Η δημιουργία της «Ενωμένης Αριστερής Συμμαχίας» στην Ιρλανδία

 

 

Στις 26 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε στην Ιρλανδία η δημιουργία της Ενωμένης Αριστερής Συμμαχίας (United Left AllianceULA) η οποία και ετοιμάζεται να κατέβει στις ερχόμενες εκλογές οι οποίες σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα είναι πρόωρες και στο σύντομο μέλλον. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ULA πήρε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιρλανδίας, που συμμετέχει στην Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή, CWI, όπως και το Ξεκίνημα.
Μιλήσαμε με τον σ. Κέβιν Μακλάφλιν, γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Την συνέντευξη πήρε ο σ. Νίκος Αναστασιάδης. 

Σύντροφε Κέβιν, ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην δημιουργία της «Ενωμένης Αριστερής Συμμαχίας»;

Συζητήσεις μεταξύ των αριστερών κομμάτων στην Ιρλανδία υπήρχαν εδώ και καιρό. Η κρίση όμως που χτύπησε την χώρα επιτάχυνε σημαντικά τις εξελίξεις. Ετοιμάζουν μια θύελλα μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους, και η κατάσταση στην οικονομία χειροτερεύει διαρκώς. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ιρλανδία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία.

Ταυτόχρονα, έχουν υπάρξει μαζικές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που όμως ξεπουλήθηκαν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Εκτιμάμε λοιπόν ότι οι εργαζόμενοι μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση θα ψάξουν για απαντήσεις στην αριστερά, και στο επίπεδο των αγώνων αλλά και στο εκλογικό πεδίο. Έτσι, και εν όψει των προώρων εκλογών που όλα δείχνουν ότι θα έχουμε σύντομα, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για μια πολιτική συμφωνία των βασικών αριστερών κομμάτων και κινήσεων έτσι ώστε να προωθήσουμε μαζικά μια αριστερή εναλλακτική.

Από ποιους απαρτίζεται η ULA;

Την πρωτοβουλία την πήραμε εμείς ως Σοσιαλιστικό Κόμμα καθώς κρίναμε ότι ήρθε η ώρα για να προχωρήσει ένα αριστερό ενωτικό εγχείρημα.

Η Συμμαχία μέχρι στιγμής αποτελείται από 3 βασικές συνιστώσες: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το συμμαχικό σχήμα «Άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» (People Before Profit) και την «Ομάδα δράσης εργαζομένων και ανέργων» (Workers and Unemployed Action Group). Επίσης, συμμετέχουν και ανένταχτοι αγωνιστές της αριστεράς και των συνδικάτων.

Τι προτείνει η ULA σε σχέση με την κρίση στην Ιρλανδία;

Κατ’ αρχήν λέμε όχι στις περικοπές και στη λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση στο όνομα της «διάσωσης» της χώρας.

Η ULA είναι το μόνο κόμμα που παίρνει ξεκάθαρη θέση πάνω σε αυτό το θέμα. Λέμε ότι 3 χρόνια περικοπών στον προϋπολογισμό που μειώσανε το εισόδημα των εργαζομένων, αποδείξανε ότι και η οικονομία συρρικνώνεται και το χρέος μεγαλώνει.

Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να πληρωθούν τα χρέη της χώρας στους τραπεζίτες, τις κατασκευαστικές εταιρίες και τους χρηματιστές, δεν πρέπει να πληρωθούν τα χρέη του «κέλτικου τίγρη».

Λέμε όχι στην «επιτήρηση» από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Το «πακέτο βοήθειας» που συμφώνησε η κυβέρνηση θα αποπληρωθεί με επιτόκιο 5,8%, δηλαδή με ληστρικούς όρους.

Ζητάμε εθνικοποίηση των τραπεζών και γενικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, γιατί αυτές οι εταιρίες είναι που ευθύνονται για την κρίση.

