Η είδηση έρχεται από την Ρωσία όπου η εταιρεία Tatprof, που δραστηριοποιείται στις κατασκευές αλουμινίου, ξεκίνησε μία καμπάνια με το όνομα «Μαραθώνιος Θηλυκότητας» που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα αφορά στους υπαλλήλους της. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει διάφορες «δράσεις», ξεκινώντας με το μπόνους που θα δίνεται στις γυναίκες υπαλλήλους εάν φορέσουν στην δουλειά τους φούστα ή φόρεμα! Συγκεκριμένα, μία γυναίκα υπάλληλος που θα φορέσει φούστα «με μήκος το πολύ πέντε εκατοστά κάτω από το γόνατο», και αφού στείλει φωτογραφία της στην εταιρεία, θα λάβει 100 επιπλέον ρούβλια (1,5€) στο ημερομίσθιο της!
«Θηλυκότητα» επί πληρωμή;
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η Anastasia Kirillova, υπεύθυνη «εταιρικής κουλτούρας» στην Tatprof:
«Θέλαμε να φωτίσουμε τις εργάσιμες μέρες μας. Η ομάδα μας αποτελείται κατά 70% από αρσενικά. Αυτού του είδους οι καμπάνιες μας βοηθούν να ξεκουραζόμαστε, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενώσουμε την ομάδα. Πολλές γυναίκες φορούν συνεχώς παντελόνια στη δουλειά, γι’ αυτό ελπίζουμε ότι η καμπάνια μας θα βοηθήσει τις εργαζόμενές μας να αισθάνονται τη θηλυκότητά τους και τη γοητεία τους, όταν επιλέγουν να φορούν φούστα ή φόρεμα».
Σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας λοιπόν, ο ρόλος των γυναικών είναι να «βοηθούν τους άντρες συναδέλφους τους να ξεκουράζονται», δείχνοντας τα πόδια τους στον χώρο εργασίας. Ενώ ακόμα πιο εξωφρενικό είναι ότι υποτίθεται αυτό θα φέρει τις εργαζόμενες σε επαφή με την θηλυκότητα τους, γιατί προφανώς οι γυναίκες αισθάνονται πολύ ωραία όταν τις πληρώνουν τα αφεντικά τους να ντύνονται όπως θέλουν αυτοί!
Ο εμπνευστής του «μαραθωνίου θηλυκότητας» δεν είναι άλλος από τον γενικό διευθυντή της Tatprof, Σεργκέι Ρασκό, που όπως μας λέει η εκπρόσωπός του:
«Θέλει να διατηρήσει την γυναικεία ουσία σε κάθε εργαζόμενη της εταιρείας, έτσι ώστε οι νεαρές γυναίκες να μην έχουν αρσενικά κουρέματα, να μην φορούν παντελόνια, να ασχολούνται με τη χειροτεχνία, να προβάλλουν όλη τη ζεστασιά τους στην ανατροφή των παιδιών».
Μάλιστα, αυτό είναι μόνο ένα μέρος του «Μαραθωνίου» που σε επόμενες φάσεις θα περιλαμβάνει και άλλες «δράσεις» όπως διαγωνισμό ανάμεσα στις εργαζόμενες για το ποια φτιάχνει πιο γρήγορα ψωμάκια dumplings!
Εκτός λοιπόν από την «ικανοποίηση» των ανδρών, στόχος της εταιρείας είναι η επιβολή όλου του πατριαρχικού πακέτου: οι γυναίκες να ντύνονται όπως θέλουν οι άντρες (χωρίς παντελόνια και «αντρικά κουρέματα»), να είναι καλές στην κουζίνα, να έχουν το μυαλό τους στην τεκνοποίηση και στην ανατροφή των παιδιών.
Αντικειμενοποίηση
Στην ουσία η καμπάνια δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που μετατρέπει τις εργαζόμενες γυναίκες σε αντικείμενα, με τον ρόλο τους στο χώρο εργασίας να περιορίζεται στο να προσφέρουν «θέαμα» για τα αφεντικά και τους άντρες συναδέλφους τους.
Έτσι, αντί να προωθούνται και να καλλιεργούνται οι ικανότητές τους, η δημιουργικότητα, η διάθεση για συνεργασία, κτλ, αμείβονται για το μήκος της φούστας τους.
Σε πολλές εταιρείες και επαγγέλματα (εστίαση, κτλ) οι γυναίκες αναγκάζονται να ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο, για να ευχαριστηθούν οι άνδρες πελάτες. Η Tatprof δεν φτάνει τόσο μακριά, αλλά και πάλι πόσο εθελοντικό μπορεί να θεωρηθεί ένα μπόνους, όταν μιλάμε για συνθήκες τόσο χαμηλών μισθών και βιοτικού επιπέδου; Μας θυμίζει τις «εθελοντικές» υπερωρίες και την «εθελοντική» υπερεργασία που επιβάλλουν, πατώντας πάνω στην ανάγκη των εργαζομένων, οι εργοδότες.
Στην Ρωσία και παντού: εξοργιζόμαστε!
Είναι τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις που δημιουργούν το σεξισμό και οδηγούν στις πιο ακραίες μορφές του. Γιατί, αν οι εργοδότες έχουν τη δύναμη και το δικαίωμα να επιβάλλουν στις γυναίκες τι να φορέσουν, αυτό τις μετατρέπει από ελεύθερα όντα σε «αντικείμενα». Και αυτό τροφοδοτεί την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας ή ακόμα χειρότερα τους βιασμούς, στους οποίους ο βιαστής θέλει να επιβάλλει την εξουσία του στο «αντικείμενο» γυναίκα.
Οι εργαζόμενες στη Ρωσία βέβαια αντιμετωπίζουν συνολικότερα τον σεξισμό και τις διακρίσεις. Για παράδειγμα υπάρχει λίστα με πάνω από 450 «απαγορευμένα» επαγγέλματα που δεν επιτρέπεται να ασκήσουν οι γυναίκες, λίστα που δεν έχει αλλάξει από το 1976. Επίσης το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες είναι επίσημα στο 29%. Και όλα αυτά δεν είναι φυσικά άσχετα με την πολιτική επιστροφής στο συντηρητισμό που επιβάλλει ο Πούτιν.
Το πρόβλημα του σεξισμού όμως δεν είναι ρωσικό, είναι παγκόσμιο. Από τις προσπάθειες να παρθεί πίσω το δικαίωμα στην άμβλωση (όπως πρόσφατα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ) μέχρι την επιδημία στις δολοφονίες γυναικών στη Λ. Αμερική. Και από τους ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων στην Αφρική μέχρι την παγκόσμια ανισότητα στους μισθούς.
Τέτοιες ειδήσεις μας εξοργίζουν! Ως γυναίκες δεν δεχόμαστε να είμαστε «αντικείμενα», δεν δεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν για τίποτα άλλο παρά ελεύθερους ανθρώπους. Και θα παλέψουμε ενάντια στον σεξισμό στους χώρους εργασίας και στο σύστημα που τον γεννά!