Τυνησία: Αυτή η επανάσταση έχει πολλή ζωή μπροστά της!

Από τηλεφωνική συνομιλία με σύντροφο της CWI στην Τύνιδα

Η φυγή του δικτάτορα Μπεν Άλι από την χώρα δεν ήταν αρκετή για να τερματίσει τις επαναστατικές διεργασίες στην Τυνησία. Οι μαζικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ η προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η νέα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που σχηματίστηκε – και  στην οποία συμμετέχουν μια σειρά υπουργοί από το κόμμα του Μπεν Άλι – απέτυχε.

 

Για τις εξελίξεις στην χώρα, μίλησε στο socialistworld.net σύντροφος της CWI στην Τυνησία.

_________________

 

Σήμερα (20 Γενάρη) οι πυροβολισμοί ήταν περισσότεροι ενώ στον αέρα πετάνε στρατιωτικά ελικόπτερα. Εξακολουθούν να γίνονται βανδαλισμοί. Τις προκαλούν παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν σχέση με την φρουρά του Μπεν Άλι. Ο κόσμος οργανώνει επιτροπές αυτοάμυνας σε μια σειρά πόλεις και συνοικίες.

Αναφέρεται ότι έχουν συλληφθεί περίπου 30 μέλη της οικογένειας του πρώην προέδρου.

Η νέα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό. Δέχεται τεράστιες πιέσεις από τις συνεχείς διαδηλώσεις και είναι αναγκασμένη να κάνει τη μία παραχώρηση μετά την άλλη.

Τα στελέχη της ΓΣΕ αναγκάστηκαν να παραιτηθούν απ’ τα υπουργεία

Όλα τα στελέχη της UGTT, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Τυνησίας (ΓΣΕ-Τ) που ανέλαβαν υπουργεία στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας αναγκάστηκαν να παραιτηθούν κάτω από την πίεση των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανούτσι παραιτήθηκε από το RCD (Δημοκρατικός Συνταγματικός Συναγερμός – ΔΣΣ)  το κόμμα του πρώην δικτάτορα. Το ίδιο έπραξαν και όλοι οι υπουργοί που συμμετέχουν ακόμα στην κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν από το παρελθόν.

Όμως δεν έχουν καταφέρει να ξεγελάσουν τους εξεγερμένους. Τα κεντρικά συνθήματα στις διαδηλώσεις είναι: «Δεν θέλουμε αυτή την κυβέρνηση – είναι παράνομη!» και «Έξω ο ΔΣΣ!».

Μαζί με τα πολιτικά αιτήματα αναδεικνύονται και τα κοινωνικά. Στο Σιντί Μπουζίντ, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η εξέγερση, οι διαδηλώσεις δονούνται από τα συνθήματα: «Θέλουμε δουλειά και βελτίωση της ζωής μας!» και «Να μοιραστεί στον λαό ο πλούτος του Μπεν Άλι!».

Εθνικοποίηση

Το αίτημα για εθνικοποίηση της τράπεζας που ανήκει στον θετό γιο του Μπεν Άλι κερδίζει διαρκώς έδαφος. Η κυβέρνηση είναι πιθανό να αναγκαστεί να εθνικοποιήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας του πρώην δικτάτορα, επιδιώκοντας πιθανά να προχωρήσει ξανά στην ιδιωτικοποίηση τους σε επόμενη φάση.

Στις κρατικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως θέλουν να ξεφορτωθούν τις παλιές διοικήσεις. Σε μια σειρά κρατικών επιχειρήσεων οι διευθυντές έχουν ήδη εκδιωχθεί από τους εργαζόμενους.

Ο εργατικός έλεγχος είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Αν αυτή η διαδικασία εξαπλωθεί σε όλες τις εθνικοποιημένες επιχειρήσεις, τότε θα έχουν μπει οι βάσεις για να ξεκινήσει ο δημοκρατικός σχεδιασμός της οικονομίας, προς όφελος των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών αγροτών.

Η τηλεόραση στα χέρια των δημοσιογράφων

Μέχρι πριν μερικές μέρες η κρατική τηλεόραση ελεγχόταν απόλυτα από τους ανθρώπους του Μπεν Άλι. Τώρα έχει περάσει στον έλεγχο των δημοσιογράφων και καλύπτει καθημερινά τις διαδηλώσεις, ενώ μιλάει για την «επανάσταση», την «θέληση του λαού» κτλ. Δημοσιογράφοι και bloggers εκθέτουν ελεύθερα τις απόψεις τους στο διαδίκτυο, με το καθεστώς να είναι ανήμπορο να σταματήσει την ροή των πληροφοριών.

Οι διαδηλώσεις οργανώνονται μέσω του ίντερνετ – χωρίς κάποιο πολιτικό κόμμα ή οργάνωση να βρίσκεται από πίσω. Απλά κανονίζεται η ώρα και το μέρος και εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στις συγκεντρώσεις.