Προτείνουμε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης με έμφαση τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, που μπορεί να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Απαιτούμε την φορολόγηση του κεφαλαίου. Η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το 32% που είναι σήμερα μπορεί να γίνει μόνο με ανάπτυξη της οικονομίας και φορολόγηση του πλούτου, όχι με νέες φοροαπαλλαγές για τους έχοντες και τα περιοριστικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

Τέλος, ζητάμε να σταματήσει η εξάρτηση της χώρας από τις λεγόμενες «αγορές», με αιχμή την εθνικοποίηση των βασικών τομέων της οικονομίας.

Για να μην υπάρχει καμιά υπόνοια ότι μπορεί κάποιος να εκλεγεί και να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική από αυτή, συμφωνήσαμε ότι ο κάθε υποψήφιος της «Συμμαχίας» θα υπογράφει μια γραπτή δημόσια δέσμευση. Η δέσμευση θα αφορά την μη υπογραφή περικοπών, αλλά και την άρνηση συμμετοχής σε δραστηριότητες που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα.

Έχει το ULA μια συνολική εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία;

Σε μια τέτοια περίοδο που περνάει αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία εμείς σαν Σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρούμε ότι η αριστερά θα πρέπει να προβάλλει ένα συνολικό σχέδιο. Θεωρούμε ότι πρέπει η αριστερά να δείξει τον δρόμο στους εργαζόμενους, προβάλλοντας δυναμικά το όραμα του σοσιαλισμού, και να εξηγήσει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει στις σημερινές συνθήκες. Αυτή την πρόταση κάναμε και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν της δημιουργίας του ULA.

Δυστυχώς, παρόλο που η ULA μιλάει για την ανάγκη της κοινωνικής ιδιοκτησίας των βασικών τομέων της οικονομίας με εργατικό έλεγχο, δεν υιοθετεί στο πρόγραμμά της την αναγκαιότητα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Εμείς λοιπόν δώσαμε αυτή τη μάχη, αλλά δυστυχώς οι άλλες συνιστώσες που συμμετέχουν, κυρίως το SWP (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) δεν αποδέχτηκαν αυτή την πρόταση.

Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα που υιοθέτησε η ULA είναι πολύ πιο προωθημένο από τα προγράμματα άλλων αριστερών σχηματισμών στην Ευρώπη. Πως καταφέρατε κάτι τέτοιο;

Κατ’ αρχήν υπήρχε η εμπειρία που είχαμε εμείς ως Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου ο σύντροφος Τζο Χίγγινς εκλέχτηκε ευρωβουλευτής στη βάση ενός τέτοιου αριστερού προγράμματος. Δεν αποδεχόμαστε την λογική ότι αυτές οι ιδέες δεν μπορούν να έχουν μαζική απήχηση, ή ότι τρομάζουν τον κόσμο. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων για το πρόγραμμα είπαμε ότι ένα πιο προωθημένο πρόγραμμα δοκιμάστηκε στην περίπτωση των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών από εμάς και είχε επιτυχία.

Παρόλο που δεν έγινε δυνατή η συμφωνία σε ένα πλήρες, σοσιαλιστικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε είναι αρκετά προωθημένο. Ελπίζουμε ότι όσο θα προχωρούν τα γεγονότα και οι κινητοποιήσεις, και θα φαίνεται η αναγκαιότητα μιας συνολικής απάντησης στον καπιταλισμό, να ξανανοίξει αυτή η συζήτηση και να πείσουμε και τις υπόλοιπες δυνάμεις για αυτό.

Πως θα λειτουργεί η συμμαχία;

Η συμφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι το ULA είναι μια εκλογική ομπρέλα και όχι ένα νέο κόμμα της αριστεράς. Θα υπάρχει βέβαια η δυνατότητα ανένταχτων αγωνιστών να μπαίνουν σαν ανεξάρτητα μέλη στην συμμαχία, και να ενεργοποιούνται σε όποιο τομέα τους ενδιαφέρει. Σε περιοχές όπου θα υπάρξει σημαντικός αριθμός ανένταχτων, προβλέπεται η εκπροσώπηση τους στην «συντονιστική επιτροπή».

