Οι μαθητές διεθνώς ξεσηκώνονται ενάντια στην κλιματική αλλαγή! Προκήρυξη του «Μ.Ξ.»

Διαβάστε παρακάτω προκήρυξη που μοιράζει το «Μαθητικό Ξεκίνημα», ενόψει της 15ης Μάρτη που έχει οριστεί από τους ίδιους τους μαθητές σαν μέρα κινητοποιήσεων της νεολαίας σε όλο τον κόσμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή.



Από το περασμένο καλοκαίρι η 16χρονη Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ σταμάτησε να πηγαίνει τις Παρασκευές στο σχολείο. Έκανε «κοπάνα» για να διαδηλώνει έξω από τη Σουηδική βουλή ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η Γκρέτα με τη στάση της ενέπνευσε μαθητές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και ξεσήκωσε ένα τεράστιο διεθνές μαθητικό κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Χιλιάδες μαθητές άρχισαν να διαδηλώνουν μία φορά την εβδομάδα ενάντια στην κλιματική αλλαγή στην Αυστραλία. Σύντομα ακολούθησαν μαθητές και οι φοιτητές στην Ελβετία, τη Φιλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αγγλία, την Ιρλανδία, τον Καναδά και αλλού. Στη Γερμανία οι διαδηλώσεις της Παρασκευής συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε περισσότερες από 50 πόλεις! Στο Βέλγιο η μεγαλύτερη μαθητική διαδήλωση το Φλεβάρη έφτασε να αριθμεί 100.000!

Οι μαθητές που διαδηλώνουν κάθε Παρασκευή ενάντια στην κλιματική αλλαγή άρχισαν να συντονίζονται μέσω facebook και κάλεσαν στις 15 Μαρτίου σε παγκόσμια αποχή από τα σχολεία και σε διαδηλώσεις.

Πώς προκαλείται η αλλαγή στο κλίμα;
Η αλλαγή στο κλίμα προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη προκαλείται από το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και άλλα αέρια που εκπέμπονται όταν καίμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτη, κάρβουνο κ.α. για να παράγουμε ηλεκτρισμό ή για να κινήσουμε αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα κλπ. Τα αέρια αυτά αλλάζουν τη φυσική σύσταση της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να συγκρατείται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία στη γη από ότι είναι φυσιολογικό και να αυξάνεται η θερμοκρασία ολόκληρου του πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη

Αν δεν μπει φρένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή θα απειληθεί η ζωή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΈ από το 2009 μέχρι το 2015 τουλάχιστον 22,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς για να επιβιώσουν εξαιτίας καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής όπως π.χ. εκτεταμένες ξηρασίες στη Σομαλία, πρωτοφανείς πλημμύρες στο Πακιστάν κ.α.

Επιπλέον 1/3 των ζώων του πλανήτη κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση είτε αποκλειστικά λόγω της κλιματικής αλλαγής είτε με την κλιματική αλλαγή να είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους (μαζί με άλλους παράγοντες που καταστρέφουν το περιβάλλον τους όπως η βιομηχανίες, η πλαστική ρύπανση κλπ).

Μέχρι σήμερα η θερμοκρασία στον πλανήτη έχει αυξηθεί περίπου κατά 1 βαθμό C. Αν η άνοδος συνεχίσει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια αναμένεται να δημιουργήσει 250.000 πρόσφυγες, ενώ μέχρι το 2100 οι πρόσφυγες θα φτάσουν τα 2 δις. Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές περισσότερων από 650 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα οδηγήσει σε εξαφάνιση αναρίθμητα είδη ζώων και φυτών.

Αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή!

Με πρόσφατη ανακοίνωση του ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως αν μέσα στα επόμενα 11 χρόνια δε ληφθούν μέτρα που να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό C, η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αναστρέψιμη και ανεξέλεγκτη, ενώ οι επόμενες γενιές δε θα έχουν πια τη δυνατότητα να παλέψουν για να μειωθεί η θερμοκρασία της γης και να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη όπως την ξέρουμε σήμερα.

Παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αρνούνται να πάρουν τα μέτρα που απαιτούνται. Δηλαδή, να σταματήσουν τη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ και να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, ενέργεια από τα κύματα, γεωθερμία κ.α.). Κυβερνήσεις και πολυεθνικές δρουν με βάση πως θα βγάλουν τα πιο πολλά κέρδη σήμερα, αδιαφορώντας αν οι ενέργειές τους οδηγούν τον πλανήτη σε καταστροφή. Αυτή είναι άλλωστε η λογική του καπιταλισμού, του συστήματος στο οποίο ζούμε, σε όλα τα επίπεδα: βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Το μαθητικό Ξεκίνημα παλεύει ενάντια στην κλιματική αλλαγή αλλά και ενάντια στη φτώχεια, τις ανισότητες, τις διακρίσεις, το ρατσισμό και τον σεξισμό και ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί όλα αυτά. Αν θέλεις να συμμετέχεις σ’ αυτό τον αγώνα επικοινώνησε μαζί μας!

Μερικές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι οι ακόλουθες:

  • Πιο συχνές και πιο καταστροφικές μεγαπυρκαγιές – όχι μόνο στην Ελλάδα και στις χώρες του νότου, αλλά πλέον και σε χώρες όπως η Σουηδία, η Αγγλία, ο Καναδάς και η ρωσική Σιβηρία!
  • Πιο συχνές και καταστροφικές ξηρασίες σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, τυφώνες και πλημμύρες σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
  • Λιώσιμο των πάγων του Βόρειου και του Νότιου Πόλου καθώς και των αιώνια παγωμένων βουνοκορφών. Καθώς οι πάγοι στους πόλους λιώνουν πολλά είδη ζώων και φυτών δεν μπορούν να προσαρμοστούν και οδηγούνται στην εξαφάνιση. Την ίδια στιγμή οι πάγοι βουνών όπως τα Ιμαλάια τροφοδοτούν με νερό ποτάμια που παρέχουν νερό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Αν οι πάγοι π.χ. του Νεπάλ λιώσουν, το νερό στο Γάγγη ποταμό στην Ινδία θα μειωθεί κατά 90%. Από τον Γάγγη πίνουν νερό και ποτίζουν τις καλλιέργειές τους μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι! Η κρίση που θα προκληθεί θα είναι τεράστια!
  • Άνοδος της στάθμης των ωκεανών και των θαλασσών. Το λιώσιμο των πάγων αλλά και η θερμική διαστολή του νερού (το νερό όταν θερμαίνεται «φουσκώνει») οδηγεί σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών και των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών δεν είναι παντού ίδια (εξαρτάται και από πολλούς παράγοντες όπως τα θαλάσσια ρεύματα κ.α.). Στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό η άνοδος της στάθμης είναι πιο γρήγορη έτσι εκατομμύρια άνθρωποι από το Μπαγκλαντές μέχρι το νησί Τουβαλού στον Ειρηνικό Ωκεανό έχουν αναγκαστεί να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.
  • Αλλαγή του ph των ωκεανών. Όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απορροφούν οι ωκεανοί, τόσο περισσότερο αλλάζει το ph τους, το οποίο γίνεται πιο όξινο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά όλα σχεδόν τα ζώα και φυτά που ζουν στο νερό, ενώ μειώνει συνεχώς και το φυτοπλανγκόν που αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας στους ωκεανούς! 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα