τη συνέπεια και τη μαχητικότητά της να ακυρώνει τις εθνικιστικές φιέστες της Χρυσής Αυγής γύρω από το θερμό επεισόδιο του 1996 που έφερε τις δυο χώρες μια ανάσα πριν τον πόλεμο.
Τι (δεν) έκανε η κυβέρνηση για την πανδημία
Αν η κυβέρνηση νοιαζόταν πραγματικά για την εξέλιξη της πανδημίας θα είχε ικανοποιήσει πρώτα από όλα τα αιτήματα των υγειονομικών που εδώ και ένα χρόνο έχουν επιβεβαιωθεί από την ίδια την τραγωδία της πανδημίας. Θα είχε πάρει μέτρα για τα σχολεία, αυτά που ζητούσαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι σχολικές τάξεις και δεν θα αύξανε τους μαθητές ανά τμήμα. Θα είχε πάρει μέτρα για το συνωστισμό στα ΜΜΜ για τον οποίο ο ίδιος ο Μητσοτάκης είχε από τη Βουλή «εξηγήσει» ότι δεν ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού, για να διαψευστεί για άλλη μια φορά από τα επιστημονικά δεδομένα. Θα είχε επενδύσει στη θωράκιση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι στην ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού.
Αντί για όλα αυτά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία σαν πρόσχημα για να περάσει πολύ σκληρά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία και μονιμοποιεί μια «κατάσταση εξαίρεσης» εις βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, δήθεν για υγειονομικούς λόγους.
Να μην περάσει ο αυταρχισμός
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να κινητοποιούνται και να διαμαρτύρονται τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Το είδαμε στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη καθαρά. Το ότι ακόμα και πάρα πολύ μαζικές συγκεντρώσεις που γίνονται σε εξωτερικό χώρο και εφόσον γίνεται από τους συμμετέχοντες χρήση μάσκας δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης αποδείχθηκε και με τη συγκέντρωση στο Εφετείο για τη δίκη της ΧΑ. Αυτό παραδέχτηκε μεταξύ άλλων και η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής στο «Σωτηρία» και υποψήφια βουλευτής επικρατείας της ΝΔ. Αντίθετα, είναι η αστυνομία αυτή που συστηματικά αγνοεί όλους τους κανόνες υγειονομικής προστασίας.
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν θα μπουν «στον γύψο» επειδή έτσι διέταξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το κίνημα που αργά αλλά σταθερά ξαναβρίσκει τον βηματισμό θα παλέψει έμπρακτα για την υπεράσπισή τους τις επόμενες ημέρες και για όσο χρειαστεί.