Βέβαια, στο βαθμό που στις επερχόμενες εκλογές το ULA πάρει ένα καλό αποτέλεσμα, και μπορέσει να βάλει ρίζες στους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές, το ζήτημα θα τεθεί ξανά.

Αν, όπως ελπίζουμε δηλαδή, μαζικοποιηθεί η συμμαχία, θα ανοίξει εκ των πραγμάτων η συζήτηση για τη μορφή οργάνωσης που πρέπει να υιοθετήσει. Και εκεί πρέπει να συζητήσουμε τρόπους συμμετοχής και δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των αγωνιστών και των τάσεων.

Τι αποδοχή είχε μέχρι τώρα η συμμαχία; Ποιες νομίζεις ότι είναι οι προοπτικές της;

Στην συνέντευξη τύπου που είχε οριστεί για την αναγγελία συγκρότησης της ULA ήταν 350-400 άτομα, δηλαδή πολύ καλή προσέλευση. Στις κινητοποιήσεις που έγιναν 2 μέρες μετά την αναγγελία, τα πανό της ULA είχαν μεγάλη μαζικότητα.

Η κατάσταση με την κρίση και τις κινητοποιήσεις αυτή την στιγμή δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία στην συμμαχία να βγει δυναμικά προς τα έξω. Το θέμα έχει πάρει αρκετή δημοσιότητα, ακριβώς γιατί η αριστερά κατεβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ενωμένη.

Το πιο πρόσφατο γκάλοπ που κυκλοφόρησε δίνει 11% για την αριστερά και τους ανεξάρτητους υποψηφίους. Τα μέσα ενημέρωσης μιλούν για 3-6 υποψηφίους της συμμαχίας που μπορεί να εκλεγούν βουλευτές. Είναι βέβαια νωρίς ακόμα, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης και την δουλειά που θα γίνει, αλλά φαίνεται ότι μπορεί η ULA να πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην πορεία του κινήματος.

Απ’ ότι φαίνεται από τα γκάλοπ, υπάρχει πιθανότητα το Εργατικό Κόμμα να βγει πρώτο αλλά να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύεις ότι θα δεχτεί πιέσεις η αριστερά για πιθανή συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας;

Το Εργατικό Κόμμα προσπαθούσε την προηγούμενη περίοδο να εμφανιστεί ως το κόμμα με τα «καθαρά χέρια», που δεν έχει ευθύνες για την κρίση. Με την είσοδο όμως στον «μηχανισμό στήριξης» ΔΝΤ και ΕΕ, πήραν θέση και είπαν ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, και ότι αν έρθουν στην κυβέρνηση θα εφαρμόσουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα.

Η ULA δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει ούτε φυσικά να συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα.

Φαίνεται όμως ότι ούτως ή άλλως το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει κυβέρνηση συνεργασίας με το κεντροδεξιό Φάϊνα Γκέηλ (Fine Gael). Τα γκάλοπ τους δίνουν αυτή τη στιγμή, μαζί, 56%.

Η μόνη δύναμη που είναι ξεκάθαρα ενάντια σε όλες τις περικοπές και προωθεί μια διαφορετική πολιτική είναι η ULA. Και αυτό που θέλουμε δεν είναι απλά ένα καλό αποτέλεσμα στις εκλογές, αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε στην οργάνωση των αγώνων ώστε να ανατραπούν οι πολιτικές που αποδέχονται τα υπόλοιπα κόμματα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι εργαζόμενοι θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.

______________________

 (**) Το «Άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» είναι μια συμμαχία στην οποία συμμετέχει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, SWP, αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Ελλάδα, καθώς και άλλες ομάδες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα