Το γυναικείο κίνημα στην Αργεντινή κατάφερε μια ιστορική νίκη! Μετά από πολύχρονους, σκληρούς αγώνες για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος και της ζωής τους, οι γυναίκες της χώρας πέτυχαν τη νομιμοποίηση της άμβλωσης μέχρι τη 14η εβδομάδα της κύησης, χωρίς ειδικές προϋποθέσεις! Η απόφαση που πέρασε τελικά από τη Σύγκλητο με 38 ψήφους έναντι 29 σήμερα, Τετάρτη 30/12, έχει προκαλέσει μαζικούς πανηγυρισμούς, ιδιαίτερα καθώς το γυναικείο κίνημα στη χώρα έχει περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να την πετύχει! Απέναντί του, το γυναικείο κίνημα είχε όχι μόνο συντηρητικές κυβερνήσεις και πολιτικούς, αλλά και την πανίσχυρη καθολική εκκλησία, που ασκεί μεγάλη επιρροή στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.
Οι αντιδράσεις
Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, του οποίου η καταγωγή είναι από την Αργεντινή, προσπάθησε και πάλι να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, παρακινώντας τα πιο συντηρητικά στρώματα των πιστών καθολικών να βγουν στους δρόμους και να απαιτήσουν να παραμείνει η άμβλωση ποινικό αδίκημα. Πράγματι, μεγάλοι αριθμοί πολέμιων της άμβλωσης βγήκαν επίσης στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη νομιμοποίηση του «εγκλήματος», όπως αποκαλούν το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν πως θα ζήσουν τη ζωή τους. Δεν κατάφεραν όμως να αποτρέψουν αυτή τη μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα και την ισότητα!
2018: μια παραλίγο νίκη
Το αίτημα για νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Αργεντινή δεν είναι καινούριο και έχει προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις όλα τα τελευταία χρόνια. Το 2018 το κίνημα βρέθηκε πολύ κοντά στην πηγή, με τη βουλή να υπερψηφίζει οριακά τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, μόνο που τελικά δεν κατάφερε να πιει νερό, αφού λίγες εβδομάδες αργότερα η Σύγκλητος ανέτρεψε την απόφαση της βουλής.
2020: οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα!
Οι γυναίκες της χώρας όμως, όπως και οι άντρες που υποστηρίζουν τα αιτήματά τους, δεν έκαναν πίσω. Συνέχισαν να αγωνίζονται με επιμονή, διοργανώνοντας μαζικότατες κινητοποιήσεις, κρατώντας το θέμα ζωντανό και πετυχαίνοντας τελικά μετά από περίπου δύο χρόνια να το επαναφέρουν για συζήτηση και ψήφιση. Στις αρχές του χρόνου ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία, με τον πρόεδρο της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες (του κεντροαριστερού «Frente de Todos» – «Μέτωπο για όλους») να δηλώνει πως το κράτος οφείλει να προστατεύει τις γυναίκες και να σέβεται το δικαίωμά τους στην επιλογή. Στην πραγματικότητα βέβαια, το κράτος δε θα σεβόταν απολύτως τίποτα αν δεν το υποχρέωνε το ίδιο το γυναικείο κίνημα με την επιμονή και τη μαχητικότητά του.
Μια μάχη για τη ζωή
Το γυναικείο κίνημα στην Αργεντινή δεν έδινε απλά μια μάχη για το δικαίωμα στην επιλογή, αλλά και για το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή. Η καθημερινότητα των θανάτων και των σοβαρών επιπλοκών από παράνομες, μη ασφαλείς αμβλώσεις στη χώρα, αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το γεγονός ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν τις σταματάει, απλά τις κάνει πιο επικίνδυνες.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Αργεντινή μισό εκατομμύριο αμβλώσεις, ενώ μόνο μέσα στο 2014 περίπου 50.000 γυναίκες νοσηλεύτηκαν εξαιτίας επιπλοκών από παράνομη άμβλωση σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Το 2016 ο αριθμός των γυναικών που νοσηλεύτηκαν για τον ίδιο λόγο έφτασε της 40.000 ενώ ανάμεσα στο 2016 και το 2018, 65 γυναίκες πέθαναν μετά από παράνομη άμβλωση.
Η νίκη αυτή θα αποτελέσει πηγή δύναμης και έμπνευση για τους αγώνες των γυναικών στον υπόλοιπο κόσμο και βέβαια την υπόλοιπη Λατινική Αμερική, όπου τα γυναικεία δικαιώματα παραμένουν περιορισμένα. Ιδιαίτερα το δικαίωμα στην άμβλωση παραμένει μακρινό όνειρο στις περισσότερες χώρες της ηπείρου. Νόμιμη άμβλωση χωρίς συγκεκριμένες ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις παρέχεται μόνο στην Κούβα, την Ουρουγουάη, τη Γουιάνα και τμήματα του Μεξικού. Η μάχη των γυναικών στην Αργεντινή, όπως και σε ολόκληρο την κόσμο για ίσα δικαιώματα μπορεί να μη σταματάει εδώ, πρόκειται ωστόσο για έναν εξαιρετικά σημαντικό σταθμό στον αγώνα για μια αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή!