Στα διεθνή εργατικά νέα, η εταιρεία ΙΚΕΑ με επίσημη ανακοίνωση της, ενημέρωσε πως ένα από τα μεγαλύτερα της καταστήματα θα κλείσει το καλοκαίρι του 2020. Το κατάστημα βρίσκεται στο Κόβεντρι του Ηνωμένου Βασιλείου και απασχολεί 352 εργαζομένους και εργαζόμενες!
Η δικαιολογία για το κλείσιμο, είναι ότι το κατάστημα, από το 2007 που άνοιξε, έχει αρνητικό ισολογισμό. Το εντυπωσιακό είναι ότι το φταίξιμο για τη ζημιά, οι ιδιοκτήτες του ΙΚΕΑ το ρίχνουν στους καταναλωτές! Δηλαδή κλείνουν, απολύουν εργαζόμενους και οι «υπεύθυνοι» γι’ αυτό είναι κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι! Μάλιστα, όπως δήλωσε η εταιρεία στον Observer,«η αιτία είναι ότι οι συνήθειες τον καταναλωτών άλλαξαν και προτιμούν μικρά καταστήματα και αγορές από το ίντερνετ». Βέβαια και το ίδιο το ΙΚΕΑ δίνει τη δυνατότητα αγορών από το ίντερνετ, επομένως αυτό το επιχείρημα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Ο Georgeo Charles (εκπρόσωπος της σελίδας προσφορών www.MoneySavingHeroes.co.uk) έρχεται να συμπληρώσει πως φταίει και η τεμπελιά! Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, «ζούμε σε μια εποχή τεμπελιάς όπου οι καταναλωτές τα θέλουν όλα έτοιμα στο πιάτο». Από τέτοιες δηλώσεις, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχουν καμία επαφή με την καθημερινότητα των απλών εργαζομένων. Γιατί αν είχαν έστω και την παραμικρή, θα ήξεραν ότι οι ρυθμοί ζωής τους έχουν γίνει εξαιρετικά απαιτητικοί, οπότε οι καταναλωτές χρειάζονται ταχύτητα στις αγορές τους γιατί ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. Είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για «χαλαρά» ψώνια σε στυλ εκδρομής όταν δουλεύεις πάνω από 8 ώρες και χρειάζεσαι πάνω από μια ώρα για μετακινήσεις. Επιπλέον, όσο το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας κατρακυλάει όλο και περισσότερο χτυπημένο από τις πολιτικές λιτότητας, οι αγορές αναγκαστικά περιορίζονται.
Παρόλα αυτά, τα συνολικά κέρδη του ΙΚΕΑ δεν είναι και λίγα… η εταιρεία σύμφωνα με δικά της στοιχεία είχε ρεκόρ πωλήσεων το 2019, μάλιστα είχε μεγάλη αύξηση πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τα κέρδη της έφτασαν τα 2,1 δισεκατομμύρια λίρες.
Το ΙΚΕΑ έχει ξεκινήσει ήδη τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους/ες, μιας και αναγκάζεται από το νόμο να διαπραγματευτεί όταν πάνω από 20 εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους. Όμως τέτοιες διαπραγματεύσεις συνήθως δεν οδηγούν πουθενά. Για να είχαν νόημα θα έπρεπε οι εργαζόμενοι/ες να είχαν πλήρη εικόνα τον οικονομικών της εταιρείας, ώστε να ήταν φανερό που πηγαίνουν τα 2,1 δις λιρών κέρδους.
Τέλος, αξίζει να ειπωθούν δυο λόγια για την προπαγάνδα, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, για τις «καημένες τις εταιρείες». Πολλές εταιρείες εμφανίζουν ελλειμματικό ισολογισμό και η πρώτη τους επιλογή είναι η περικοπή μισθών και θέσεων εργασίας για να ανακτήσουν τα κέρδη τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται μεγάλος διάλογος για τις εταιρείες που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση, και πολλές φορές οι κυβερνήσεις στηρίζουν με διάφορους τρόπους τέτοιες επιχειρήσεις, αλλά σπάνια γίνεται λόγος για τους εργαζόμενους/ες που χάνουν τη δουλειά τους – είναι κάτι σαν «αναγκαίο κακό». Το ακόμα πιο «παράδοξο» της υπόθεσης είναι ότι στις περιπτώσεις που οι εταιρείες μιλάνε για αύξηση κερδών, μεγάλες επιτυχίες κτλ. δεν γίνεται καμία «οικειοθελής» αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων! Με λίγα λόγια οι μεγαλοεπιχειρηματίες μοιράζονται με μεγάλη ευκολία τις ζημιές, αλλά ποτέ τα κέρδη!
Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους/ες, καθώς και συλλογή υπογραφών. Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλο κύμα συμπαράστασης, ενώ οι υπογραφές είναι χιλιάδες. (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα του facebook: www.facebook.com/saveikeajobs)
Το «Ξεκίνημα» και η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική», η αδελφή οργάνωση του «Ξ» σε Αγγλία-Ουαλία-Σκωτία, στηρίζουν και στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των 352 εργαζομένων.