Το δικαίωμα στην Ελληνική ιθαγένεια στην Προκρούστεια κλίνη
Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο εσωτερικών στην Βουλή στις 28/9, που ανάμεσα στα άλλα, τροποποιεί τον «Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας», στα κεφάλαια που αφορούν στην απόκτηση της από αλλογενείς. Προς το χειρότερο φυσικά.
Είναι αλήθεια πως ο υπάρχον «Κώδικας» παρήγαγε πολλή αδικία. Τον καθοριστικό ρόλο τον έπαιζε μια συνέντευξη ενώπιον επιτροπής που εξέταζε την ομιλία στα ελληνικά, τις γνώσεις για τη χώρα και τον βαθμό αφομοίωσης. Αλλά οι 19 επιτροπές πολιτογράφησης ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στον όγκο των αιτημάτων και μόνιμα αιωρούνταν ερωτηματικά για το πόσο διαφανή, ενιαία και αντικειμενική ήταν η κρίση τους. Σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 29.000 αιτήσεις στο «ψυγείο».
Αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σταματά ποτέ να προσπαθεί να αποδείξει πως υπάρχουν και χειρότερα. Έτσι εισάγει ένα πανελλαδικό σύστημα γραπτών εξετάσεων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού και πολιτειακών θεσμών, με ερωτήσεις που θα αντλούνται από «τράπεζα θεμάτων» και θα γίνονται δύο φορές το χρόνο. Το επίπεδο των εξετάσεων θα είναι το Β1, που απαιτεί χρήση γραπτού λόγου αντίστοιχη με τάξεις Γυμνασίου. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνά τις δυνατότητες της μεγαλύτερης μερίδας των μεταναστών που μπορεί να ζουν χρόνια εδώ και να έχουν μέσω της δουλειάς, των κοινωνικών σχέσεων κλπ κατακτήσει τον προφορικό λόγο, αλλά δυσκολεύονται να γράψουν. Πόσο μάλλον αν ποτέ δεν φοίτησαν σε οποιαδήποτε βαθμίδα της ελληνικής εκπαίδευσης.
Σαν μην έφτανε αυτό, ο πήχης του πετυχημένου γραπτού είναι το 8 στα 10! Όταν για να πάρουμε εμείς οι Έλληνες πτυχίο σε ξένη γλώσσα η βάση είναι 5-6 στα 10 και για το απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου το αντίστοιχο του 5 στα 10! Το πράγμα είναι καθαρό από μακριά: η κυβέρνηση δια μέσου του φόβητρου της μαζικής απόρριψης θέλει να βάλει τους μετανάστες να το σκεφτούν διπλά και τριπλά.
Και για τους πιο τολμηρούς υπάρχει κι άλλο εμπόδιο, τα εξέταστρα και το οικονομικό κόστος. Κάθε συμμετοχή στις εξετάσεις, μέχρι να πετύχει κάποιος, απαιτεί παράβολο 250 ευρώ. Και ποιος ξέρει πόσο θα κοστίζουν τα ιδιαίτερα μαθήματα ή τα φροντιστήρια για να προετοιμαστεί ένας υποψήφιος…
Και για όσους ξεφύγουν από την «δαγκάνα» των εξετάσεων, καραδοκούν άλλες δαγκάνες. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα δίνουν και προσωπική συνέντευξη με βασικό σκοπό να κριθεί η κοινωνική και οικονομική τους ένταξη στην Ελλάδα. Δηλαδή θα απαιτείται σταθερή εργασία και ετήσιο εισόδημα, ίσο ή μεγαλύτερο από τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Πρακτικά οι άνεργοι, οι μερικά απασχολούμενοι, οι εποχιακά απασχολούμενοι, οι νοικοκυρές, οι πολύ φτωχοί μετανάστες ή οι εργάτες γης, ούτε να ονειρευτούν δεν θα μπορούν την ελληνική ιθαγένεια.
Αυτό δεν είναι πια ο «Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας» είναι ο Προκρούστης της Ελληνικής Ιθαγένειας…
Χωρίς τέλος οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
Η Βρετανική εφημερίδα «The Guardian» με άρθρο της που περιλαμβάνει συνεντεύξεις προσφύγων θυμάτων επαναπροωθήσεων, αλλά και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, προσφέρει τεκμήρια για το πόσο οργανωμένη και συστηματική είναι η τακτική της επαναπροώθησης καταμεσής του Αιγαίου. Προς επίρρωση χρησιμοποιεί βίντεο ενός 17χρονου προσφυγόπουλου που κατέγραψε αντίστοιχο περιστατικό στις 24/8, όταν φουσκωτή βάρκα με 29 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, βρέθηκε αντιμέτωπη με την ελληνική ακτοφυλακή. Οι ακτοφύλακες –όπως καταγγέλλεται– φορούσαν μαύρες μάσκες και υπό την απειλή όπλων κράτησαν για κάποιες ώρες τους 29, κατάσχεσαν τα υπάρχοντά τους, δεν τους επέτρεπαν ούτε να πάνε τουαλέτα, ούτε να πιούν νερό και πριν ξημερώσει απώθησαν την σωσίβια λέμβο τους πίσω στα τουρκικά θαλάσσια ύδατα.
Αλλά και η «ALARMPHONE», που είναι γραμμή έκτακτης επικοινωνίας για καταγραφή περιστατικών κινδύνου στη θάλασσα, έχει καταγράψει σημαντική αύξηση των καταγγελιών περιστατικών επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο από το ξέσπασμα της πανδημίας με 55 τέτοιες υποθέσεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο.
Αλληλεγγύη στο ΠΙΚΠΑ και στον Δημοτικό Καταυλισμό του Καρα Τεπέ! Να μην κλείσουν!
160 ελληνικές και διεθνείς αντιρατσιστικές οργανώσεις, πανεπιστημιακοί και άλλοι φορείς, συνυπέγραψαν κείμενο που απαιτεί να ανακληθεί η απόφαση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης για κλείσιμο μέχρι 31/12 της Δομής Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο «ΠΙΚΠΑ» στη Νεάπολη της Μυτιλήνης και του Δημοτικού Καταυλισμού του Καρα Τεπέ.
Για την ιστορία το «ΠΙΚΠΑ», είναι ένας αυτο-διαχειριζόμενος χώρος που βραβεύτηκε το 2016 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με το βραβείο «Nansen Refugee». Στεγάζει ασυνόδευτα παιδιά, ανύπαντρες μητέρες, πρόσφυγες που έχουν υποστεί βασανιστήρια ή κακομεταχείριση και γενικά ευπαθείς ομάδες.
Ο Δημοτικός Καταυλισμός του Kαρά Τεπέ, που λειτουργεί στο παλιό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στεγάζει 970 άτομα, κυρίως οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ανάπηρους και ασθενείς.
Πάνω στις στάχτες της Μόριας η κυβέρνηση επιμένει πως όλοι οι πρόσφυγες όλοι οι μετανάστες, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, υγείας, ψυχολογικού προφίλ, ιδιαιτερότητας και όποιων αναγκών, όλοι μα όλοι πρέπει να μπούν στο ίδιο «σακί» του εγκλεισμού σε Δομές-Φυλακές. Γιατί όλοι κατά την κυβέρνηση, συνιστούν απειλή.
Για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, και τα κινήματα, η αλληλεγγύη μας απέναντι σε αυτούς τους πρόσφυγες-μετανάστες, τους διπλά πονεμένους και χτυπημένους, πρέπει να είναι αυτονόητη.