Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Μια σημαντική μάχη για το δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση

Tου Ιάκωβου Παναγόπουλου, μέλους της ΡΩΓΜΗΣ – αριστερής κίνησης αμφισβήτησης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ένα σημαντικό κίνημα για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δωρεάν στέγασης για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 3 βδομάδες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.

Σύντομο ιστορικό

Όλα άρχισαν, όταν στις 29/9 ο πρύτανης του Ιονίου, κ. Τσουγκαράκης, σε συνεργασία με την κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΠ, αποφάσισε να διώξει μεγάλο ποσοστό φοιτητών από τα ξενοδοχεία που υπενοικιάζει το πανεπιστήμιο για να στεγάζονται.

Η ΠΑΣΠ πρότεινε κατ’αρχήν, να μην έχει κανείς το δικαίωμα να στεγάζεται δωρεάν για περισσότερα από 4 έτη. Μέχρι τώρα το όριο ήταν τα 6 έτη. Αυτό, δεν ήταν σωστό μόνο γιατί είναι δύσκολο κάποιος να τελειώσει μια σχολή στην ώρα του, ιδιαίτερα όταν είναι αναγκασμένος πολλές φορές να εργάζεται παράλληλα, αλλά επιπλέον για τον απλούστατο λόγο ότι σχεδόν όλα τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου έχουν κανονική διάρκεια σπουδών τα 5, και όχι τα 4 έτη!! Αυτή η απόφαση πετάει στον δρόμο περίπου 130 φοιτητές.

Για «να δέσει το γλυκό», ο κ. Πρύτανης, πρότεινε επιπλέον να μπουν και οικονομικά κριτήρια. Συγκεκριμένα πρότεινε να μην έχουν δικαίωμα στέγασης, όσοι φοιτητές έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ τον χρόνο. Κατ’αρχήν, όλοι γνωρίζουν, ότι 30.000 ευρώ τον χρόνο δεν είναι και κανένα σπουδαίο εισόδημα για να συντηρηθεί μια οικογένεια, πόσο μάλλον όταν έχει παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Κατά δεύτερον, δεν υπολογίζεται καθόλου αν μια οικογένεια έχει ένα, δύο ή τέσσερα παιδιά.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, στέγαση στα ξενοδοχεία που επινοικιάζει το Ιόνιο πανεπιστήμιο σημαίνει ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, που το μοιράζεσαι με άλλον έναν φοιτητή, ενώ όλο το καλοκαίρι καθώς και κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, αναγκάζεσαι να μαζεύεις τα μπογαλάκια σου και να φεύγεις γιατί ο ξενοδόχος θέλει να νοικιάσει το δωμάτιο σου στους τουρίστες… Πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατόν μια οικογένεια που πραγματικά ζει άνετα να στείλει το παιδί της να μείνει σ’ αυτές τις συνθήκες; Οι συνάδελφοι μας που μένουν στα ξενοδοχεία, το κάνουν γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να μείνουν κάπου καλύτερα. Μ’ αυτή την απόφαση ο πρύτανης πετάει στον δρόμο άλλους 100 περίπου συναδέλφους.

Στην συνέχεια – και αφού είχαν αρχίσει οι κινητοποιήσεις των φοιτητών – ο πρύτανης πρότεινε να συνεχίσουν να μένουν δωρεάν όσοι φοιτητές ζουν στην εστία του πανεπιστημίου (αποκλειστικά πρωτοετείς, περίπου 60 άτομα) και όλοι οι υπόλοιποι που επιθυμούν να στεγαστούν να πληρώνουν 90 ευρώ το μήνα νοίκι στα ξενοδοχεία. Αυτή η κίνηση είχε ως σκοπό να διασπάσει τους φοιτητές, ανάμεσα στους πρωτοετείς που πιθανά να «τσίμπαγαν», ελπίζοντας να είναι στους τυχερούς 60, και στους παλιότερους που «αρνιούνται» να καταβάλλουν το «πολύ λογικό» ποσό των  90 ευρώ τον μήνα.

Η απάντηση των φοιτητών

Σχεδόν αμέσως αφότου έγινε γνωστή η απόφαση του πρύτανη, σημαντικός αριθμός φοιτητών του πανεπιστημίου κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Έγιναν συνελεύσεις σε μια σειρά τμήματα του πανεπιστημίου, κατάληψη της πρυτανείας και του γραφείου φοιτητικής μέριμνας, πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην σύγκλητο και την περιφέρεια. Φοιτητές που ποτέ πριν, δεν είχαν συμμετάσχει σε κινηματικές διαδικασίες μπήκαν ενεργά μπροστά για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Αυτή την στιγμή ο αγώνας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή καθώς, με όλη αυτή την αναστάτωση, περίπου 100 φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση για δωμάτιο, απέσυραν τις αιτήσεις τους, είτε γιατί εν τω μεταξύ νοίκιασαν κάποιο διαμέρισμα φοβούμενοι μην μείνουν εντελώς στον δρόμο, είτε γύρισαν στις πόλεις τους. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του (φετινού) κόστους για στέγαση. Έτσι, οι πρυτανικές αρχές ζητάνε «μόνο» 25 ευρώ ανά φοιτητή και όχι 90, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι, κουρασμένοι από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις να σκέφτονται να πληρώσουν για να «ξεμπερδεύουνε».

