Σχόλιο από το “Ξ”
Την Παρασκευή 25 Οκτώβρη πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμου πλημμύρισε τους δρόμους της πρωτεύουσας της Χιλής. Μία μέρα μετά την ιστορική αυτή διαδήλωση, ο δεξιός πρόεδρος της χώρας Πινιέρα δήλωσε ότι «λάβαμε το μήνυμα», ότι «η Χιλή δεν είναι η ίδια με μία εβδομάδα πριν» και ζήτησε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης (πλην του εαυτού του!) ανακοινώνοντας ανασχηματισμό, σαν μια απέλπιδα κίνηση για να κατευνάσει το θυμό και να παρατείνει τη θέση του στην εξουσία.
«Δεν είναι για τα 30 πέσος, είναι για τα 30 τελευταία χρόνια»
Με αυτό το «σύνθημα» οι Χιλιανοί/ές διαδηλωτές/τριες εξηγούν λακωνικά το λόγο για τον οποίο βρίσκονται ακόμα στους δρόμους. Όλα άρχισαν όταν στις 6 Οκτώβρη ο Πινιέρα ανακοίνωσε νέα αύξηση του εισιτηρίου του μετρό κατά 30 πέσος. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Από εκείνη τη στιγμή, ούτε η ακύρωση του μέτρου, ούτε τα φιλολαϊκά οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε στη συνέχεια (αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και φορολογία στα υψηλά εισοδήματα) στάθηκαν αρκετά για να γυρίσουν τον κόσμο στα σπίτια του.
Η Χιλή είναι μια απ’ τις πλουσιότερες λατινοαμερικάνικες χώρες, όμως έχει τις μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Το χάσμα μεταξύ των εισοδημάτων είναι 65% μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του διεθνούς οργανισμού. Οι μισοί από τους εργάτες στη χώρα βγάζουν 550 δολάρια το μήνα ή και λιγότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Επίσημη έρευνα του 2018 δείχνει ότι οι πλουσιότεροι της Χιλής έχουν εισόδημα 13,6 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των πιο φτωχών.
Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει το «γιατί» μετά και την ανακοίνωση των αυξήσεων από τον Πινιέρα, η απάντηση του λαού ήταν να οργανώσει τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Χιλής με πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμο στους δρόμους του Σαντιάγκο και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Και όλα τα παραπάνω παρά τα μέτρα ασφαλείας με 20.000 άνδρες της αστυνομίας και του στρατού να έχουν αναπτυχθεί εντός της πόλης, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει ένα όργιο καταστολής καθώς το κίνημα μετράει τουλάχιστον 19 νεκρούς, 470 τραυματίες από σφαίρες (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) και 7.000 συλληφθέντες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, γιατροί καταγγέλλουν ότι τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε υλικά πρώτων βοηθειών και αδυνατούν να περιθάλψουν τους τραυματίες. Την ίδια στιγμή ο Πινιέρα έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία στους δρόμους τη νύχτα, ενώ προχώρησε σε εκκένωση του κτηρίου της Βουλής όταν το προσέγγισαν διαδηλωτές. Τα παραπάνω δείχνουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, παρά την προσπάθειά του να παρουσιαστεί «ενωτικός» και «συγκαταβατικός» στα αιτήματα του λαού.
Αυτές τις μέρες στη Χιλή γράφεται ιστορία. Οι εικόνες και τα πλάνα που μεταδίδονται είναι συγκλονιστικά και συγκινητικά. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από διάφορα κινήματα, άνθρωποι από διαφορετικές φυλές ιθαγενών όπως οι Μαπούτσε (Mapuches) με τις σημαίες τους, έχουν κατέβει στο δρόμο απαιτώντας την παραίτηση του Πινιέρα, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή! Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από τις «καλύτερες στιγμές» των τελευταίων ημερών.
Το σύνθημα-hashtag #LaMarchaMasGrandeDeChile – η μεγαλύτερη πορεία της Χιλής, κινητοποίησε πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμο
#Chile #LaMarchaMasGrandeDeChile #NuncaMasNeoliberalismo Video: @TANACHILE pic.twitter.com/ALeaHVWfRD
— Nodal (@InfoNodal) 25 Οκτωβρίου 2019
Sin palabras!!!! Homenaje a Víctor Jara, Biblioteca Nacional.
Δημοσιεύτηκε από Carla Motto στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019
Εκατοντάδες κιθαρίστες έπαιξαν και τραγούδησαν μαζί με τους διαδηλωτές στις 25/10 μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη κομμάτια του Χιλιανού ποιητή, τραγουδιστή, συνθέτη, σκηνοθέτη και συγγραφέα Βίκτορ Χάρα. Ο Βίκτορ Χάρα ήταν ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του κινήματος «Νουέβα Κανθιόν» που αναπτύχθηκε στη Χιλή το ’60-’70. Λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Σαλβαντόρ Αγιέντε από το δικτάτορα Πινοσέτ, ο Βίκτορ Χάρα δολοφονείται ύστερα από βασανιστήρια μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους στο «Στάδιο της Χιλής» στις 16 Σεπτέμβρη του 1973. Τα τραγούδια του έχουν γίνει το «σάουντρακ» του τωρινού κινήματος, κάνοντας τη σύνδεση με εκείνη την εποχή. Στο βίντεο ακούγεται το «El Derecho de Vivir En Paz» (το δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά) και στη συνέχεια το σύνθημα «El pueblo unido, jamás será vencido» (λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος).
Υπό άλλες συνθήκες, αν στο μέσο της νύχτας μια σοπράνο άνοιγε το παράθυρο να τραγουδήσει μια άρια, θα ακολουθούσαν παράπονα από τους γείτονες και προτροπές να σταματήσει. Όταν όμως αυτή η πράξη «σπάει» το στρατιωτικό νόμο σιγής κατά τις βραδινές ώρες, τότε είναι μια πράξη αντίστασης την οποία συνοδεύουν πανηγυρισμοί.
Police abuse caught on tape in Chile: This video was broadcast on national TV in Chile.
— David Begnaud (@DavidBegnaud) 27 Οκτωβρίου 2019
It apparently happened in Valparaiso. pic.twitter.com/xn23wq8C40
Επάνω: Πάνοπλοι αστυνομικοί χτυπούν με λύσσα όποιον περνάει από το πεζοδρόμιο με τα γλομπ τους. Ενώ αυτή είναι η γενική εικόνα τις τελευταίες ημέρες στη Χιλή, εντούτοις δημοσιεύτηκε ένα βίντεο το οποίο βλέπουμε παρακάτω, που φαίνεται ένα όχημα του στρατού με το πλήρωμά του να ενώνεται με τους διαδηλωτές!
Chile: Soldados confraternizando con manifestantes.
Δημοσιεύτηκε από Jorge Altamira στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019
Student Protesters Dance Around Riot PoliceChilean student protesters found a fun way to fight police repression.
Δημοσιεύτηκε από Redfish στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
Μαθητές και φοιτητές έχουν περικυκλώσει τα ματ και χορεύουν γύρω τους τραγουδώντας κοροϊδευτικά: «χοροπήδα αν δεν είσαι μπάτσος!».