Ρεπορτάζ από το «Ξ» Θεσσαλονίκης
Ο πολυχώρος εκδηλώσεων WE άρχισε να γεμίζει από νωρίς. Πολύς κόσμος, κυρίως νεολαία, καθόταν γύρω γύρω από τον οθόνη προβολής. Χαμηλοί τόνοι και μια ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη κυριαρχούσε σίγα σιγά.
Μέχρι να ξεκινήσει η προβολή ο χώρος είχε γεμίσει ασφυκτικά, και οι εργαζόμενοι του WE είχαν φέρει ότι καρέκλα υπήρχε και δεν υπήρχε. Συνολικά, περίπου 500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Το βίντεο που προβλήθηκε, η παρουσίαση της μελέτης του Forensic Architecture σχετικά με τα όσα έγιναν την ώρα της δολοφονίας του Π. Φύσσα, υπήρχε ήδη ανεβασμένο στο διαδίκτυο (μπορείτε να το δείτε εδώ). Παρόλα αυτά, όση ώρα προβαλλόταν, δεν ακουγόταν τίποτα στη γεμάτη αίθουσα και μπορούσες να διακρίνεις στα πρόσωπα των περευρισκομένων ένα μίγμα θλίψης και οργής.
Αδιάσειστα στοιχεία
Το βίντεο συνθέτει το υλικό από τη δικογραφία (βίντεο από κάμερες ασφαλείας, ηχητικά αποσπάσματα από τους ασυρμάτους της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων, κα) και παρουσιάζει ολοκληρωμένα την αλληλουχία των κινήσεων όλων των εμπλεκομένων με ακριβή χρονική αναφορά και χωρική ανάλυση.
Στην πραγματικότητα, στα 45 λεπτά που διαρκεί, το βίντεο παρουσιάζει σε κάθε λεπτομέρεια την δολοφονία του Π. Φύσσα. Παρουσιάζει τα στοιχεία της συγκρότησης του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτει τις ψευδείς καταθέσεις των αστυνομικών που βρισκόταν στο σημείο, και στοιχειοθετεί με αδειάσειστα στοιχεία το κατηγορητήριο: ότι αυτή ήταν μια προσχεδιασμένη πολιτική δολοφονία από μια εγκληματική οργάνωση με ναζιστικό χαρακτήρα.
Κρίσιμα γεγονότα
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες της δικηγόρου της οικογένειας του Π. Φύσσα Χρύσας Παπαδοπούλου και της Ελευθερίας Κουμάντου, δημοσιογράφου και μέλους του Παρατηρητηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Και οι δύο ομιλήτριες έδωσαν μια πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει μέσα στη δικαστική αίθουσα μιας δίκης που κρατάει ήδη 3,5 χρόνια.
Η Χ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε εκτός των άλλων σε 4 κρίσιμα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής:
Πρώτον, το τηλεφώνημα από κάτοικο της περιοχής που είδε την συγκρότηση του τάγματος εφόδου πριν αυτό κάνει την επίθεση και ειδοποίησε την αστυνομία με συνέπεια να γίνει κινητοποίηση και να έχουμε παρουσία των ομάδων ΔΙΑΣ στο περιστατικό.
Δεύτερον, το ότι ο Π. Φύσσας μετά το μαχαίρωμα στάθηκε όρθιος και κατέδειξε στους αστυνομικούς τον Γ. Ρουπακιά που του είχε μόλις καταφέρει το πλήγμα με μαχαίρι.
Τρίτον, την παρουσία των 2 από τους 8 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο σημείο που έγινε η εμπλοκή.
Τέταρτον, το ότι δύο αστυνομικοί πάρκαραν το περιπολικό με τέτοιο τρόπο που έκλεισαν την οδό διαφυγής του Ρουπακιά.
Τα στοιχεία αυτά είχαν πολύ μεγάλη κρισιμότητα καθώς οδήγησαν στην σύλληψη του δολοφόνου (που θα μπορούσε να είχε διαφύγει και να μην τον γνωρίζαμε), την αναγνώριση της συγκρότησης τάγματος εφόδου (που θα μπορούσε να είχε αποκρυφθεί) και την συλλογή των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι έγινε κινητοποίηση της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία (κινητό και ταυτότητα του μέλους της Χρυσής Αυγής, Καζαντζόγλου, που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά και οδήγησαν στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου).
