Μεσσαπία, όπως Οινόφυτα…

Από το 1969, όταν η μεταλλευτική εταιρία ΛΑΡΚΟ εγκαταστάθηκε στο Δήμο Μεσσαπίων, μέχρι σήμερα, η περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει υποστεί η περιοχή είναι τόσο μεγάλη, που έχει οδηγήσει πολλούς να αποκαλούν τη Μεσσαπία «Οινόφυτα της Εύβοιας».

Η εταιρία δουλεύει με την τεχνική των «ανοιχτών επιφανειακών ορυχείων», δηλαδή μεγάλων κρατήρων, βάθους ως και 300 – 400 μέτρων, που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του δήμου. Σύμφωνα με τον χημικό  Αθ. Παντελόγλου, οι κρατήρες αυτοί «εγκλωβίζουν» το νερό της βροχής, το οποίο αντί να κατευθυνθεί προς τη θάλασσα, καταλήγει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αφού έχει πρώτα «εμπλουτιστεί» με τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν. Σαν αποτέλεσμα, οι κάτοικοι της περιοχής καταναλώνουν νερό εμπλουτισμένο με καρκινογόνες ουσίες, όπως εξασθενές χρώμιο και νικέλιο σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Με το ίδιο νερό ποτίζονται και τα αγροτικά της προϊόντα της περιοχής.

Σήμερα, αυτό που διεκδικούν οι κάτοικοι, δεν είναι μόνο καθαρό, πόσιμο νερό, αλλά και ουσιαστικές επιστημονικές μελέτες σε σχέση με την έκταση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και τα αποτελέσματά της, όπως και την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων που εδώ και δεκαετίες ρυπαίνουν την περιοχή.

Μέχρι στιγμής, το ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα – σχεδιάζει τη σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ – η ευθύνη ανήκει στο δήμο, που σύμφωνα με την υπουργό πρέπει να μεταφέρει πόσιμο νερό στην περιοχή με υδροφόρες. Στη ΛΑΡΚΟ πάντως, δεν επιβλήθηκε καμία κύρωση, ενώ της δόθηκε περιθώριο τριών χρόνων για να «συμμορφωθεί» με τους κανόνες που έθεσε το υπουργείο, (να αρχίσει σταδιακά να απομακρύνει από την περιοχή τα ρυπογόνα υλικά).

Όσο για το δήμο προσπαθώντας να κουκούλωσει το σκάνδαλο, αρνούνταν για μεγάλο διάστημα να δώσει τα στοιχεία από το ληξιαρχείο του για τον αριθμό και τις αιτίες θανάτων των κατοίκων της περιοχής την τελευταία δεκαετία, όπως επανειλημμένα του ζητούσαν οι κάτοικοι της περιοχής και η τοπική περιβαλλοντική οργάνωση «Γαία». Η δικαιολογία που επικαλούνταν ήταν … «η προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής τρίτων». Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη τα στοιχεία τελικά παραδόθηκαν και σήμερα η μελέτη τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον, πέρα από το πότε θα απορρυπανθεί η περιοχή και θα αποκτήσουν οι κάτοικοι πρόσβαση σε ασφαλές νερό, είναι για πόσο ακόμη θα συνεχίζουν εταιρίες όπως η ΛΑΡΚΟ να δηλητηριάζουν χιλιάδες ανθρώπους ατιμώρητα.

Διεκδικούμε:                      

·         Τοποθέτηση των κατάλληλων φίλτρων στις γεωτρήσεις που αντλούν νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής για την ύδρευση και την άρδευσή της (π.χ. φίλτρα ενεργού άνθρακα, ρητινών, κλπ)

·         Επιστημονικές μελέτες για την έκταση της ρύπανσης στον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος, όπως και για τις επιπτώσεις της στην υγεία των κατοίκων και στην ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή

·         Απορρύπανση του εδάφους και άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων υλικών και εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ

·         Αυστηρούς ελέγχους στις βιομηχανίες και στις βιοτεχνίες της περιοχής, υψηλά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για τους ιδιοκτήτες, που στο όνομα των κερδών τους καταδικάζουν σε αργό θάνατο χιλιάδες ανθρώπους

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα