Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση του «Μαθητικού Ξεκινήματος», που διακινείται ηλεκτρονικά, με θέμα την καταπίεση που βιώνει η ΛΟΑΤ νεολαία στα σχολεία και τη μάχη για ίσα δικαιώματα.
«Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να πούμε αυτό που είμαστε χωρίς να φοβόμαστε»
Η παραπάνω φράση προέρχεται από ΛΟΑΤΚΙ* μαθητή/τρια, που συμμετείχε σε μία έρευνα [1] για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο οι έφηβοι με σεξουαλικό προσανατολισμό διαφορετικό από τα κυρίαρχα στερεότυπα.
«…Tο σχολείο είναι ένα βασανιστήριο και κάνω υπομονή να τελειώσει» είπε ένα άλλο παιδί που επίσης πήρε μέρος στην έρευνα.
Και πώς να μην είναι το σχολείο «βασανιστήριο» όταν:
- 84% των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών/τριων ακούν στο σχολείο τη λέξη «γκέι» να λέγεται με αρνητικό τρόπο
- 74% των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών/τριών ακούν ομοφοβικά σχόλια από άλλους μαθητές/τριες
- 58% των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών/τριών ακούν ομοφοβικά σχόλια και από καθηγητές/τριες
- 1 στους 3 ΛΟΑΤΚΙ μαθητές/τριες έχει δεχτεί λεκτική παρενόχληση (βρισιές, απειλές, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, κοροϊδευτικές κινήσεις κ.α.) ή/και σεξουαλική παρενόχληση!
Στην ίδια έρευνα διαβάζουμε:
«…Με απέβαλε από το μάθημα λέγοντάς μου μπροστά σε όλη την τάξη “Συγγνώμη αν σε προσέβαλα, αν είσαι λεσβία ή ομοφυλόφιλη” με ύφος ειρωνικό. Έβαλα τα κλάματα και βγήκα στο προαύλιο και πλέον όλη μου η τάξη γνωρίζει για την σεξουαλικότητα μου χωρίς την άδεια μου»
«Έχει τύχει, καθηγητής μου, όταν έγινε ένα ομοφοβικό σχόλιο εναντίον μου, αυτός αντί να με υποστηρίξει, γέλασε».
Η ομοφυλοφιλική, η αμφιλοφυλική, κλπ συμπεριφορά θεωρούνταν παλιότερα ψυχική ασθένεια. Εδώ και δεκαετίες όμως η επιστημονική και ιατρική κοινότητα έχουν καταλήξει ότι η ομοφυλοφιλική, η αμφιλοφυλική, κλπ συμπεριφορές είναι φυσιολογικές πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, ακριβώς όπως και η ετεροφυλική (ή στρέιτ) συμπεριφορά.[2]
Επίσης, μέσα από τους αγώνες τους οι ΛΟΑΤΚΙ έχουν καταφέρει να κατακτήσουν πολλά δικαιώματα. Όπως το δικαίωμα του γάμου (στην Ελλάδα του συμφώνου συμβίωσης) της υιοθεσίας παιδιών κ.α.
Παρόλα αυτά, τα λανθασμένα και ρατσιστικά/ομοφοβικά στερεότυπα κυριαρχούν ακόμα σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και δυστυχώς υπάρχουν και μέσα στα σχολεία, τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από το να θεωρηθούν ένα ασφαλές, φιλικό περιβάλλον για τους ΛΟΑΤΚΙ μαθητές/τριες. Πολλές φορές μάλιστα ομοφοβικές συμπεριφορές παρατηρούνται από τους ίδιους τους καθηγητές:
«Μια καθηγήτρια άρχισε να λέει πως τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας δεν κάνουν καλό στην κοινωνία και τους σύγκρινε με τους παιδόφιλους και τους κανίβαλους… ήταν η αγαπημένη μου μέχρι εκείνη τη μέρα…».