Τα πολιτικά κόμματα δεν πείθουν

Ένα ισλαμικό πολιτικό κόμμα, το Ενάχντα (Ennahda) δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί την συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Όμως αυτή η προσέγγιση το πιθανότερο είναι να δυσφημίσει το Ενάχντα στα μάτια των διαδηλωτών. Ήδη, πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν πως:

«Δεν θέλουμε το πολιτικό Ισλάμ. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κίνημα».

Πριν την ανατροπή του Μπεν Άλι οι διαδηλωτές φώναζαν: «Θέλουμε ψωμί και νερό – Δεν θέλουμε τον Μπεν Άλι». Τώρα πολλοί φωνάζουν: «Θέλουμε ψωμί και νερό – Δεν θέλουμε το Ετατζντίντ», αναφερόμενοι στο κομμουνιστικό κόμμα, Ετατζντίντ (Ettajdid) που ήδη συμμετέχει στην κυβέρνηση και έχει στα χέρια του το Υπουργείο Παιδείας.

Καθημερινές διαδηλώσεις

Χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις καθημερινά. Σε κάποιες πόλεις όπως η Γκάφσα, οι διαδηλώσεις έχουν κυρίως εργατικό χαρακτήρα και ο βασικός οργανωτής τους είναι η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Τυνησίας  (UGTT – Union Générale des Travailleurs Tunisiens). Όμως η UGTT πρέπει να εκδημοκρατιστεί και όλα τα στελέχη της που είχαν σχέση με το καθεστώς πρέπει να απομακρυνθούν.

Το μαζικό κίνημα απλώνεται, ενώ επιτροπές φτιάχνονται παντού. Υπάρχουν μεταξύ άλλων, επιτροπές «Για την διάλυση του RCD», καθώς και επιτροπές «Για την υπεράσπιση των γειτονιών μας» που ασχολούνται με την «αστυνόμευση», καθώς οι παρακρατικές συμμορίες εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο.

Τα κτήρια που θεωρείται ότι ανήκουν στην κλίκα του Μπεν Άλι καταλαμβάνονται και πολλά από αυτά έχουν πυρποληθεί από τους διαδηλωτές.

Πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται τον στρατό, που τον βλέπουν σαν κάτι ανεξάρτητο από το καθεστώς του Μπεν Άλι. Σε πολλές πορείες οι διαδηλωτές ανταλλάσσουν φιλιά με τους στρατιώτες. Άλλοι όμως θεωρούν πως ο στρατός έπαιξε έναν αντιδραστικό ρόλο και βοήθησε τον Μπεν Άλι να φύγει από την χώρα.

Στις τελευταίες διαδηλώσεις ο στρατός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με την αστυνομία να μένει πιο πίσω, προκειμένου να μην εξοργίσει με την παρουσία της τους διαδηλωτές.

Το καθεστώς προσπαθεί να αποφύγει τις βίαιες συγκρούσεις και επιδιώκει να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη για την υποτιθέμενη «δημοκρατία» που εκπροσωπεί.

Η ΓΣΕ-Τ καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους

Η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά. Η ΓΣΕ-Τ καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Οι επιδρομές στα σουπερ μάρκετ έχουν λιγοστέψει. Αλλά υπάρχει ακόμη πανικός στους ανθρώπους που φοβούνται ότι θα ξεμείνουν από τρόφιμα και αυτό έχει δημιουργήσει μια μαύρη αγορά. Υπάρχουν απόπειρες αυτοοργάνωσης, με σκοπό μεταξύ άλλων την δίκαιη διανομή των τροφίμων, όμως χρειάζεται να χτιστούν δημοκρατικά εκλεγμένες επιτροπές για να φέρουν σε πέρας αυτό το καθήκον.

Οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά τι δεν θέλουν – την δικτατορία του Μπεν Άλι και τα απομεινάρια της – και απαιτούν πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα και μια κυβέρνηση που πραγματικά να τους αντιπροσωπεύει.

Για μια επαναστατική κυβέρνηση των εργαζομένων και των φτωχών

Τα σοσιαλιστικά συνθήματα μας για μια επαναστατική κυβέρνηση των εργαζομένων και των φτωχών βρίσκουν θερμή υποδοχή. Σε αντίθεση με τις απόπειρες να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τμημάτων του παλιού καθεστώτος και της αστών ηγετών της αντιπολίτευσης, εμείς εξηγούμε την ανάγκη για πραγματικά ελεύθερες εκλογές με στόχο μια νέα συντακτική εθνοσυνέλευση, μέσω της οποίας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των φτωχών θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας.

Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα για δημοκρατικά δικαιώματα και για άμεση παύση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Καλούμε για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην χώρα. Πρέπει να φτιαχτούν δικαστήρια από εκπροσώπους των εργαζομένων για να δικάσουν όλους τους εγκληματίες, δολοφόνους και βασανιστές που παραμένουν ελεύθεροι ή κατέχουν ακόμα σημαντικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Αυτή η επανάσταση έχει ακόμα πολλή ζωή μπροστά της!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα