Διασκευή άρθρου των Uri Bar-Shalom Agmon και Shahar Benhorin, από τον «Σοσιαλιστικό Αγώνα» (ISA, αδελφή οργάνωση του «Ξ» σε Ισραήλ – Παλαιστίνη).
Ήταν θέμα χρόνου να φτάσει η πανδημία του κορονοϊού στη λωρίδα της Γάζας. Ο στρατιωτικός αποκλεισμός από την ισραηλινή κυβέρνηση, αν και σε πρώτη φάση καθυστέρησε το πέρασμα του ιού στη Γάζα, πλέον απειλεί να κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 21 Μάρτη και από τότε μέχρι σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων μεγαλώνει, χωρίς βέβαια να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς γίνονται ελάχιστα τεστ. Στη λωρίδα της Γάζας ζουν πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, σε αφόρητες συνθήκες συνωστισμού, με το μισό πληθυσμό να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και περίπου το 90% των νοικοκυριών να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Οι υποδομές αποχέτευσης δε λειτουργούν, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε απολυμαντικά.
Με μόλις 45 – 70 κρεβάτια σε ΜΕΘ και 60 – 120 αναπνευστικές συσκευές, με σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και έχοντας μόνο 45% των απαραίτητων φαρμάκων σε «κανονικούς» καιρούς, το σύστημα υγείας αναμένεται να καταρρεύσει σχεδόν αμέσως, όταν τα κρούσματα αρχίσουν να αυξάνονται.
Ο στρατιωτικός αποκλεισμός που έχει επιβάλει το καθεστώς Νετανιάχου, έχει οδηγήσει σε πολύ σοβαρούς περιορισμούς στις προμήθειες σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και στις μετακινήσεις των γιατρών, ακόμη και για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα μόλις λίγες ώρες τη μέρα κι έτσι εξαρτώνται από δωρεές ιδιωτών για την αγορά καυσίμων για τις εφεδρικές γεννήτριες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν!
Στη Γάζα υπάρχει ένα μόνο εργαστήριο που πραγματοποιεί τεστ για τον κορονοϊό, στο οποίο υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε διαγνωστικά κιτ. Μέχρι την ώρα που γράφεται το άρθρο έχουν γίνει λιγότερα από 1.000 τεστ, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,05% του πληθυσμού. Τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν στη Γάζα 1.000 διαγνωστικά κιτ, το Ισραήλ 200, ενώ 10.000 έστειλε η Κίνα στην Παλαιστινιακή Αρχή, από τα οποία όμως δεν είναι βέβαιο πόσα και με ποιο τρόπο θα φτάσουν στη Γάζα. Και βέβαια αυτοί οι αριθμοί δεν πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες.
Ο φόβος για την επιβίωση
Παράλληλα με το φόβο για την κατάρρευση του συστήματος υγείας, υπάρχει ο φόβος της οικονομικής κατάρρευσης, με την ανεργία στους νέους να έχει φτάσει ήδη στο 70%. Όπως περιγράφει ένας φοιτητής από τη Γάζα:
«Η κρίση του κορονοϊού θα καταστρέψει την οικογένειά μου. Τα μεγαλύτερα αδέρφια μου θα σταματήσουν να δουλεύουν και όπως ο περισσότερος κόσμος σε αυτή την περιοχή δεν έχουμε καθόλου αποταμιεύσεις…».
Εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε νοσοκομεία, μια σειρά σχολεία του ΟΗΕ για Παλαιστίνιους πρόσφυγες μετατρέπονται σε κέντρα περίθαλψης για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με τον Amer Joda, κάτοικο της περιοχής:
«Η βιβλιοθήκη του σχολείου έχει μετατραπεί σε φαρμακείο, οι αίθουσες διδασκαλίας σε θαλάμους διάγνωσης και περίθαλψης…».
Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ έχει αρχίσει να διανέμει επισιτιστική βοήθεια στις οικογένειες που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Μάσκες για Ισραηλινούς επιχειρηματίες
Με βάση τις επείγουσες ανάγκες σε εξοπλισμό και μέσα προστασίας, δημιουργήθηκε επειγόντως μια παραγωγική μονάδα που φτιάχνει αντισηπτικό τζελ, ενώ τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας έχουν κάνει μετατροπές προκειμένου να παράγουν προστατευτικές στολές και ιατρικό υλικό. Μια μεγάλη βιομηχανία ρουχισμού έχει μετατρέψει την παραγωγή της, ώστε να διαθέτει 20.000 προστατευτικές μάσκες τη μέρα. Όλο αυτό το υλικό εξάγεται στο Ισραήλ και πωλείται στην αγορά μέσω Ισραηλινών επιχειρηματιών.