Στην πραγματικότητα βέβαια, αν υποχωρήσουμε, θα ανοίξουμε τον δρόμο για την καταβολή ενοικίου (το οποίο είναι σίγουρο πως δεν θα μείνει στα 25 ευρώ στη συνέχεια, αλλά θα πολλαπλασιαστεί) και θα έχουμε χάσει την ευκαιρία να πετύχουμε μια σημαντική νίκη που θα αλλάξει το κλίμα στο πανεπιστήμιο.

Για την στάση των φοιτητικών παρατάξεων ΠΑΣΠ και Πανσπουδαστικής

Η ΠΑΣΠ, αφού πρώτα μπήκε ενεργητικά μπροστά στην προσπάθεια του κ. πρύτανη να πετάξει φοιτητές στον δρόμο, επιχείρησε έπειτα, κάτω από το βάρος των μαζικών αντιδράσεων των φοιτητών, να κάνει στροφή 180 μοιρών ισχυριζόμενη πως πάντα πάλευε για το δικαίωμα της δωρεάν στέγασης και τελικά κατέληξε να προσπαθεί να σαμποτάρει τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.

Οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής και της ΚΝΕ, ενώ συμμετείχαν από την αρχή στις κινητοποιήσεις, γρήγορα έδειξαν ότι τους ενδιέφερε πολύ περισσότερο το «καπέλωμα» του κινήματος και η αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, παρά το πως θα καταφέρουμε να νικήσουμε. Με δική τους ευθύνη καταλήξαμε να «φαγωνόμαστε» για ώρες μεταξύ μας χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες σε μια σειρά περιστάσεις και σαν να μην έφτανε αυτό, ανακαλύψαμε ότι κυκλοφορούσε χέρι με χέρι, και όχι ανοιχτά μπροστά σε όλους τους φοιτητές, φυλλάδιο στο οποίο οι δυνάμεις της Ρωγμής και των  ΕΑΑΚ κατηγορούνταν ως «υποστηρικτές της κυβέρνησης».

Τις ίδιες μέρες που η τοπική ηγεσία της ΚΝΕ προχώραγε σε αυτή την απαράδεκτη τακτική, πρότεινε στην ανοιχτή συνέλευση της κατειλημμένης πρυτανείας να σταματήσουμε την κατάληψη, να μπούμε ξανά στα δωμάτια, και αν(!) και όταν(!) μας ζητηθούν τα χρήματα, τότε να ξαναμπούμε σε κινητοποιήσεις… Αυτή η στάση ισοδυναμεί με κλείσιμο και ξεπούλημα του αγώνα μας.

Επόμενα βήματα

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη του αγώνα. Η κούραση ενός τμήματος των φοιτητών, η υπονομευτική στάση της ΚΝΕ και το «δελεαστικό» αντίτιμο των (προς το παρόν) 25 ευρώ τον μήνα κάνουν την κατάσταση δύσκολη.

Την ίδια ώρα όμως μεγάλη μερίδα των φοιτητών έχει πλέον καταλάβει την δύναμη της οργανωμένης και συλλογικής δράσης και συνειδητοποιεί πως αν τώρα υποχωρήσουμε, θα έχουμε υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα.

Για να μπορέσουμε τελικά να κερδίσουμε πρέπει:

– Να μην φύγει κανένας από δωμάτιο ξενοδοχείου και να προχωρήσουμε σε κατάληψη των επιπλέον δωματίων που χρειάζονται οι φοιτητές που έμειναν απ’ έξω – όπως έχουμε κάνει ήδη σε κάποιες περιπτώσεις. Αν οι ξενοδόχοι καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε θα αρχίσουν να πιέζουν αυτοί τον πρύτανη για να πάρουν τα λεφτά τους. Αν, αντίθετα, δεν παραμείνουμε συσπειρωμένοι θα είμαστε εμείς που θα δεχόμαστε τις πιέσεις των ξενοδόχων

– Να οργανωθούν νέες γενικές συνελεύσεις ανά τμήμα. Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση και την ενθάρρυνση των πρωτοετών να συμμετάσχουν

– Να ξεκινήσει μια πλατειά εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Να ζητήσουμε από συνδικάτα, συλλόγους και φορείς, ιδιαίτερα τα σωματεία των καθηγητών και των δασκάλων,  να πάρουν θέση και να συμπαρασταθούν στον αγώνα

– Να συνδέσουμε τον αγώνα για την επίλυση του προβλήματος της στέγασης στο Ιόνιο με την συνολικότερη μάχη που πρέπει να δώσουμε την επόμενη περίοδο για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα