Γράφει ο Νίκος Κανελλής
Πανικός στην κυβέρνηση
«Η επιλογή πολλών να μην πληρώνουν διόδια ή να μην ακυρώνουν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δύο φαινόμενα τα οποία έχουν πάρει τις τελευταίες εβδομάδες διαστάσεις ενδημικές…Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν μήπως επαληθευτούν οι φόβοι για διοχέτευση της κοινωνικής αντίδρασης σε «δευτερεύοντα» θέματα της γενικής πολιτικής ατζέντας» (Το Βήμα, 02/02/2011).
Συμφωνούμε απόλυτα με αυτή την εκτίμηση! Ο μεγάλος «κίνδυνος» για την κυβέρνηση είναι η συσσωρευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων να βρει την έκφρασή της στο κίνημα «δεν πληρώνω». Για αυτό και η δυναμική που αναπτύσσει το κίνημα προκαλεί τέτοια ανησυχία στην κυβέρνηση και τα επιτελεία της αστικής τάξης.
Το κίνημα δυναμώνει, συντονίζεται…
Στις 6 Φλεβάρη έγινε ένα ακόμη πολύ μαζικό και επιτυχημένο άνοιγμα των διοδίων σε όλη την Ελλάδα από τις κατά τόπους επιτροπές. Ο αριθμός όσων δεν πληρώνουν διόδια και εισιτήριο μεγαλώνει συνεχώς, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των τοπικών επιτροπών «δεν πληρώνω». Από την 1η Φλεβάρη, ημέρα αύξησης των εισιτηρίων στην Αττική, έχουν οργανωθεί αρκετές ημέρες συντονισμένων παρεμβάσεων και έμπρακτης άρνησης ακύρωσης των εισιτηρίων σε όλη την Αθήνα από τους «Επιβάτες Αττικής» και άλλες κινήσεις. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική και πολλοί ενδιαφέρονται για την ενεργή εμπλοκή τους στο κίνημα.
…και χτίζει συμμαχίες
Επιπλέον το κίνημα αρχίζει να χτίζει μέτωπα με άλλα κινήματα και αυτό είναι μια εξέλιξη με μεγάλη σημασία που προκαλεί κρύο ιδρώτα στην κυβέρνηση και την αστική τάξη.
Οι κάτοικοι της Κερατέας, που παλεύουν ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους προχώρησαν σε άνοιγμα των διοδίων των Αφιδνών (Παρασκευή 28/01/2011).
Οι αγρότες σε διάφορες περιοχές συζητάνε ο επόμενος γύρος των κινητοποιήσεων τους να μην περιλαμβάνει το κλείσιμο των εθνικών οδών με τα τρακτέρ αλλά το άνοιγμα των διοδίων και την ελεύθερη διέλευση.
Τέλος, η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΕΘΕΛ με ψήφισμά της στις 31/01/2011 εκφράζει την αλληλεγγύη της στο κίνημα ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων και μιλά για κοινό μέτωπο εργαζομένων – επιβατών.
Το σύστημα στην αντεπίθεση
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση και τα επιτελεία του συστήματος αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση. Ο Ρέππας (01/02/2001) μίλησε για «κίνημα τζαμπατζήδων» και ο Σαμαράς δήλωσε πως «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε να νομιμοποιήσουμε την παραβίαση των νόμων» (04/02/2011).
Η υποκρισία τους δεν έχει όρια! Οι υπεύθυνοι της συγκάλυψης των σκανδάλων των του Βατοπεδίου, της Ζίμενς και τόσων άλλων έρχονται τώρα να μιλήσουν για γενίκευση της ανομίας!
Πραγματικά παράνομη είναι η ίδια η κυβέρνηση (και οι προηγούμενες). Γιατί, τόσο καιρό δεν κατέβαλλαν τις επιδοτήσεις που όφειλαν να καταβάλλουν στις αστικές συγκοινωνίες σύμφωνα με τον δικό τους νόμο (αντί για 70% όπως προβλέπει ο νόμος κατέβαλλαν μόλις το 20%)! Αν αυτές οι επιδοτήσεις καταβάλλονταν κανονικά οι συγκοινωνίες δεν θα είχαν καθόλου ελλείμματα, για τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα εμείς.
Μέτρα καταστολής του κινήματος
Παράλληλα προετοιμάζουν μέτρα καταστολής του κινήματος. Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος όποιος αρνείται να πληρώσει διόδια ή εισιτήριο. Επιπλέον σχεδιάζει τη δημιουργία νέου σώματος ένστολων (!) ελεγκτών στα ΜΜΜ. Από τη μεριά τους οι εταιρίες των διοδίων προχώρησαν στις πρώτες αγωγές ενάντια σε αγωνιστές των επιτροπών για τα διόδια.
Με τους ελεγκτές και τα δικαστήρια θέλουν να εκφοβίσουν το κίνημα. Όμως κανένας νόμος και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να κάμψει ένα μαζικό κίνημα.
Εξάπλωση και συντονισμός των επιτροπών
Στην επόμενη φάση, το κίνημα πρέπει να απαντήσει στην κυβέρνηση με κλιμάκωση των δράσεών του. Αυτό σημαίνει να χτιστούν επιτροπές παντού, σε κάθε δήμο και σε κάθε γειτονιά. Μόνο έτσι μπορούμε να ανοίγουμε τα διόδια πιο συχνά και να κάνουμε την μαζική άρνηση ακύρωσης εισιτηρίων καθημερινό μαζικό φαινόμενο. Έτσι θα καταφέρουμε να επιβεβαιώσουμε πραγματικά τους φόβους της κυβέρνησης.