Με λίγα λόγια, εν μέσω κρίσης οι επιχειρηματίες ψάχνουν ευκαιρίες για γρήγορα και μεγάλα κέρδη, τζογάροντας πάνω στις απελπιστικές ανάγκες για ιατρικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας. Οι τεράστιες αυτές ανάγκες και από τις δύο μεριές της Πράσινης Γραμμής, απαιτούν το πέρασμα των μονάδων παραγωγής αυτού του απαραίτητου υλικού στα χέρια της κοινωνίας, υπό το δημοκρατικό έλεγχο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, την ώρα που ακόμη και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε μάσκες και άλλα μέσα προστασίας.
Χρειαζόμαστε αναπνευστικές συσκευές, όχι πολεμικό υλικό
Οι καπιταλιστικές ισραηλινές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, που έχουν απομυζήσει το σύστημα υγείας της χώρας από τους απαραίτητους πόρους, είναι ταυτόχρονα υπεύθυνες για την κατάσταση πολιορκίας μέσα στην οποία ασφυκτιούν οι κάτοικοι της λωρίδας της Γάζας. Πρόσφατα, ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ δε θα δεχτεί ασθενείς με covid19 από τη λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να μην «εισάγει κορονοϊό».
Το ακροδεξιό καθεστώς του Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη φονικών όπλων στο όνομα της συντήρησης της εθνικής διαμάχης, αντί να τα δαπανά σε αναπνευστικές συσκευές, σε ΜΕΘ, στον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, σε μέσα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Με τον ιό να βρίσκεται ήδη εδώ, μεγάλες βιομηχανίες, ανάμεσα στις οποίες και η πολεμική βιομηχανία, πρέπει επειγόντως να μετατρέψουν την παραγωγή τους ώστε να προμηθεύσουν τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και τα μέσα προστασίας που απαιτούνται.
Ήδη η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να μετατρέψει την παραγωγή κάποιων εργοστασίων πυραυλικών και δορυφορικών συστημάτων. Παράλληλα, πρέπει να αρθούν άμεσα όλοι οι περιορισμοί στη μεταφορά ιατρικού υλικού στη λωρίδα της Γάζας, όπως και οι περιορισμοί στη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και άλλων απαραίτητων αγαθών, προκειμένου να μπορέσουν οι κάτοικοί της να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.
Κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης
Πρόσφατα ο Νετανιάχου επανέλαβε την απειλή του για νέα στρατιωτική επέμβαση ενάντια στη Γάζα. Αυτό θα σημάνει χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, αλλά και αρκετά θύματα από τη μεριά του Ισραήλ, μαζικές καταστροφές και διαιώνιση της εθνικής διαμάχης. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν βομβαρδισμοί εναντίον της Γάζας. Την ίδια ώρα, η ηγεσία της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, απειλεί το ισραηλινό καθεστώς με εκατομμύρια θανάτους Ισραηλινών πολιτών, σε περίπτωση που η πανδημία θέσει σε κίνδυνο ζωές Παλαιστινίων.
Το βασικό συμφέρον των εργαζομένων και των φτωχών από τις δυο μεριές της εθνικής διαμάχης, είναι πρώτα απ’ όλα η διασφάλιση επαρκών μέσων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η αποτροπή της κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Οι ιοί δεν αναγνωρίζουν σύνορα και ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια πανδημία. Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι μάχης για την ανθρώπινη υγεία.
Οι οργανώσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ισραήλ, πρέπει να δουλέψουν από κοινού με τις αντίστοιχες οργανώσεις των Παλαιστίνιων υγειονομικών και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να επιτρέψει την αποστολή των απαραίτητων μέσων στη Γάζα, τον τερματισμό των περιορισμών διακίνησης βασικών αγαθών, τον τερματισμό της εθνικής διαμάχης, του αποκλεισμού, της κατοχής και των αιματηρών συγκρούσεων.