Το θράσος κάποιες φορές ξεπερνάει κάθε όριο. Στα τοπικά συμβούλια των πόλεων Μπόρνμουθ, Κράιστσερτσ και Πουλ της Βρετανίας, οι σύμβουλοι των Τόρηδων πρότειναν να παρθούν μέτρα ενάντια στους άστεγους, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των κατοίκων. Για την ακρίβεια τα μέτρα που πρότειναν, ήταν να επιβάλλεται πρόστιμο στους άστεγους που κοιμούνται στα κατώφλια των σπιτιών για να προστατευτούν από τα καιρικά φαινόμενα, για να μη χαλάει η αισθητική των πόλεων και να μη δυσκολεύονται οι κάτοικοι να μπαινοβγαίνουν στα σπίτια τους! Η πρόταση βέβαια απορρίφθηκε, ακόμη όμως και το γεγονός ότι διατυπώθηκε είναι ενδεικτικό του θράσους ορισμένων εκπροσώπων του συστήματος, που τολμάνε να προτείνουν πρόστιμα σε ανθρώπους που εξαιτίας των δικών τους πολιτικών κοιμούνται στο δρόμο!
Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες ακραίας αύξησης της φτώχειας και των ανισοτήτων στη Βρετανία, όπως εξάλλου συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία και τις σκληρές επιπτώσεις της στην οικονομία, η Βρετανία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ακόμη σκληρότερη κοινωνική κρίση το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με προειδοποιήσεις της μεγαλύτερης κοινωνικής υπηρεσίας σίτισης (food bank) της Βρετανίας, η ζήτηση για δωρεάν τρόφιμα θα διπλασιαστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Για το ίδιο διάστημα, δηλαδή μόνο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, προβλέπει να προστεθούν στους άπορους της χώρας άλλοι 670.000 άνθρωποι. Η εκτίμηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την ήδη απελπιστική εικόνα από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού μέχρι σήμερα. Άλλοι 100.000 άνθρωποι προστέθηκαν στον αριθμό αυτών που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τις υπηρεσίες σίτισης ανάμεσα στον Απρίλη και τον Ιούνη της χρονιάς που διανύουμε. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι μαύροι Βρετανοί, μετανάστες, αλλά και οικογένειες με παιδιά.
Η κατάσταση βέβαια που επιδεινώθηκε από την πανδημία, προϋπήρχε. Η φτώχεια και η ανισότητα δεν είναι κάτι καινούριο για τη Βρετανία, που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης με αρκετές ζοφερές ειδήσεις. Όπως για παράδειγμα ότι έχουν επιστρέψει ασθένειες της βικτωριανής περιόδου όπως ο κοκκύτης και η οστρακιά, μια επιστροφή που συνδέεται με την ελλιπή διατροφή, τις κακές συνθήκες υγιεινής, την αδυναμία ανταπόκρισης στο κόστος του εμβολιασμού, αλλά και την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ή όπως η είδηση ότι ένα εκατομμύριο παιδιά έμειναν χωρίς σχολικά γεύματα, μετά την απόφαση της τότε κυβέρνησης να περικόψει τη χρηματοδότηση τους. Μια από τις πιο «ανεπτυγμένες» χώρες του κόσμου, μια από τις μεγάλες μητροπόλεις του καπιταλισμού, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη λίστα της ανισότητας και της ακραίας φτώχειας, ενώ την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι του συστήματος δοκιμάζουν την υπομονή της κοινωνίας με το απύθμενο θράσος τους.