Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε η συλλογικότητα της Αριστεράς στη Νέα Ιωνία «Ποδονίφτης – ρεύμα κριτικής των καιρών και δράσης» για τη δίκη της Χρυσής Αυγής με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Παπαδάκη «Το “άλλο άκρο” στο εδώλιο: δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Φάνης Μπαλάφας από τον «Ποδονίφτη», ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς και ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, ενώ το άνοιγμα και τον συντονισμό τον έκανε ο Κυριάκος Χαλαρής εκ μέρους του «Ποδονίφτη».
Από την εκδήλωση πέρασαν πάνω από 120 άτομα, γεμίζοντας τον εξωτερικό χώρο του El Bario που φιλοξένησε την εκδήλωση, με τη συμμετοχή όλου του φάσματος της Αριστεράς της περιοχής, όπως του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του «Ξ» κτλ.
Φάνης Μπαλάφας
Ο Φάνης Μπαλάφας αφού ανέφερε τις δράσεις της συλλογικότητας ενάντια στα σχέδια τσιμεντοποίησης του ρέματος του Ποδονίφτη, μίλησε για το βιβλίο του Κώστα Παπαδάκη που αποτελεί μια εκτεταμένη κωδικοποίηση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στάθηκε στην πρόταση της εισαγγελέως Οικονόμου που αθωώνει όλους τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής εκτός του δολοφόνου Ρουπακιά, αλλά και στην απαθή στάση της αστυνομίας σε κάθε εγκληματική ενέργεια της νεοναζιστικής οργάνωσης, με αποκορύφωμα σε όσα δεν έκανε το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια αποποίησης της ευθύνης από την πλευρά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που χτίζει πάνω στη ρητορική ότι «όσοι συμμετείχαν σε εγκληματικές δράσεις δεν ήταν μέλη της φασιστικής συμμορίας, αλλά απλοί υποστηρικτές».
Δημήτρης Ψαρράς
Ο Δημήτρης Ψαρράς μέσα από την εισήγησή του αποδόμησε την λογική του νόμιμου πολιτικού κόμματος, όπως θέλει να αυτοπαρουσιάζεται η Χρυσή Αυγή, καθώς πρόκειται για μια εγκληματικά οργάνωση που σκόπιμα φοράει τον μανδύα του πολιτικού κόμματος για να προστατευθεί ο ηγετικός της πυρήνας από τις συνέπειες των εγκληματικών της δράσεων. Σημείωσε επίσης ότι η βαθιά ναζιστική της ιδεολογία είναι το κίνητρο της δράσης της ενάντια σε ό,τι θεωρεί η ίδια ως διαφορετικό.
Στη συνέχεια, έκανε μια ιστορική αναδρομή αναφέροντας τη συμμετοχή ενός κομματιού Ελλήνων στον κατοχικό δωσιλογισμό που πολέμησε στον πλευρό των Ναζί και στη συνέχεια στελέχωσαν το στρατό και τα σώματα ασφαλείας την εποχή του εμφυλίου και των επόμενων δεκαετιών. Αυτό το παρελθόν είχε νομιμοποιηθεί από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις με αποκορύφωμα τα χρόνια της Χούντας. Επομένως, φαίνεται ότι η δικαιοσύνη μετά την κατοχή όχι μόνο δεν είχε αποδοθεί, αλλά δεν έγινε καμιά κίνηση αποναζιστικοποίησης όπως συνέβη σε άλλες χώρες.
Παράλληλα στάθηκε στην στρατηγική της Χρυσής Αυγής και στον τρόπο που φαντάζεται ότι θα προσεγγίσει την εξουσία, καθώς η δράση της εγκληματικής οργάνωσης έχει σαν στόχο να προκαλέσει την παρέμβαση των κρατικών μηχανισμών και του βαθέως κράτους, το οποίο θα προβάλει μια εθνική κρίση προκειμένου να εγκαθιδρύσει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.
Έκλεισε την ομιλία του σχετικά με τη στάση των κατηγορούμενων νεοναζί που ήταν όλοι απόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, εκτός από τις ημέρες που έπρεπε να παρευρίσκονται στις απολογίες τους, αλλά και για τη σημασία της δίκης, καθώς έχει αποκαλύψει την οργανωτική δομή και τις νεοναζιστικές δράσεις της Χρυσής Αυγής.
Κώστας Παπαδάκης
Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, αρχικά τόνισε ότι το βιβλίο γράφτηκε μέσα από την ανάγκη να ακουστούν στην κοινωνία όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δίκης, καθώς η δημοσιότητα της δίκης ήταν ελλιπής στρέφοντας τα πυρά του ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν επέβαλε την καθημερινή απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης.
Εξήγησε ότι μέσα από την αγόρευσή του δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξει τα χαρακτηριστικά και τα περιστατικά από την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και να ασχοληθεί με τον μύθο περί πολιτικής δίωξης και τα αφηγήματα που ακούγονται από την πλευρά των νεοναζί περί σκληρού κατηγορητηρίου, σκευωρίας και ότι ουσιαστικά η δίκη γίνεται χωρίς στοιχεία.
Μόνο που οι συνθήκες και το κατηγορητήριο ενάντια στη Χρυσή Αυγή δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις ενός κομματιού της δικαιοσύνης. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι ενώ το παραπεμπτικό βούλευμα δέχεται 44 περιστατικά που στοιχειοθετούν κακουργηματικές πράξεις, αυτά δεν αποδίδονται στη δικογραφία. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στην επίθεση που δέχτηκε ο Αιγύπτιος αλιεργάτης όπου στο παραπεμπτικό βούλευμα γράφει ότι η επίθεση έγινε με εντολή του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, αυτός δεν παραπέμπεται για ηθική αυτουργία της συγκεκριμένης επίθεσης.
Επίσης, σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη αθώωση θα αποτελέσει άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα της ατιμωρησίας της εγκληματικής φασιστικής βίας στην Ελλάδα. Ενώ έκλεισε τονίζοντας την ανάγκη της εγρήγορσης του αντιφασιστικού κινήματος που πρέπει να υπάρχει απέναντι στην φασιστική απειλή, όπως επίσης να μην υπάρχουν αυταπάτες για το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης.
Ζωντανή συζήτηση
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε μια πλούσια και ζωντανή συζήτηση. Από τις τοποθετήσεις βγήκε η ανάγκη της απάντησης του αντιφασιστικού κινήματος μέσα κι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου προκειμένου να πιεστεί η έδρα του δικαστηρίου να αποδώσει τα μέγιστα των ποινών σε όλους τους κατηγορούμενος κι όχι μόνο σε τριτοκλασάτα στελέχη. Την ίδια ώρα τονίστηκε η σημασία της διαρκούς αντιφασιστικής δράσης σε γειτονιές, σχολεία, σχολές και εργασιακούς χώρους προκειμένου να μην αφήσουμε άλλα περιθώρια δράσης και παρέμβασης στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.