Σημαντική νίκη των απλήρωτων απογραφέων-τομεαρχών Θεσσαλονίκης!

Πάρης Μακρίδης- απογραφέας

Η πορεία του αγώνα μας

Εδώ και ένα μήνα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι (απογραφείς και τομεάρχες) της Εθνικής Απογραφής 2011 βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις με σκοπό να καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας, τα οποία έχουν καθυστερήσει 6 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα οργανωθήκαμε μέσα από συνελεύσεις και κάναμε αρκετές δράσεις (παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ΕΛΣΤΑΤ (Στατιστική Υπηρεσία) και τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης, συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 19 Οκτώβρη, μοιράσματα κειμένων, αφισάκια, κ.α) προσπαθώντας να αναδείξουμε το θέμα, να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους απογραφείς και τομεάρχες και να πιέσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίσπευση των διαδικασιών πληρωμής μας. Σε αυτό το πλαίσιο και για να αυξήσουμε την ασκούμενη πίεση, αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας κάνοντας κατάληψη στο κτίριο της ΕΛΣΤΑΤ Θεσσαλονίκης στη 1 Νοέμβρη, σε συντονισμό με τις δράσεις που είχαν οργανωθεί στην Αθήνα και την Πάτρα. Η κατάληψη έγινε και είχε σημαντικά αποτελέσματα!

Τι κερδίσαμε

Μέχρι τότε όλοι μας… «καταλάβαιναν», αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες κινούνταν με αργούς ρυθμούς και η ημερομηνία πληρωμής μας άλλαζε ανάλογα με το ποιον θα ρωτούσαμε. Κανείς δεν μπορούσε να μας διαβεβαιώσει για το πότε θα ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι γιατί πάντα αυτό εξαρτιόταν από την… «άλλη» υπηρεσία. Με τη διήμερη κατάληψή μας όμως λύσαμε όλα αυτά τα ζητήματα! Με το που ξεκίνησε η κατάληψη οι «υπεύθυνοι» άρχισαν να ασχολούνται με πυρετώδεις ρυθμούς για να λυθεί το ζήτημα.

Ήδη από το βράδυ της πρώτης μέρας κατάληψης η ΕΛΣΤΑΤ μας έστειλε ένα έγγραφο το οποίο κρίναμε ότι δεν ικανοποιούσε τα κεντρικά μας αιτήματα καθώς μιλούσε μόνο για το πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και όχι πότε θα ολοκληρωθούν, ενώ δεν αναφερόταν στο τι θα γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα ούτε στο πως και πόσα χρήματα θα πάρουμε. Γι’ αυτό και το απορρίψαμε, συνεχίζοντας την κατάληψη.

Έτσι, την δεύτερη κιόλας μέρα η ΕΛΣΤΑΤ μας έστειλε μια βελτιωμένη πρόταση, την οποία αποδεχτήκαμε καθώς ικανοποιούσε τα βασικά μας αιτήματα! Με το έγγραφο αυτό η ΕΛΣΤΑΤ, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (φαίνεται ότι η ταχύτητα συνεργασίας των υπηρεσιών γίνεται πιο εύκολη όταν μια από αυτές είναι κατειλημμένη…), μας διαβεβαιώνει ότι:

όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 3 Νοέμβρη και ότι η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς θα γίνει μέχρι τις 23 Νοέμβρη! Επίσης, το ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ και σύμφωνα με τις τιμές που είχαν συμφωνηθεί αρχικά, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα η ανάλογη διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους!

Οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι!

Το συμπέρασμα που πρέπει να βγει από την κατάληψη αυτή είναι ότι οι μαχητικοί και δημοκρατικά οργανωμένοι αγώνες μπορούν να πετύχουν νίκες. Οι αγώνες, όταν έχουν αποφασιστικότητα και υιοθετούν ριζοσπαστικές μορφές πάλης μπορούν να ασκήσουν σημαντική πίεση, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη νικηφόρα έκβασή τους. 

Η πίεση που ασκήθηκε στη διοίκησή της ΕΛΣΤΑΤ ήταν μεγάλη και αυτό φαινόταν και από τις αντιδράσεις των ανώτατων στελεχών της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συνεχώς απειλούσαν ότι θα εκκενώσουν το κτίριο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ή ότι θα δώσουν τα ονόματά μας στην αστυνομία.

Τελικά όμως όχι μόνο τίποτα από αυτά δεν έγινε αλλά αντιθέτως υποχώρησαν πάνω στα βασικά μας αιτήματα! Οι απειλές τους, η αστυνομία που ήρθε και οι ασφαλίτες που συνεχώς «έκοβαν» βόλτες στην περιοχή δεν μας φόβισαν και γι’ αυτό συνεχίσαμε μέχρι να πάρουμε αυτό για το οποίο έγινε η κατάληψη, πράγμα που επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό.

Δεν εφησυχάζουμε

Το αποτέλεσμα αυτό είναι μια σημαντική προσωρινή νίκη! Γιατί το θέμα είναι να μπει και το τελευταίο ευρώ σε όλους τους απογραφείς και τομεάρχες. Μέχρι τότε κρατάμε επαφή, συνεχίζουμε τις δράσεις μας ενημερώνοντας την κοινωνία για το τι καταφέραμε και βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι υποσχέσεις τους θα υλοποιηθούν. Και φυσικά αν δεν γίνει αυτό, ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα