Ρεπορτάζ της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς (ΝΕΔΑ) αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο
Με σύνθημα – όχι άλλα επικίνδυνα δηλητήρια στον τόπο μας, περίπου 200 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/11 στην Λευκωσία ενάντια στην χρήση του κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία καθώς και την συνέχιση της μεταλλευτικής βιομηχανίας με την χρήση ντόπιων και ξένων αποβλήτων.
Κάτοικοι από τα χωριά της Σολιάς, της Λεύκας του Ξερού αλλά και από την Λευκωσία και άλλες πόλεις της Κύπρου, ένωσαν την φωνή τους ενάντια στο κοινό τους πρόβλημα – την καταστροφή της φύσης αλλά και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην υγεία των κατοίκων γύρω από το μεταλλείο της Σκουριώτισσας και γύρω από το μεταλλείο του Απλικίου, το εγκαταλελειμμένο μεταλλείο του Μαυροβουνίου και τις εγκαταστάσεις στο Ξερό.
30 οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ανάμεσά τους και η ΝΕΔΑ, αλλά και με την στήριξη οργανώσεων από το εξωτερικό, ζητήσαμε:
Την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία – ζητήσαμε να ψηφίσουν τα όλα τα κόμματα στην βουλή ;όπως ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές τους στην Ευρωβουλή όπου και το 2010 και το 2017 ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης του κυανίου.
Την άμεση ανάκληση των παράτυπων αδειών, αλλά και ανάκληση της λειτουργίας του μεταλλείου και τερματισμού κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται μα ντόπια και εισαγόμενα επικίνδυνα υλικά καθώς βλέπουμε ότι το μεταλλείο μέρα με τη μέρα επεκτείνει την δραστηριότητά του και μάλιστα χωρίς τις απαραίτητες άδειες, με κίνδυνο να γίνουμε ο σκουπιδότοπος εξορυκτικών αποβλήτων της υφηλίου.
Την αποκατάσταση των μολυσμένων περιοχών με περιβαλλοντικούς τρόπους κι όχι με την μεταφορά του προβλήματος από τη μια γωνιά της Κύπρου στην άλλη.
Την προστασία των δασών και των περιοχών αρχαιολογικής αξίας.
Επενδύσεις με βάση την αειφόρο ανάπτυξη – στις βιολογικές καλλιέργειες, στον οικοτουρισμό σε δραστηριότητες που μπορούν να επιφέρουν καθαρές θέσεις εργασίας φιλικές προς το περιβάλλον και ασφαλείς στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων. Τονίσαμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να θυσιάζει την υγεία του και την υγεία της οικογένειάς του για την επιβίωσή του.
Είπαμε ένα δυναμικό και μαζικό ΟΧΙ στην συνέχεια της μεταλλευτικής βιομηχανίας με εισαγόμενα και ντόπια επικίνδυνα υλικά.
Δείτε απόσπασμα της ανακοίνωσης, από την συντρόφισσα Αθηνά, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού.
Ο Μιχάλης από την Ενωμένη Σολιά τόνισε το ότι με τις τωρινές δραστηριότητες του μεταλλείου, για τις οποίες δεν είχε ενημερωθεί πριν την έναρξή τους η τοπική κοινωνία αλλά και δεν έχουν παρθεί οι απαραίτητες άδειες, δημιουργείται μια νέα οροσειρά από απόβλητα αγνώστου περιεχομένου σε χημικά και βαρέα μέταλλα στην περιοχή της Σολιάς. Δεν είναι μόνο η επεξεργασία των αποβλήτων του μεταλλείου της Φουκάσας, είναι και τα κυανιούχα απόβλητα από το Μιτσερό που έρχονται με ανοιχτά φορτηγά για την επεξεργασία χρυσού, αλλά και τα απόβλητα από την Αφρική που έρχονται για την εκμετάλλευση Νικελίου. Τα ήδη 12 εκατ τόνοι αποβλήτων που βρίσκονται στη Λεύκα και στον Ξερό και οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των κατοίκων και στην φύση, ανησυχούν τους κατοίκους της Σολιάς. Κάλεσε κι αυτός με την σειρά του τα κόμματα να ψηφίσουν στη βουλή την απαγόρευση της χρήσης Κυανίου, καθώς και την ανάκληση των παράτυπων αδειών, και την ενίσχυση επενδύσεων με βάση την αεροφόρα ανάπτυξη, οι οποίες μπορούν να σταματήσουν την ερημοποίηση των χωριών καθώς και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων καθώς και του περιβάλλοντος.
Ο Αχμέτ από την Περιβαλλοντική Οργάνωση Λεύκας ξεκίνησε λέγοντας ότι είμαστε εδώ, παιδιά, συγγενείς και φίλοι μεταλλωρύχων που αρρώστησαν και έχασαν τη ζωή τους λόγω της εργασίας τους στα μεταλλεία. 71 χρόνια μετά τις κοινές κινητοποιήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μεταλλωρύχων είμαστε σήμερα εδώ για πρώτη φορά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αγωνιστούμε ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις που αφήνουν τα μεταλλεία πίσω τους. Ο Τουρκάι, από την Περιβαλλοντική Οργάνωση του Ξερού, ανέφερε ότι η ρύπανση δεν είναι μόνο από το παρελθόν αλλά και από την σημερινή δραστηριότητα με όξινες απορροές να φτάνουν στους ποταμούς τους. Δεν είναι αυτό το παρόν και το μέλλον που θέλουμε για τον τόπο μας. Ο Τάμερ, επίσης από την Λεύκα, είπε ότι ο αγώνας τους ξεκίνησε ήδη από την δεκαετία του 1990 και ζητούν την αποκατάσταση των περιοχών, όχι όμως με την μεταφορά του προβλήματος σε άλλη περιοχή της Κύπρου. Διαφωνούν με την μεταφορά των αποβλήτων από το Ξερό και τη Λεύκα στην Σκουριώτισσα. Η Κύπρος είναι μικρή και μία, και οι επιπτώσεις της χρήσης κυανίου και της μεταλλευτικής βιομηχανίας μας επηρεάζει όλους.
O Γρηγόρης από το Μαθιάτη, από τον οποίο επίσης η εταιρία προσπαθεί να πάρει τα απόβλητα, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν και να ταχθούν υπέρ της απαγόρευσης του κυανίου καθώς είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Έπειτα προχωρήσαμε σε πορεία, από το τέρμα της Λήδρας προς την πλατεία Ελευθερίας και έπειτα στην Ονασαγόρου ως την Φανερωμένη, φωνάζοντας στα ελληνικά και στα τούρκικα συνθήματα, για την απαγόρευση του κυανίου και για τον τερματισμό της μεταλλευτικής βιομηχανίας με επικίνδυνα υλικά, για να μπει το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη, να σταματήσει η μόλυνση και να δοθεί μια πράσινη λύση στις περιοχές της Σκουριώτισσας, του Απλικίου, της Λευκας και του Ξερού, το Μιτσερό και το Μαθιάτη και όλη την Κύπρο η οποία εκπέμπει ΣΟΣ.
Η διαμαρτυρία αυτή είναι μόνο η αρχή. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέχρι να απαγορευτεί η χρήση κυανίου, και να σταματήσουμε την καταστροφή από την μεταλλευτική βιομηχανία.