Όποιος/α έχει ανέβει στο Υψάριο της Θάσου (οι κάτοικοι το λένε «Ψαριό») σίγουρα δεν ξεχνάει αυτή την εμπειρία. Στην κορυφή της Θάσου, στα 1.206 μέτρα, μπορεί κανείς να δει την θέα από όλες τις πλευρές του νησιού. Λίγο πιο κάτω, στα 1.000 μέτρα βρίσκει κανείς το πανέμορφο καταφύγιο του Θάσιου Ορειβατικού Συλλόγου που μπορεί να ξαποστάσει.
Η περιοχή, γεμάτη δέντρα και πηγές, είναι προστατευόμενη από το πρόγραμμα NATURA 2000.
Αυτή την περιοχή επέλεξε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για να φτιάξει πάρκο κεραιών, σε μια περιφραγμένη έκταση 1.500τμ, χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Μια τέτοια τεράστια εγκατάσταση θα ισοπεδώσει φυσικά τεράστιο μέρος της περιοχής.
Οι ανησυχίες των κατοίκων
Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε στη ΔΕΘ για την «ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον», οι κάτοικοι της Θάσου πραγματοποιούσαν μια πολύ μαζική συνέλευση. Στην συνέλευση ήταν παρόντες άνθρωποι από όλα τα χωριά, και εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) προκειμένου να αποτρέψουν την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση.
Στο Δελτίο Τύπου της ΣΕΑ οι κάτοικοι δηλώνουν ότι «το όρος Υψάριο είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να απαγορέψει την ελεύθερη πρόσβαση στην κορυφή του». Ταυτόχρονα, ανησυχούν ότι μια τέτοια τερατώδης εγκατάσταση θα αποτρέπει ντόπιους και τουρίστες να επισκέπτονται το σημείο. Ακόμα δηλώνουν «Αρνούμαστε να γίνουμε πειραματόζωα, καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το είδος και το μοντέλο των κεραιών, τη συχνότητα εκπομπής τους, το είδος της ακτινοβολίας καθώς και η απόσταση που εκπέμπεται και κυρίως η επίδραση της στο οικοσύστημα». Τέλος, θεωρούν ότι με την εγκατάσταση των κεραιών στο Υψάριο «ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέες παρεμβάσεις στο ορεινό όγκο του νησιού (ανεμογεννήτριες, νέες άδειες λατομείων κ.α.)».
Δεν βάζουν μυαλό
Η προσπάθεια για εγκατάσταση κεραίας στο Υψάριο έχει ιστορία. Το 2001, πάλι ενάντια στην θέληση των κατοίκων, είχαν προσπαθήσει να εγκαταστήσουν ραντάρ στην κορυφή του βουνού. Τότε είχαν μάλιστα προχωρήσει οι εργασίες πριν οι κάτοικοι αντιληφθούν τι γίνεται. Όταν η τοπική κοινωνία αντέδρασε, προσπάθησαν να στείλουν ΜΑΤ από την Καβάλα. Όμως, τα πληρώματα των πλοίων ειδοποιούσαν τους κατοίκους που περίμεναν τα ΜΑΤ στο λιμάνι, αποτρέποντας την απόβαση τους. Όταν κρυφά τελικά κατάφεραν να περάσουν, και προσπάθησαν να σταματήσουν τους κατοίκους με χημικά και ξύλο στην Καλλιράχη, βρέθηκαν μπροστά σε μια μαζική κινητοποίηση που τους ανάγκασε να τα μαζέψουν και να φύγουν. Το «πριόνισμα» της βάσης πάνω στην οποία θα στηνόταν το ραντάρ ήταν το τελικό χτύπημα στο σχέδιο, που εγκαταλείφθηκε.
Φαίνεται όμως ότι οι αρμόδιοι δεν βάζουν μυαλό από εκείνη την ήττα τους, και δοκιμάζουν τώρα να επαναφέρουν τα σχέδια τους.
«Αρέσει δεν αρέσει, το ραντάρ θα πέσει»
Ένα από τα συνθήματα της κινητοποίησης εκείνης του 2001 ήταν το «αρέσει δεν αρέσει, το ραντάρ θα πέσει». Έτσι και σήμερα, η ΣΕΑ και οι ενεργοί πολίτες του νησιού κινητοποιούνται. Οργανώνεται ενημέρωση όλων των κατοίκων για τις συνέπειες του έργου, ενώ προετοιμάζονται και ομάδες παρακολούθησης των κινήσεων στο Υψάριο (προς το παρόν γίνονται έργα διάνοιξης το δρόμου για να περάσουν βαρέα οχήματα).
Ήδη, 7 σωματεία εργαζομένων της περιοχής έχουν βγάλει ανακοίνωση αντίθεσης στην εγκατάσταση του πάρκου κεραιών (Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Καβάλας-Θάσου, Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας-Θάσου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας, Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ», Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου). Τέλος, η ΣΕΑ καλεί τους επαγγελματίες του νησιού να αποφύγουν κάθε είδους συναλλαγή με τον ανάδοχο του έργου.