Ελένη Μπέκου και Ραφαήλ Πράσινος
Μετά από μια εβδομάδα καταλήψεων στα σχολεία του Βόλου πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στα πλαίσια της εβδομάδας κινητοποιήσεων από την ομάδα των «Νέων για το Περιβάλλον». Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και αγωνιστές από διάφορες συλλογικότητες κατά της καύσης σκουπιδιών που συμμετείχαν με τα πανό τους, βγήκαν για ακόμη μία φορά στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια υγιή ζωή και ένα καθαρό περιβάλλον. Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας στις 12.00 αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από τις 11.00. Συγκέντρωση αλληλεγγύης έγινε επίσης και στο Μηλάκι Ευβοίας έξω από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία της Lafarge.
Από τη σημερινή μαθητική διαδήλωση, η Πρωτοβουλία No Burn στα νώτα της νεολαίας.
Δημοσιεύτηκε από Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN στις Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, που υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 1200 άτομα, υπήρχε ζωντάνια και παλμός ενώ το ρυθμό έδιναν τα τύμπανα του Μουσικού Σχολείου που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας. Ακριβώς από πίσω βρισκόταν το πρώτο πανό της πορείας στο οποίο συσπειρώθηκαν εκατοντάδες μαθητές κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ που έφτιαξαν στα σχολεία τους. Ακούστηκαν επίσης πολλά συνθήματα μεταξύ των οποίων συχνότερα:
– Καρκίνος στον αέρα, καρκίνος στο νερό και πίσω μια ταμπέλα που γράφει Μονακό (όπως υποσχόταν ο δήμαρχος ότι θα μετατρέψει την πόλη μετά την εκλογή του)
– Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη Γη και την ελευθερία
– Καλύτερη ζωή, αγώνας για υγεία, να κάψουν τα σκουπίδια μας μες τα υπουργεία
Από τη σημερινή μαθητική κινητοποίηση
Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα Βόλου στις Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
Δυστυχώς το πλήθος των μαθητών και των εκπαιδευτικών ήταν πιο περιορισμένο σε σχέση με πέρυσι και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες εκτός από την πανδημία. Αρχικά η εκδικητική στάση του Υπουργείου Παιδείας να προσθέτει απουσίες στους μαθητές που κάνουν κατάληψη απέτρεψαν κάποιους από το να συμμετέχουν στην πορεία όπως και πολλά σχολεία να κάνουν κατάληψη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Επιπλέον η απόφαση της ΕΛΜΕ να μη στηρίξει το συλλαλητήριο και γενικότερα τις κινητοποιήσεις της εβδομάδας λειτούργησε αποτρεπτικά στο όλο εγχείρημα. Χαρακτηριστική ήταν η (αρνητική) συμβολή του ΚΚΕ στη λήψη της απόφασης όπου ενώ οι ψήφοι για στήριξη και μη ισοψήφισαν, αυτό επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να συμβάλει στο να μην παρθεί απόφαση. Ωστόσο παρότι και ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στήριξαν με ανακοίνωση το συλλαλητήριο, δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική ενέργεια για τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτό.
Η πορεία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και πέρασε έξω από το Δημαρχείο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση των διαδηλωτών στην πολιτική των τοπικών αρχόντων που στηρίζουν και προωθούν την καύση. Επιπλέον στα γραφεία της Περιφέρειας έγινε σύντομη στάση και στάλθηκαν εκπρόσωποι ώστε να καταθέσουν τα αιτήματα των πολιτών, τα οποία είναι:
- Παύση της καύσης των σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και ακύρωση του νέου ΕΣΔΑ που προωθεί την καύση πανελλαδικά
- Όχι στη δημιουργία εργοστασίου SRF, που θα πακετάρει τα σκουπίδια του Βόλου και όχι μόνο, με προορισμό για καύση, όπως σχεδιάζεται από το Δήμο
- Μετεγκατάσταση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ εκτός του αστικού ιστού
- Οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και σωστή ενημέρωση της κοινωνίας
Στάση έγινε και κοντά στο σπίτι του Βασίλη Μάγγου, τον νέο που χτυπήθηκε βάναυσα από την αστυνομία έξω από τα δικαστήρια, μία μέρα το μαζικό συλλαλητήριο στις 13 Ιουνίου και πέθανε ένα μήνα μετά. Το σύνθημα που ακούστηκε ήταν:
– Και ας μη νικήσουμε ποτέ, πάντα θα πολεμάμε. Βασίλη αυτό μας δίδαξες και θα σε ακολουθάμε!
Ανακεφαλαιώνοντας, η ομάδα των «Νέων για το Περιβάλλον» έθεσε φέτος ένα μεγαλύτερο στόχο ώστε να συμπεριλάβει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα στον αγώνα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας προτάθηκαν καταλήψεις και αποχές σε σχολεία και απεργίες και στάσεις εργασίας από τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες, δόθηκαν συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ (δες εδώ κι εδώ), έγιναν ενημερωτικές παρεμβάσεις για το θέμα στα σχολεία, γυρίστηκε βίντεο που καλεί στο συλλαλητήριο και στάλθηκαν επιστολές για στήριξη των κινητοποιήσεων στους συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στο βαθμό που τους αναλογεί. Επομένως η συμμέτοχη ατόμων της ανατρεπτικής Αριστεράς σε αυτά τα όργανα κρίνεται αναγκαία ώστε να μπουν μπροστά και να θέσουν οργανωμένες προτάσεις συνέχισης του αγώνα.