Η Χ. Παπαδοπούλου έκλεισε την ομιλία συνδέοντας τη δίκη με την κοινωνική αποδοχή των ιδεών της οργάνωσης, λέγοντας ότι η μάχη που δίνεται μέσα στις δικαστικές αίθουσες συνδέεται με την κατάσταση μέσα στην κοινωνία.
Ποιός καθυστερεί την δίκη;
Η Ε. Κουμάντου στάθηκε στην ανάδειξη πτυχών από την δίκη, όπως της ακέραιας στάσης που κράτησαν οι δύο φοιτήτριες που έτυχε να είναι παρούσες στο περιστατικό και επεδίωξαν να καταθέσουν παρά τις απειλές από τους χρυσαυγίτες. Ή την, ενδεικτική της ασυλίας που είχε η Χρυσή Αυγή, στάση του Ρουπακιά μετά τη δολοφονία όπου είπε στους αστυνομικούς «δικός σας είμαι», και ότι μετά την ομολογία της δολοφονίας περιφερόταν χαλαρά εντός του αστυνομικού τμήματος. Τέλος, για την στάση των αστυνομικών του περιπολικού που απέκλεισαν, χειροπέδησαν, συνέλαβαν και απέσπασαν την ομολογία του Ρουπακιά.
Αντιπαρέβαλε αυτή την στάση με καταθέσεις όπως του αστυνομικού-οδηγού άλλου περιπολικού που βρέθηκε στο σημείο, όπου «δεν είδε» και «δεν ήξερε» ενώ έφτασε να δηλώνει «δεν έχω σχέση, εγώ απλά ταξιτζής είμαι και φυλάω την περιουσία του δημοσίου» (αναφερόμενος στο περιπολικό που οδηγεί).
Τέλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να καθυστερήσει την δίκη, καταθέτοντας σαν στοιχεία που πρέπει να λάβει υπόψη το δικαστήριο χιλιάδες σελίδες των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων του κάθε βουλευτή..
Παράλληλα με τις ομιλίες προβλήθηκαν διάφορα αποκαλυπτικά βίντεο από την δικογραφία, που αποδεικνύουν την σκληρή δομή και ιεραρχία της οργάνωσης, αλλά και τις προσπάθειες συγκάληψης που έκανε η ηγεσία της ΧΑ μετά την δολοφονία του Φύσσα.
Στους δρόμους η συνέχεια
Η εκδήλωση έκλεισε με αντιφασιστικά συνθήματα που φώναξαν οι παρευρισκόμενοι. Η ενημέρωση για την πορεία της δίκης είναι πολύ σημαντική, και παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτεται σοβαρά από τα μεγάλα ΜΜΕ, κινεί το ενδιαφέρον σημαντικού κομματιού της κοινωνίας. Γι’ αυτό εξάλλου τέτοιες εκδηλώσεις θορυβούν τη Χρυσή Αυγή.
Δεν είναι τυχαίες οι απειλές που δέχτηκε ο χώρος WE και η προσπάθεια των φασιστών να πιέσουν για την ακύρωση της εκδήλωσης.
Η γνώση αυτή πρέπει να μετατραπεί σε διάθεση για δράση. Από όλα τα στοιχεία της δίκης προκύπτει αβίαστα το ίδιο συμπέρασμα που εξάλλου βγαίνει και αν μελετήσει κανείς ιστορικά την άνοδο και την πορεία του φασισμού. Η κοινωνία μπορεί να σταματήσει την επέλαση των Ναζί μόνο αν κινητοποιηθεί μαζικά, και όσο πιο νωρίς και αποφασιστικά το κάνει, τόσο λιγότερες απώλειες θα έχει.
Σε αυτά τα πλαίσια, και πριν τα συνθήματα με τα οποία έκλεισε η εκδήλωση, αναφέρθηκε η πρόταση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά για πανελλαδική μέρα δράσης για την δίκη της ΧΑ στις 23/11. Μια πρωτοβουλία που χρειάζεται να στηριχθεί από όλους!