«…έλεγαν σε συμμαθητές μου να σταματήσουν διότι είμαι “‘άρρωστη” και με χλεύαζαν ταυτόχρονα καθηγητής και συμμαθητές»
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
«Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων [του σχολείου μου] αρνήθηκε να αναφερθεί η ομοφυλοφιλία, η διεμφυλικότητα, η ταυτότητα φύλου και ο σεξισμός στην θεματική εβδομάδα.» (από την προαναφερόμενη έρευνα)
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι ανύπαρκτη ή ελλιπής. Αλλά ακόμα και όταν γίνεται μια ενημέρωση γύρω από αυτά τα ζητήματα, μένει στην αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν γίνεται αναφορά στους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς των ανθρώπων και πως είναι φυσιολογικοί.
Η σεξουαλική αγωγή θα έπρεπε να είναι κανονικό μάθημα στα σχολεία, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από τα ζητήματα της αντισύλληψης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων θα έπρεπε να προωθεί το σεβασμό απέναντι στις γυναίκες (σε αντίθεση με την κουλτούρα που κυριαρχεί σήμερα), να εξηγεί την έννοια της συναίνεσης στο σεξ, τι είναι σεξουαλική παρενόχληση, να μπαίνει σε βάθος στο ζήτημα της βίας απέναντι στις γυναίκες (1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ είναι θύμα βίας) και στους ΛΟΑΤΚΙ (1 στα 3 ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην ΕΕ είναι θύμα βίας ή έχει απειληθεί με βία), στο ζήτημα των βιασμών (στην Ελλάδα διαπράττονται τουλάχιστον 5000 βιασμοί το χρόνο αλλά καταγγέλλονται στις αρχές μόνο 150-200) , να εξηγεί τους διαφορετικούς σεξουαλικές προσανατολισμούς και να προωθεί το σεβασμό απέναντί τους, κ.α. [3]
Παλεύουμε για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ εφήβων
Δεν υπήρχαν πάντα προκαταλήψεις ενάντια στους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Στην αρχαία Ελλάδα για παράδειγμα η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν φυσιολογική. Ενδεικτικό των αντιλήψεων που επικρατούσαν τότε είναι ότι ο Πλάτωνας στο έργο του «Συμπόσιο» γράφει ότι ο έρωτας ανάμεσα σε δυο άντρες είναι ανώτερος από τον έρωτα ενός άντρα για μία γυναίκα.
Η ομοφυλοφιλία υπάρχει επίσης στην ίδια τη φύση. Οι επιστήμονες έχουν μέχρι σήμερα καταγράψει ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές σε τουλάχιστον 1.500 είδη ζώων [4].
Σήμερα όμως ζούμε σ’ ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που προωθεί τους διαχωρισμούς ανάμεσα στους ανθρώπους και καλλιεργεί (έμμεσα ή άμεσα) το φόβο και το μίσος για το διαφορετικό. Ο καπιταλισμός μας χωρίζει σε λευκούς και έγχρωμους, σε ντόπιους και μετανάστες, σε γκέι και στρέιτ κοκ. Βάζοντας να «πολεμούν» μεταξύ τους άνθρωποι που στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν καταφέρνουν να μας εκμεταλλεύονται όλους καλύτερα. Και κάπως έτσι έχουν φτάσει 8 άτομα να κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της γης (όσο δηλαδή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι) [5]!
Το Μαθητικό Ξεκίνημα παλεύει ενάντια στις διακρίσεις και τη βία απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ μαθητές/τριες, για σχολεία που θα τους αποδέχονται, για μια εκπαίδευση που θα «χωράει» όλους.
Διεκδικούμε να μπει η Σεξουαλική αγωγή σαν μάθημα στα σχολεία και να συμπεριλαμβάνει το ζήτημα των διαφορετικών σεξουαλικών ταυτοτήτων.
Την ίδια στιγμή παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς κανενός είδους διακρίσεις, χωρίς ρατσισμό και σεξισμό, χωρίς ομοφοβία, χωρίς εκμετάλλευση, με αλληλεγγύη, πλήρη ισότητα και πραγματική δημοκρατία. Μια κοινωνία στην οποία τις αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές μας τις παίρνουμε εμείς, η νεολαία, τα εργατικά και λαϊκά στρώματα, κι όχι μια χούφτα οικογενειών που ελέγχουν την οικονομία, τους πολιτικούς και τις ζωές όλων εμάς!
Έλα σε επαφή
Email : [email protected]
fb : Mathitiko Xekinima
ΤΗΛ. : 6947916994