Συνέντευξη με τη Βάσω Νάκου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών
- Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι κατέπεσαν οι κατηγορίες εναντίον πέντε αγωνιστών για την κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών έξω από την ΑΓΕΤ την 1η Απριλίου 2018. Μπορείς να μας θυμίσεις τι είχε γίνει τότε;
Ναι. Ήταν, άλλωστε, μια μέρα που έδωσε νέα δυναμική στον αγώνα μας και που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι χρησίμευσε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας γύρω από το θέμα των απορριμμάτων που καίει η τσιμεντοβιομηχανία, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο εμπαιγμό που βιώνουμε ως πολίτες – αποδέκτες των ρύπων της.
Συγκεκριμένα, μετά από ώρες αναμονής στο λιμάνι της εταιρείας προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε τις αρχές για να ελέγξουν το φορτίο που ξεφόρτωνε καράβι της εταιρείας (και που οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι αποτελεί ιταλικό RDF προς καύση στον Βόλο), καταφέραμε να ακινητοποιήσουμε μια νταλίκα που μετέφερε μέρος του φορτίου προς την ΑΓΕΤ. Η κατά τα άλλα ειρηνική παρέμβασή μας κατέληξε σε 3 προσαγωγές και αυτόφωρα, ενώ 2 ακόμη μέλη μας απέφυγαν το αυτόφωρο, αλλά όχι τις κατηγορίες.
- Και ποιες ήταν οι κατηγορίες;
Ήταν για παράνομη βία και παρακώλυση συγκοινωνιών.
- Ιδιαίτερη σημασία έχει η γραπτή αιτιολόγηση με την οποία ο εισαγγελέας απορρίπτει την μήνυση.
Φυσικά! Σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα: «από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση προέκυψε» – κατ’ εμάς αποδείχτηκε – «ότι η ενέργεια των εγκαλουμένων», και κατ’ επέκταση όλων όσων συμμετείχαμε στη συγκεκριμένη ενέργεια, «αποσκοπούσε στην πρόκληση άμεσου ελέγχου του φορτίου του οχήματος, που τελικά αποκαλύφθηκε ότι δεν πληρούσε τις ορισμένες προδιαγραφές του καυσίμου RDF και δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως δευτερογενές καύσιμο από την εν θέματι τσιμεντοβιομηχανία»! Μάλιστα, στην απόφαση του εισαγγελέα γίνεται αναφορά στο ότι οι ίδιοι οι εγκαλούμενοι ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές για την επίδικη ενέργειά τους, πράγμα που εμάς μας δικαιώνει γιατί όντως σε κάθε στάδιο της παρέμβασής μας προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με τις Αρχές (Λιμενικό, Περιφέρεια, Αστυνομία) ζητώντας να έρθουν αρμόδιοι να ελέγξουν.
Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω είναι η αναφορά του Εισαγγελέα στην ακαταλληλότητα προς καύση του φορτίου. Κι εμείς αναρωτιόμαστε: τι έγινε το συγκεκριμένο φορτίο; Γιατί δεν δεσμεύτηκε ποτέ από κάποια υπηρεσία; Κάηκε ή όχι; Οι μετρήσεις που έγιναν στο δείγμα που δεσμεύσαμε εμείς και το κλιμάκιο της Περιφέρειας απέδειξαν ότι το φορτίο αποτελείτο από 75-80% πλαστικό και ούτε κατά διάνοια RDF. Η ΑΓΕΤ υπέστη κυρώσεις για αυτό; Από τότε τι έλεγχοι έχουν γίνει; Γνωρίζουμε αν έχει εισάγει και κάψει ξανά τέτοιο ή παρόμοιο φορτίο; Ή για να τα μάθουμε αυτά πρέπει κάθε φορά απλοί πολίτες να ακινητοποιούμε τις νταλίκες της;
- Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει η Επιτροπή Αγώνα, με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι μπορεί να νικήσει το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών;
Οι επόμενες κινήσεις σχεδιάζονται πάντα συλλογικά, οπότε σε επόμενες συνελεύσεις μας θα προταθούν και θα αποφασιστούν νέες δράσεις. Αυτό που ήδη έχουμε συμφωνήσει είναι η κλιμάκωση του αγώνα μας και η κινητοποίηση τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο και σε όλες τις βαθμίδες, καθώς το θέμα της καύσης απορριμμάτων είναι πολυδιάστατο: πολιτικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγάλων πολυεθνικών. Εκτός αν νομίζει αφελώς κανείς ότι οι πολυεθνικές ενδιαφέρονται να καθαρίσουν τον πλανήτη από τα σκουπίδια!
Όσο για τη νίκη, αυτή θα έρθει όταν όλο και περισσότερος κόσμος πιστέψει σε αυτή. Όταν κατανοήσει ότι πρόκειται απλά για την επιβίωσή του και ότι οφείλει να παλέψει για αυτή. Κανείς δεν θα τον σώσει! Στον Βόλο έχουμε ήδη αποκτήσει ένα καλό επίπεδο, όπου η τοπική κοινωνία έχει αντιδράσει δυναμικά και συνεχίζει να αντιδρά σε αυτό που συμβαίνει. Όμως στον Βόλο, το καμένο σκουπίδι το μυρίζουμε ήδη. Σημασία έχει να το καταλάβουμε όλοι και να γιγαντώσουμε το κίνημα πριν η καύση γίνει συνήθης τακτική σε όλη την Ελλάδα, όπως δρομολογείται από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος. Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε για τα σκουπίδια. Αλλά ακόμα κι αυτό το αυτονόητο πρέπει να το παλέψουμε και τελικά να το επιβάλλουμε!